Összesítés avagy becslés jelent meg az első félév ingatlanpiaci számairól:

“Rekord közeli forgalom zajlott idén júniusban az ingatlanpiacon a Duna House becslése szerint, 2015. júniusban, országosan 12 184 ingatlan adás-vétel bonyolódott. Ennél csak az idén márciusi forgalom volt magasabb egy kevéssel. Tavaly ugyanekkor 8700 körüli darabszámban cseréltek gazdát ingatlanok, ami már az éledező piac első szakaszára tehető. A mostani forgalom így is 40%-kal felülmúlja az egy évvel ezelőtti eredményt, és közel 70%-kal a válságot követő leggyengébb, 2013-as év júniusát.
Az idei első félév összforgalma meghaladja így a 68 300-at. 2014 első félévében 45 700 tranzakció zajlott a piacon, vagyis az idei eredmény éppen másfélszer akkora, mint egy éve volt. Ha a szokásos szezonalitással és a július 1-jén elindult CSOK hatásaival is számolunk, akkor az eddigi eredmények alapján, idén megközelítheti a piac a 150 ezres szintet is.”
forrás: portfolio.hu

Pár saját megjegyzés a fenti összesítés mellé:

  1. az eladások számát az illetékhivatalban ismerik, amely adat nem nyilvános, tehát csak megbecsülni lehet, azaz tárgyévben sosem olvashatunk pontos számokat az eladások számáról; ha a piac egyik szereplője is teszi közzé, ő egyrészt csupán részeredményt ismer, másrészt mindig az előző évekből ismert statisztikai adatokra támaszkodik. Ilyen az adott földrajzi egység összes lakásszáma és az összes tranzakció száma;
  2. gyakran próbálják a szereplők a saját piaci részesedésüket megbecsülni, amely tárgyévben szintén lehetetlen. Összességében az a legfőbb akadály, hogy nem ismert a nem közvetítőkön keresztül bonyolódó tranzakciók száma.

Természetesen nem a pozitív hozzáállás ellen érvelek, csupán a tényekre hívom fel a figyelmet a tisztánlátás érdekében.

Lendületben a lakáspiac

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük