Gyakorlati tanács szegedi albérlet előtt: a Birodalom visszavágból emlékezetes mondat Yoda-mesteré Luke Skywalkernek, amikor az ifjú hőfős tanulni kezdi használni a számára még ismeretlen Erőt: “Tedd vagy ne tedd! De ne próbáld!”albérlet Szegeden

Albérlet Szegeden

A minap én is ezt idéztem egy szegedi albérletet kereső családnak, amikor a megállapodás megkötését jelezve úgy fogalmazott, hogy próbáljuk meg. Valóban meg lehet őt is érteni, hiszen bizonyára nem volt még jártas sem bérlő, végképp nem bérbeadó minőségben sem.

Mivel Szegeden egész évben folyamatos kereslet mutatkozik kiadó lakásokra, a reális áron kínált bérlemények rövid idő alatt “elkelnek”. Ki lehet jelenteni, hogy a bérbeadók diktálnak. Keresőként nyilván nem jó ezzel szembesülni, többen meglepődnek néhány tulajdonosi elvárás miatt, pedig valamennyi érv belátható, ha egy kicsit a másik oldal szempontjait is végiggondoljuk.

Miért kérnek 2 hónap kauciót?

Egyszerűen azért, mert a rezsi utólag fizetendő. A bérleti díjat előre, a rezsit fogyasztás függvényében utólag. Abban az esetben, ha a felek így álapodnak meg, és alapvetőnek tekintve a 30 napos felmondási időt amint jelzi a bérlő az elköltözési szándékát, az utolsó hónapra már nem fizet, annak a hónapnak a bérleti díja a kaucióból levonható. Ha csak 1 havi összeg lenne a tulajnál, könnyedén távozhatna a bérlő rezsifizetés nélkül akár annak ellenére is, hogy a haverja új szoláriumgépeit tesztelte egész hónapban. A 2. havi kaució terhére elszámolhatók az utolsó hónap közműköltségei.
Ha emellett arra is gondolunk, hogy így a kicsit vastagabb pénztárcájú bérlőkkel fog csak találkozni, akkor persze még mindig megvethetjük őt, de ha mi lennénk a helyében, ugye mi is hasonlóan gondolkodnánk?

Miért kérnek 1 éves fix időtartamot?

Mert nem akarják, hogy havonta cserélődjön a bérlő. A bérlőnek is jobb, ha hosszú távon számíthat a lakhelyére, a főbérlő pedig szívesebben köt üzletet megbízható, lehetőleg tovább maradó partnerrel. De akár úgy is lehet fogalmazni, hogy nem szeretnének próbálkozni…

Túl arrogánsak a válaszok, és egyik sem szimpatikus? Igen, lehet. De bárki szeretné bérbeadni valakinek a saját lakását, joga van megválasztani az illetőt, miközben tulajdonosi fejjel fog gondolkozni. A fő szempont mindannyiuk számára a haszonszerzés, a lehetőleg minél kevesebb kockázat vállalása. Ha nem ismerősök egymásnak a felek, majd “lakva ismerszik meg” a másik.
Szintén hozzátartozik, hogy egyik számára sincs garancia az ügy sikerére; tulajdonosként ő fektet be többet, ő vállalja a nagyobb kockázatot. Az egyenletben épp elég az ismeretlen, Mágia már nem fér bele.

Közvetítőként én a tulajdonos megbízását teljesítem, úgy állok a kérdéshez, hogy az ő érdekeit képviselem.

“Tedd vagy ne tedd! De ne próbáld!”
Cimke:     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük