h-festesBurkolat felújításkor mire kell figyelni, amikor megvettem egy lakást vagy családi házat, de nem tetszik a meglévő burkolat és minden áron felszeretném újítani saját ízlésem szerint?
Néhány tanács mire kell odafigyelni a munkálatok elkezdése előtt.

Mi az első lépés?
Először is összeülne a család és megbeszéli, mit is akarunk változtatni a burkoláson.
– Milyen színűnek a meglévő bútoraim vagy talán milyen színű lesz az új bútorom ami oda fog kerülni a burkolatra.
-Milyen színűek lesznek a falak és milyen színeket még számításba további festésnél.
– Milyen színűek lesznek a kellékek a fürdőszobában vagy a konyhában.
Jó tanács: a sötétebb bútorhoz mindig világosabb színű burkolatot választok, legyen benne kontraszt és kifogja emelni egymást a berendezés és még olyan víziót ad mint ha nagyobb lenne a helyiségünk.

Hova menjünk vásárolni a burkolatot?
Jó tanács: minden esetre több üzletben kell megnézni a kiválasztott burkolatot. Kiderülhet az is, hogy ugyan a kiválasztott burkolat eltérő árban van, az is előfordulhat sokkal szebbet találunk mint amilyet elképzeltünk,és nagyobb a választék. Meg kell kérdezni azt is nem maradt e ki olyan mennyiség, ami éppen nekem kell, vagy talán olyan kimaradás aminek már le állt a további gyártása. Lehetséges az is éppen van annyi mennyiség ami nekem kell. Mert ilyen esetben akár még 20% olcsóban tudok vásárolni.

Milyen keménységű burkolatot vegyek?
Járólapoknál 4-6 kopásállóságú legyen mert ha véletlenül rá ejtek valami keményet akkor ne törjön össze. A járólap vastagsága ne legyen vékonyabb 7mm-nél A csempékre ez nem annyira jellemző de itt is ajánlatos 7 mm vastagság.

Mire kell még figyelni a burkolatoknál?
Ne vegyek olyan csomagot aminek le vannak törve a sarkai,vagy sérültek már eredeti csomagban. Ne vegyek olyan méreteket ami tizedes veszővel van feltüntetve pl: 33,3×33,3
Ez a jelzés azt jelenti, 3 tized nekem a fuga vastagsága és ez a Dobozában nem létezik el adják nekem a levegőt is. Veszek ilyen jelzésű terméket és 10m2 rájövök arra hiányzik egy doboz burkoló anyagom hol ott nem nyúlt hozzá senki. Kevesebb a négyzet méter egy dobozban mint ami fel van tüntetve.

Milyen fugázó anyagot vegyek?
A fugázó anyag mindig legyen fagyálló, de ahol használjuk a flexibilis ragasztott akkor a fugázónak is flexibilisnek kell lenni. A szín választás: A sötétebb járólapok hoz vagy csempékhez világosabb színű legyen és fordítva.

Milyen ragasztót vegyek?
Beltérre és kültérre fagyálló kell. Padlófűtésnél és hőingadozásnál (terasz vagy erkély) Flexibilis.

Milyen stílusban rakjuk le a burkolatot?
Kis helyiségekben sose ne rakjuk diagonálisan azaz 45 fokban a falakra nézve mert csúnya lesz. Hálóban vagy is 90 fokban a falakra nézve lehet kis helyiségben ragasztani meg nagyobb helyiségben, A két stílust össze lehet kombinálni nagyobb helyiségekben. Ezeket a tevékenységeket jó át kell gondolni mert ne jussak oda mire kész, hogy nem teszik, mert ha valamit mellé fogtam hogyan fogom a továbbiakban érezni magam felújított helyiségben.

Gyakorlati tanácsok lakás-felújitáshoz
Cimke: