Mit szólnál, ha a lakásvásárlás menete közben – eladóként – egyszerre írnád alá az adásvételi szerződést azzal, aki a te lakásodat megveszi? Így lenne a legjobb, vagy kockáztatni akarsz?

Lakásvásárlás menete

Sorozatom 3. részének szereplői amiatt voltak emlékezetesek a számomra, mert aláírásra várva egyszerre hárman is ültek az asztalnál. Egy ház eladója és a vevő, illetve a vevő lakásának a vevője is. Úgy sikerült intézni, hogy az ügyvéd egyazon alkalommal fogadta az ügylet minden szereplőjét. Mindenki ugyan nem ismerte egymást, és nem is írt alá mindenki minden szerződést, kicsit mégis közösnek érezhették a megkötött üzletet.
A közös aláírástól eltekintve szokásos volt a helyzet: mindannyian lakóhelyük változtatása miatt, azaz nem befektetési céllal vásároltak, és a vásárláshoz szükségük volt a jelenlegi ingatlan értékesítésére is. A szándékuk megvolt, hiába tetszett nekik a megnézett lakás, előtte eladókká is kellett válniuk. Hagyományos módon így néz ki a lakásvásárlás menete. Ami a bizonytalanságot jelentheti ebben az esetben, hogy ha sikerül is eladniuk a lakást, meglesz még a kinézett is? Nem fog addigra az is elkelni?

lakásvásárlás menete

Ahogy azt a sorozatom 2. részében is tettem, 8 év után most újra találkoztam a kedves ügyfeleimmel. A lakásvásárlás részéleteinek felelevenítése mellett az említett bizonytalanságra kérdeztem rá náluk. Hogy élték meg az átmeneti időszak izgalmait? Vajon ma is így döntenének-e? Egybehangzó módon igennel feleltek tekintettel a közvetítőbe vetett bizalomra. A felek közötti részletes megbeszélések, a megfelelő előkészítés mindannyiójukat megnyugtatta. Sokat segített a közös ügylet sikerében, hogy hasonló élethelyzetben is voltak, a szükséges időt rá tudták szánni egymásra.

Kockázat a lakásvásárlás menetében

Lennie kellett azonban valakinek a sor végén is, aki vállalta a vételár határidőre történő megfizetését annak ellenére is, hogy még nem adta el a lakását. Az ehhez tartozó felelősség vállalásában szintén szerepem volt. Megismerve az ő eladandó lakását reálisan láttuk a fizetendő vételárrész megérkezését. Minden a tervek szerint sikerült, minden fél elégedett volt a teljes folyamat végén. Ha csak mese lett volna mondhatnám, hogy azóta is (ott) élnek, ha meg nem haltak. 🙂 De valóban ott élnek mindannyian, minden reményt beváltottak az ingatlanok. Szívesen találkoztak egymással is, régi ismerősként, örömmel üdvözölték egymást.
Nagyon hálás vagyok nekik a bizalmukért és az idejükért, amit 8 év után is rám szántak. Köszönet érte!

A 10 éves ingatlaniroda ügyletei – 3. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük