h-energia-osztalyokAmint arról bizonyára már Ön is értesült, az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló rendelet kötelezően írja elő az új ingatlanok építtetői, és a használt ingatlanok tulajdonosai számára, hogy az ingatlanok adásvétele vagy 1 évet meghaladó időtartamú bérbeadása esetén legkésőbb az erről szóló szerződés megkötésével egyidejűleg a jogszabály által előírt tanúsítványt adják át a vevőnek/ bérlőnek.
Az energiatanúsítvánnyal a szakértő a felmérés után kiszámolja, hogy négyzetméterenként és évente mennyi energiát fogyaszt a lakás fűtésre. Ennek alapján 10 minősítési osztály van, „A+„ -tól „I„ -ig. Az „E„ osztály a megfelelő minősítést jelenti. A tanúsítvány 10 évig érvényes, amit szakképzett, engedéllyel rendelkező személy készítheti, az átadott tervdokumentáció és tulajdonosi, műszaki vezetői nyilatkozatok alapján, vagy személyes műszaki felmérés alapján.
A megfelelő, vagy annál jobb minősítést kapott ingatlan értékesítéskor pozitív elbírálásban részesül, a rosszabb minősítésű ingatlanokról információt kapunk a hiányosságokról, amelyeket ezek tudatában kijavíttathatunk, az energiamegtakarítás érdekében.
Kérje az eladótól az energetikai tanúsítványt, győződjön meg vásárlás előtt az ingatlan műszaki megfelelőségéről!
Kérje tanácsadó kollégáink segítségét, hogy elkészítsük Önnek a szükséges tanúsítványt!
Papp Zsigmond

Mire jó az ingatlanok zöldkártyája?