Ki ne vágyna egy gyönyörű, örökölt ingatlanra, mondjuk egy vidéki házra egy addig ismeretlen rokon révén? És a többi, szintén váratlan tulajdonostársra? Az örökölt ingatlan eladása ugyanis nem feltétlenül “csak játék és mese”! Néhány gyakorlati tanáccsal szeretnék segíteni, hogy ne váljon rémálommá a folyamat!

örökölt ingatlan eladása

Örökölt ingatlan az esetek között ugyan ritkábban fordul elő a vásároltakhoz képest, de mint ilyennek, másféle sajátosságai vannak. Az örökölt lakás vagy ház általában több tulajdonoshoz kerül. Ha értékesíteni kívánják az ingatlant, de nincs meg a kellő egyetértés, a “közös ló” komoly bosszúságot okozhat az eladás közben. Kellő körültekintés mellett elejét vehetjük a kellemetlenségeknek, csak legyünk mindenre figyelemmel!

1. Legyen közös nevező az örökölt ingatlan

Az első és legfontosabb – ami ugyan magától értetődő -, hogy teljesen értsen egyet minden tulajdonos! Nem elég azonban nagyvonalakban egyet érteni, muszáj mindenben egyetérteni! Mindenek előtt állapodjanak meg az örökölt ingatlan értékében, amennyiért mindenki hajlandó majd megválni tőle. Ehhez manapság valódi támpontot jelent a hagyatéki végzésben szereplő összeg, de kétség esetén értékbecslő majd pontosítja a piaci értéket. Feltétlenül tájékozódjanak adózási kérdésekben is! Érdemes azt is végiggondolni, hogy időben mikor lehet mindenkinek esedékes az ingatlan átadása, mikor lehetséges a személyes tárgyak elszállítása. Legyen egyértelmű minden érintett feladata, hogy ki-ki milyen szerepet fog játszani a folyamatban, mikor mit fog tenni, hogy senki ne várjon hiába a másikra.
Az tehát a fontos, hogy mindenről próbáljon meg minden érintett előre információt szerezni, hogy ne a folyamat abban a részében lepődjünk meg, amikor már mással lenne szerencsésebb foglalkozni.

2. Nem azonnal kell dönteni az eladásról!

Bizonyára nem 1-2 nap hosszú lesz az eladás, amelynek a végén kell majd a legfontosabb döntést meghozni. Az azt megelőző időszak néhány kisebb döntést igényel, de egyik sem lesz közülük a legfontosabb.
Feltétlenül javaslom az egységes és következetes stratégia kialakítását. Először is jelöljék ki a tulajdonosok az eladásra szánt első időszak hosszát, avagy annak az első szakaszát. Rendeljenek hozzá valamilyen eladási módszert, majd mindannyian tartsák ehhez magukat ezen idő alatt. A lényegi döntés előkészítéséről van szó, amikor a kellő információk összegyűjtésének idejéről állapodnak meg a legjobb eladási döntés érdekében. Lehet ez 1-3 hónap hosszú. Hogy mégis mennyi, azt az örökölt ingatlan jellege mondhatja meg: megyeszékhelyen fekvő lakásingatlan esetében kevesebb, falusi családi háznál több.
Amennyiben mindannyiban megfogadják ezt a tanácsot, leginkább a közös aláírás megalapozottságát készítik elő, hogy semmiképp se hirtelen, akár meggondolatlan érzésük vezérelje a természetesen érzelmi eladási döntést.

3. A “célszalag” a fontos az örökölt ingatlan esetén?

örökölt ingatlan eladása

Mint minden egyéb megbízás esetén, itt is az az általános tanácsom, hogy érdemes egyetlen partnerre bízza a feladatot, azaz egyetlen közvetítőt megbízni az ingatlan értékesítésével. Máskülönben éppen egy ilyen együttműködés lényege fog elveszni: nem a legtöbbet kínáló vevőt fogják megtalálni. Ahogy nemrég egy kedves ügyfelem fogalmazott, ha több a közvetítő, akkor
“azok egymással versenyt futnak, a cél, hogy ki szakítja át a célszalagot. Hamar meg akarnak győzni, akkor is, ha drágábban is el lehetne adni a lakást. Ha csak ő foglalkozik vele, nem kell rohannia, így meg tudja találni a legjobb vevőt.”
Az egyedüli közvetítő, kellő előkészület mellett, biztosan a tulajdonosok érdekeit fogja képviselni, és nem a vevőjelöltek igényei szerint fog érvelni az eladási tárgyalások közben.
Hiszen az örökösök a legjobb árat fizető vevőt keresik, ugye?
Megbízás előtt egyeztessék le előre a szerződés feltételeit, beszéljék át a határidőket, majd határozott idejű megbízást adjanak! Ez az időszak lehet az értékesítés első fázisa, amelynek letelte után – szintén közösen – le lehet vonni az addigi tanulságokat, és a későbbiekre nézve is jó döntést tudnak majd hozni.

3 tipp örökölt ingatlan eladása előtt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük