Szegeden, ingatlaniroda vezetőjeként albérletet keresőkkel sűrűn találkozva azt tapasztalom, hogy leginkább a lakásra vonatkoznak a kérdések, érthető módon a legtöbben az elbérlet rezsije felől érdeklődnek. Szinte mindenki megfeledkezik, vagy nagyon ritkán vesz figyelembe egy pedig nagyon is releváns, az egész bérleti időszakot végigkísérő szempontot, magát a tulajdonost.

Egy barátom egy régi tanárát idézte a minap:
Csak azzal köss írásban is szerződést, akivel az szóban is elég lenne!

 

Milyen szempontok fontosak?albérlet, ingatlaniroda, Szeged

1 ) Köss albérleti szerződést

Lehet ideális egy kiadó lakás, mert például olcsóbb a többinél, ha a tulaj nem akar veled bérleti szerződést kötni. Kerüld el messzire az ilyen ajánlatot, hiszen biztosan nem lesznek védve a bérlői érdekeid! Természetesen éppúgy fontosak a bérlő érdekei is ebben az együttműködésben, mint a bérbeadó elvárásai. Az én gyakorlatomban sosem fordul elő, hogy ne készítenénk írásos bérleti szerződést, emiatt is csodálkozom mindig, ha elhangzik a kérdés, hogy lesz-e szerződés? Semmiképp sem javaslom, hogy belemenj ilyen helyzetbe, még ismerősök között is egyértelműbb a felállás!

A legbiztosabb helyzet, amikor a tulaj előre bemutatja neked a bérleti szerződés előzetes példányát, így egyértelmű a szerződéskötési szándék, és előre tudhatók a pontos feltételek, határidők, összegek, lehetőségek és kötelezettségek.

2) Rezsizz óraállás alapján ingatlaniroda,Szeged

Ugye mennyire hasznos, ha a havi költségvetésed a lehető legpontosabb előrejelzés szerint tud alakulni? És mennyire fontos az is, hogy ne kerülj kellemetlen helyzetbe a tulajdonos becslésére hagyatkozva? Ha megtakarításra is törekszel ez a szempont talán a legfontosabb.

Feltételezve, hogy egyedi mérőórás lakásba költözöl, arra számíthatsz, hogy mivel a villany- és vízfogyasztásod nagyságrendileg nem változik, annak költsége is a korábbi szinten lesz. Egyedül a fűtésszámla függ az ingatlan jellemzőitől, azt különösen fontos lehetőleg előre tudni.

3) Kérj rezsitáblázatot ingatlaniroda,Szeged

Egy felkészült, avagy régi motoros főbérlő mindig pontosan elszámolt a lakásban a havi óraállások szerint, ismeri az üzemeltetés pontos adatait. Hónapról hónapra meg tudja neked mutatni, hogy mikor mennyi volt a fűtésszámla, mekkora volt a fogyasztás. Az előző időszak táblázata minden kérdésünkre választ adhat, kiegészítve persze a lakók számával, hogy család vagy egyetlen személy havi kiadásait látjuk.

Ha mégsem kapsz ilyen táblázatot, érdemes magadnak készítened, ha másért nem, a pontos elszámolás érdekében. De tényleg életszerű, hogy kapsz, hiszen elemi érdeke ez a tulajnak, hiszen így folyamatosan nagyobb eséllyel tudja kiadni az ingatlant.

4) Diktálj tealbérlet, ingatlaniroda, Szeged

Szintén fontos lesz menet közben az óraállások diktálásának módja. Szerintem akkor jársz a legjobban, ha elkéred a diktálás lehetőségét. Egyszerűen, korszerű módon megoldható a szolgáltatók mobilalkalmazásain vagy internetes felületein keresztül, de a legfőbb kedvencem, hogy e-mailes figyelmeztetést is tudnak neked küldeni a mérőóra-beolvasás közelgő időintervallumáról, így lehetetlen, hogy elfelejtenéd, emellett a te érdekedben áll elsősorban, hogy a tényleges fogyasztásnak megfelelő összeget tudd fizetni. Az tehát a tennivalód, hogy előre megbszélitek a diktálás módját, ki fog, milyen módon gondoskodni az óraállások a szolgáltatókhoz való eljuttatásáról.

5) Adminisztrálj

Amikor egy lakó nem a saját ingatlanában lakik, szüksége lesz néhány „engedélyre” a tulajdonostól. Biztosan ilyen lesz a vezetékes tv-, és internet-szolgáltatás, de az sem kizárt, hogy a közműdíjakat a bérlő nevére állítja ki a szolgáltató. Szintén előfordul, hogy bérlőként szeretnél hivatalosan is ott tartózkodni, bejelentkezni, amelyhez szintén tulajdonosi hozzájárulás szükséges.

Mindenképp fontos tisztázni a fentiekkel kapcsolatos igényeket, hogy ne adódjon félreértés.

Amennyiben a fentiek gördülékenyen alakulnak, mindenképpen optimisták lehetünk, hiszen kétféle esettel állhatsz szemben: vagy nagyon alaposan felkészült a tulaj a bérletre, vagy szimplán rutinból, tapasztalt bérbeadóként pontosan tudja, hogy működik ez a műfaj, így nagy valószínűséggel „jó kezekben” leszünk.

Természetesen egyik eset sem kötelező a főbérlők számára, de ha mi előreígy készülünk, jó pár nehézségnek előre kihúzhatjuk a méregfogát.

+1 Emberből vagy

Persze ne feledjük az ügy emberi részét, a személyes szimpátiát sem, ami szintén fontos mindkét fél részéről, hiszen az albérlet jócskán bizalmi kérdés is. A tulajdonosok is bizalmi alapon döntenek. Gyakran elképzelnek maguknak ideális bérlőjelöltet, legyen az például egy szemüveges, német diák. Ha te magad nem is vagy az, a fentiek segtségével majd az sem lesz baj!

5+1 tanács a jó főbérlőhöz
Cimke:                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük