Belvárosi lakásvásárlás Szeged eladó lakás

Aki Szeged belvárosában készül befektetési céllal lakást vásárolni, nincs túl nagy mozgástere, kétféle ingatlanban gondolkodhat: vagy lecsap a kevés, de annál drágább, újépítésű ajánlatok egyikére, vagy a régebbi, patinás polgári épületekben választ. Akár az előbbi, akár utóbbi felé fordul a figyelme, az ingatlaniroda kínálatából van pár ötletem a számára.
belváros, Szeged, lakás, eladó
Mint ingatlanok esetében mindig, most is az elhelyezkedésével érdemes kezdeni. Szegeden a “nagykörút” az a választóvonal, amely a döntő tényező. A körúton belül nincsenek távolságok, bármely két hely 15 perc alatt megközelíthető, és gyalogosan sem mondható számottevő távolságnak. Jellemző erre, hogy egyre kevesebb az új társasházi ajánlat, fogynak a helyek. Amennyiben a Tisza Lajos körút, szegedi nyelven a kiskörút gyűrűjén belül gondolkodunk, már gépkocsit sem érdemes elővenni, a szegediek és a diákok is főként kerékpárt használnak. Itt már elvétve találunk új házakat, elsősorban használtak között lehet válogatni.

Tulajdonjog vagy bérleti jog eladó belváros lakás Szeged

Ha lakáskeresés közben feltűnően nagy különbségeket látunk az árak között, ha akár a többihez képest féláron is találunk ajánlatot, az nem a véletlen műve, sajnos nem érdemes idejekorán örülni sem. Bizonyára “eladó bérleti jog” szerepel a hirdetésben.
Szeged lakosai közül szinte mindenki tisztában van a város ingatlankezelő cége tulajdonában álló, úgynevezett bérleti jogú lakások intézményével. Jellemzően abszolút belvárosi elhelyezkedésű ingatlanok tartoznak ebbe a körbe, tehát a helyükre szinte sosem lehet panasz. Az áruk az, ami árulkodó: a piac messze kedvezőbb árú ajánlatai esetében feltétlenül felteendő kérdés, hogy az ügylet végén valóban tulajdonjogról beszélhetünk-e, vagy használati jogról, azaz bérleti jogról van-e szó?  Ha valaki megelégszik egy hosszú távú albérleti lehetőséggel, annak megfelelő lehet a bérleti jog vásárlása is, amely éppúgy vagyon értékű jog, mint a tulajdonjog, tehát szintén örökölhető is, de nem ugyanaz. A végső lépésben – ilyen esetben – Szeged városával is szerződést köt az ügyfél, majd később bérleti díjat fizet havi rendszerességgel. 3 év elteltével lehetséges a tulajdonjog megvásárlása, amennyiben azzal a város szándéka is megegyezik.
A közelmúltban egy kiskunfélegyházi ügyvéd ügyfelem csodálkozott rá egy ajánlat kedvező ára miatt (is), hogy miért nem kelt el eddig ez az ingatlan? Ő nem tudta, hogy Szegeden sokan nem kívánnak bérleti jogot vásárolni. Ennek a családnak azonban éppen ez a lehetőség jelentette a legmegfelelőbb megoldást.

Eladó lakásajánlatok Szeged belvárosában

belváros, Szeged, lakás, eladóHa befektetőként minimalizálni szeretnénk a megtérülés kockázatát, és szem előtt tartjuk a megfelelő ár/érték arányt is, inkább 2 lakószobás ingatlant választunk. Ha kedvező a lakás beosztása, többféle hasznosítása is lehetséges: bérbe veheti akár 1-2 egyedülálló személy, akár egy (házas)pár, vagy akár irodai célra is kiadható.
Kétségtelen, hogy egy garzonlakás is jó választás lehet, a kedvezőbb bekerülési költségre való tekintettel mindenképpen. Amennyiben felújításra is kell költeni, nagyságrendileg azonban a nagyobb lakáshoz szükséges kiadással érdemes kalkulálni.

Milyen műszaki állapotra számítsunk?

A Szeged belvárosában található főként polgári épületeket 3-4 m közötti belmagasság, igen sokféle elrendezés, konvektoros fűtés, gyakran cserépkályhával kiegészítve, akár 50-60 cm falvastagság, régi típusú, de masszív, fa külső nyílászárók jellemzik. A legelőnyösebb helyen lévő épületek lakásaira az előzőek jellemzők, így akik ezekre a tulajdonságokra számítanak, nagyobb meglepetés nem érheti őket. A leggyakoribb művelet a gépészeti felújítás, az épület homlokzatára vonatkozó előírásoknak megfelelő nyílászáró-csere, a fűtés korszerűsítése. Jó példa erre ez a friss ajánlat is. Előfordul közöttük a műemléki épület, vagy a tulajdoni lapon is felvezetett “helyi egyedi védelem” előírás is, amelynek megóvását Szeged város évente támogatja is.
belváros, Szeged, lakás, eladó

Hogyan válasszunk?

Legyen az 1. szempont az ingatlan elhelyezkedése. a 2. a lakás beosztása. Legyünk felkészülve a felújítási munkálatok megszervezésére, keressünk megbízható kivitelező szakembereket! Segít az ingatlaniroda a lakás jogi státuszának tisztázásában, tapasztalt ügyvéd közreműködésének megszervezésében, és természetesen megbízható albérlő felkutatásában is.

Néhány belvárosi ajánlat a fentiek szellemében:
2-szobás a színház közelében, 1. emeleti lakás a Mérey utcában, magasföldszinti a Juhász Gyula utcából, valamint egy felújítandó lakás a Mikszáth Kálmán utcából.

Tegyen próbára, hívjon bizalommal!

László Zoltán
+36 70 385 4026

Belvárosi lakásvásárlás Szegeden
Cimke:                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.