fbpx

Konkurens iroda ügyfelével tárgyaltam, akik vevőként jelentkeztek. A másik iroda az előző lakásuk eladását intézte. A beszélgetés közben természetesen az ingatlanos jutalék is szóba került. Számokkal lehet a legegyszerűbb 2 céget összehasonlítani, de sokan más adatokra is érzékenyek.

ingatlanos,jutalék

Az ok az ingatlanos jutalék

Történt ugyanis, hogy a mi eladónkkal való szerződés előtti személyes tárgyalás alkalmával kiderült, hogy milyen megállapodásra készül az ő vevőjével. Fény derült a megállapodásuk legfontosabb tulajdonságára: noha a konkurens iroda megtalálta a készpénzben fizető vevőt, mégsem marad pénzük a továbblépéshez. Nem tudnak a vásárláskor foglalót fizetni, azaz nem tudnak biztosítékot adni a majdani eladónak, a mi megbízónknak. De vajon tudnak-e így vásárolni, kapnak-e megoldást az igényükre? Lehetséges, hogy a megbízottjuk, a konkurens iroda nem értesült volna a vásárlási szándékukról?
De igen, értesült róla. Ismerte a kinézett ingatlan adatait is. Hogyan történt, hogy az ügyfél “üres” kézzel távozott? A fizetendő ingatlanos jutalék összege pontosan megegyezett a vevő által fizetett foglalóval, amit el is kért az üzlet végeztével. Nem is maradt pénze.

Miért fizeted az ingatlanos jutalékát?

A mi tárgyalásunk célja – mint mindig – a mindkét ügyfél, vevő-eladó számára egyaránt megfelelő megállapodás volt. Ez alkalom, egyben a szokásos gyakorlat arra, amikor minden részletet – összegeket, dátumokat – alaposan átbeszélünk. Ekkor derült ki, hogy – többek között – át kell hidalnunk a szokásos foglaló hiányát is.
Közhelyes volna azt állítani, hogy mennyire jó nem sietni, nem kapkodni! Ha a felek – a körültekintő előkészítés nyomán – megtalálják egymással a hangot, szívesen megegyeznek a részletekben, bíznak egymásban. Inkább időt hagyunk minden részlet megbeszéléséhez, mintsem fejjel menve a falnak később valamilyen bonyodalom adódjon.

A sikeres megbeszélés után egyértelművé vált, hogy nálunk figyelmet kapott a vevő vásárlásának lehetősége is a felek biztonsága érdekében. Megtaláltuk a módját az adásvételnek, talán a másik iroda munkáját is kiegészítettük. Összességében nem csupán az eladó, de közben a vevő igényére is megoldást találtunk. Számomra nagyon hasznos információ volt a másik iroda közvetítési díja is, amely – mint kiderült – eltér a mi irodánk díjától. Mindig örülök, amikor különbséget tapasztalok az árakban, de főleg annak örülök, ha ennek az oka is látható az ügyfelek szemében. Ennek – ahogy szoktak – hangot is adtak, megköszönték a segítséget!
Én is köszönöm nekik a tanulságot, miszerint nem pusztán a számok szerint lehet különbség ingatlanos cégek között!

Ingatlanos jutalék közötti különbség!
Cimke: