Szeged-belvárosi lakásvásárlás Szeged eladó lakás

Aki Szeged belvárosában befektetési céllal keres eladó lakást, nincs túl nagy mozgástere. Alapvetően kétféle ingatlanban gondolkodhat. Vagy lecsap a kevés, de annál drágább, újépítésű ajánlatok egyikére, ha éppen talál megfelelő méretű és adottságú lakást, vagy a régebbi, patinás polgári épületekben választ. Akár az előbbi, akár utóbbi felé fordul a figyelme, az ingatlaniroda kínálatából van pár ötletem a számára.
eladó belvárosi lakás Szeged
Mint ingatlanok esetében mindig, most is az elhelyezkedésével érdemes kezdeni: Szegeden a “nagykörút” az a választóvonal, amely a döntő tényező. A körúton belül már nincsenek távolságok, bármely két hely 15 perc alatt megközelíthető, és gyalogosan sem mondható számottevő távolságnak. Jellemző errefelé, hogy egyre kevesebb az új ajánlat, fogynak a helyek… Amennyiben a Tisza Lajos körút, szegedi nyelven a kiskörút gyűrűjén belül gondolkodunk, már gépkocsit sem érdemes elővenni. A szegediek közül is egyre többen, és a diákok is főként kerékpárt használnak. Itt már teljesen elvétve találunk új házakat, szinte kizárólag használtak között lehet válogatni.

Tulajdonjog vagy bérleti jog eladó belváros lakás Szeged

Ha a lakáskeresés közben feltűnően nagy különbségeket látunk az árak között, ha akár a többihez képest féláron is találunk ajánlatot, az nem a véletlen műve. Sajnos nem érdemes idejekorán örülni sem. Bizonyára eladó “bérleti jog” szerepel a hirdetésben.
Szeged lakosai közül szinte mindenki tisztában van a város ingatlankezelő cége tulajdonában álló, úgynevezett bérleti jogú lakások intézményével. Jellemzően abszolút belvárosi elhelyezkedésű ingatlanok tartoznak ebbe a körbe, tehát a helyükre szinte sosem lehet panasz. Az áruk az, ami árulkodó. A piac messze kedvezőbb árú ajánlatai esetében feltétlenül felteendő kérdés, hogy az ügylet végén valóban tulajdonjogról beszélhetünk-e, vagy használati jogról, azaz bérleti jogról van-e szó?  Ha valaki megelégszik egy hosszú távú albérleti lehetőséggel, annak megfelelő lehet a bérleti jog vásárlása is, amely éppúgy vagyon értékű jog, mint a tulajdonjog, tehát szintén örökölhető is, de nem ugyanaz. A végső lépésben – ilyen esetben – Szeged városával is szerződést köt az ügyfél, majd később bérleti díjat fizet havi rendszerességgel. 3 év elteltével lehetséges a tulajdonjog megvásárlása, amennyiben azzal a város szándéka is megegyezik.

A közelmúltban egy kiskunfélegyházi ügyvéd ügyfelem csodálkozott rá egy ajánlat kedvező ára miatt (is), hogy miért nem kelt el eddig ez az ingatlan? Ő nem tudta, hogy Szegeden sokan nem kívánnak bérleti jogot vásárolni. Ennek a családnak azonban éppen ez a lehetőség jelentette a legmegfelelőbb megoldást a néhány egyetemi évet Szegeden töltő gyermekük számára.

Eladó belvárosi lakás Szeged belvárosában

eladó belvárosi lakás SzegedHa befektetőként minimalizálni szeretnénk a megtérülés kockázatát, és szem előtt igyekszünk tartani a megfelelő ár/érték arányt is, inkább 2 lakószobás ingatlant válasszunk. Ha kedvező a lakás beosztása, többféle hasznosítása is lehetséges: bérbe veheti akár 1-2 egyedülálló személy, akár egy (házas)pár, vagy akár üzleti, irodai célra is kiadható.
Kétségtelen, hogy egy garzonlakás is jó választás lehet, a kedvezőbb bekerülési költségre való tekintettel mindenképpen. Amennyiben felújításra is kell költeni, márpedig az esetek többségében kell rá számítani, nagyságrendileg a nagyobb lakáshoz szükséges kiadással érdemes kalkulálni.

Milyen műszaki állapotra számítsunk?

A Szeged belvárosában található polgári épületeket 3-4 m közötti belmagasság, igen sokféle elrendezés jellemzi. Gyakori a cserépkályhával kiegészített konvektoros fűtés, akár 50-60 cm falvastagság, régi típusú, de masszív, fa nyílászárók jellemzik. A legelőnyösebb helyen lévő épületek lakásaira az előzőek jellemzők, így akik ezekre a tulajdonságokra számítanak, nagyobb meglepetés nem érheti őket. A leggyakoribb művelet a gépészeti felújítás, az épület homlokzatára vonatkozó előírásoknak megfelelő nyílászáró-csere, a fűtés korszerűsítése. Jó példa erre ez a friss ajánlat is. Előfordul közöttük a műemléki épület, vagy a tulajdoni lapon is felvezetett “helyi egyedi védelem” előírás is, amelynek megóvását Szeged város évente támogatja is.
eladó belvárosi lakás Szeged

Hogyan válasszunk?

Legyen az 1. szempont az ingatlan elhelyezkedése, a 2. a lakás beosztása. Legyünk felkészülve a felújítási munkálatok megszervezésére, keressünk megbízható kivitelező szakembereket! Segít az ingatlaniroda a lakás jogi státuszának tisztázásában, tapasztalt ügyvéd közreműködésének megszervezésében, és természetesen megbízható albérlő felkutatásában is. Véleményem szerint nem érdemes abba a hibába esni, hogy a saját ízlésünk szerint alakítjuk ki a lakást, mintha mi magunk költöznénk oda! Ugyanis biztosan nem a tulajdonos fog ott lakni! Természetesen nehéz valaki más ízlésének megfelelő burkolatokat és egyéb megoldásokat választani, nem is erre gondolok. Sokkal inkább semleges, nem megosztó színek használata javasolt.

Néhány belvárosi ajánlat a fentiek szellemében:
2-szobás a színház közelében, 1. emeleti lakás a Mérey utcában, magasföldszinti lakás a Juhász Gyula utcából, valamint egy felújítandó lakás a Mikszáth Kálmán utcából.

Tegyen próbára, hívjon bizalommal!

László Zoltán
+36 70 385 4026

Szeged-belvárosi lakásvásárlás
Cimke:                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.