fbpx

Albérleti díj koronavírus idején, avagy a veszélyhelyzet a bérlőket, így a bérbeadókat sem kíméli. Mennyivel lehet kevesebb a bérleti díj, és egyáltalán miért enyhíthetné a tulajdonos a szerződésbe foglalt díjat? A lakásárak alakulásáról szóló írás után itt gondolkodok a bérleti díjakkal kapcsolatban.

albérleti díj koronavírus idején

Az albérleti szerződés tartalma

A bérleti szerződés a felek együttes megállapodásának részleteit tartalmazza, egyebek mellett a bérleti díj összegét, a jogviszony időtartamát, határozott esetben lejárati dátumát. Rögzíti az óvadék mértékét, a díjfizetés módját és határidejét, a szerződés felmondásának kölcsönös lehetőségeit. Mivel tehát a szerződés jellemzően általános feltételekről szól, minden eshetőség nincs írásba foglalva. A megállapodáshoz képest nem tartalmaz alacsonyabb bérleti díjat sem.
A felek együttműködést vállalnak, így a felmerülő problémák egymás felé való jelzésére is felkészülnek. Vannak viszonylag gyakran előforduló problémás esetek, de az albérlet a vírushelyzetben nincs külön szabályozva, az bizonyos. Egy minden területet érintő krízis kezelését – véleményem szerint – együtt, közösen oldhatják meg a felek, mintha a szerződést félretennék.
Amíg a bérbeadó biztosítja a helyiség használhatóságát, bérbeadói kötelezettségének eleget tesz. Ha a bérlő úgy dönt, nem használja az irodát, úgy vélem, hogy kijárási tilalom kihirdetése nélkül, a saját döntése értelmében nem használja az irodát.

A bérleti díj összege

Legyen az lakóingatlanra vagy irodára szóló bérleti szerződés, az aláírása előtt a felek nem tudnak mindenféle szituációra felkészülni. A bérbeadó a fizetési nehézségek esetére óvadékkal próbálja magát bebiztosítani. A kaució összege – ha minden rendben megy – jellemzően csak a bérleti időszak lejárta előtt kerül újra szóba az aláírók között.
A bérleti díj koronavírus idején nincs a szerződésben. A koronavírus okozta veszélyhelyzet tipikus példája lehet a “vis maior” esetének, amely szituáció hatásaira és következményeire egyik fél sem lehet felkészült. Nehéz is felkészülni a bérlő esetleges fizetésképtelenségére, ami mindkét oldal számára a lehető legkellemetlenebb eset. A bérleti díj csökkentése általában nem is szerepel a szerződésben, így a bérlő arra hivatkozni sem tud.

Hogy lesz az albérlet a vírushelyzetben

Továbbra is fenntartom korábbi véleményemet, hogy mennyire fontos a megállapodás mikéntje vevő és eladó, illetve bérlő és bérbeadó között. Ha a megállapodást megelőző tárgyalás közben a felek kölcsönösen figyelembe vették egymás legfontosabb elvárásait, annak a későbbi együttműködésben hasznát fogják látni. Hogyan? Amikor probléma adódik, akár azonnal, kölcsönösen felveszik egymással a kapcsolatot. Egyikőjük sem csinál büszkeségi kérdést a helyzetből, nem vár a másikra. Egyeztetnek a lehetőségekről és közösen törekednek megoldást találni.

Miért jó a csökkentett bérleti díj?

A magam részéről úgy érzem, hogy a kialakult veszélyhelyzetben egymásra vagyunk utalva az együttműködéseinkben is. Ha a felek hosszabb távon tudnak tervezni, valamilyen kompromisszumot kötnek, ahogy például néhány önkormányzat is teszi bérlőivel szemben.
Mivel nem tudhatjuk a járvány végének idejét, tanácsom szerint a kenyértörés a rosszabbik lehetőség. Ha a bérbeadó nem megy bele az alacsonyabb bérleti díjba, egyfelől könnyen bérlő nélkül maradhat. Nem mellékes módon a kauciót is vissza kell fizetnie, ami másik területen kellhet neki. Ebben az időszakban pedig megmondhatatlan, hogy mikor lesz lehetősége új bérleti szerződést kötni.

Ön mit gondol?
Előre is köszönöm válaszait!

Melyik egy ingatlanközvetítő legfontosabb tulajdonsága?
Az ingatlaniroda személye vagy a képviselt cég Önnek a fontosabb?

Az sem biztos, hogy a bérlőnek jobb a szerződés felmondása. Hol talál manapság mindenben megfelelő bérleményt? Ki lesz az a bérbeadó, aki most szerződést köt egy bizonytalan, új bérlő miatt?
Szóval miért is ne csökkenhetne a bérleti díj koronavírus idején a régi bérlővel, ha az a másik fél számára is megoldható? Hogy ez milyen mértékű lehet, arról végképp együtt célszerű tárgyalni. Ha a bérbeadó jóváhagyja a szokásos díj 50%-át, azzal komoly gesztus is tesz, és segít is a bérlő helyzetén.

Albérleti díj koronavírus idején

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük