Magától értetődőnek hangzik, hogy az ügyvéd milyen szerepet játszik az ingatlanok adásvételekor?
Aki nem foglalkozik ingatlanokkal napi szinten, egyértelmű igennel válaszol, és természetesen teljesen igaza is van. Ahogy azonban egy régi kedves ügyfelem szokta mondani, a lényeg a részleteken lakozik!

A minap egy korábban ismeretlen ügyvéddel kötöttünk szerződést az ingatlanirodában. Nem ismertem őt, nem ismertem a stílusát, a munkamódszerét. Nem volt alkalmunk sokat egyeztetni, csak a szokásos részleteket beszéltük át, amelyek az adásvételhez minden esetben szükségesek. Az egyik ügyfél a tárgyalás végén azt jelezte, hogy szeretne nagyobb tempóra kapcsolni…

jogszabály

Az ingatlanközvetítő munkájának lényege abban áll, hogy az ügyfelei igényeit és elvárásait segítsen összehangolni. A jogi megfogalmazást, a tulajdonjog-váltás teljes jogi lebonyolítását egy ügyvéd végzi, abban a közvetítőnek nincs szerepe, csak a pontos adatok teljes körű beszerzése lehet a feladata, azaz a szerződéskötés levezetése az ügyvéd habitusán, tapasztalatán, akár karizmáján múlik. Abban a szituációban az ő szava a döntő, a felek javaslatait ő fogalmazza meg jogi formában. A szerződés tartalmát természetesen a felek megegyezése adja, de végleges formában az ügyvéd szavaival kerül a szerződésbe.

Amikor az ügyvéd határozottsága nem 100%-os, az ügyfelek is bizonytalanok. Az általában könnyen leegyeztethető részletek megvitatása hosszabb időt vesz igénybe, minden jelenlévő családtag megjegyzést fűz a témához, ami ugyancsak vontatottá teszi a munkát. Egyszóval ezt a szituációt az ügyvédnek kell mindvégig kezében tartania. Már a bemutatkozásakor, az első pillanattól kezdve egyértelművé kell tennie, hogy ő a főnök, a többieknek az ő vérmérsékletéhez kell alkalmazkodniuk. Ha ez így történik, egy egyszerű ügylet szerződéskötése nem tart tovább 1 óránál minden informális gesztussal együtt.

Milyen tehát az ügyvéd szerepe? Nagyon komoly! A szakmai felkészültségén felül is fontos a személye, a fellépése, amely az ügyfelekben tovább erősíti tekintélyét. Nem is a tekintély miatt tartom fontosnak a témát, hanem az ügyfelek elégedettsége miatt, amelyet befolyásol az ügyvéd szereplése is.

Ezen felül is több érv miatt dolgozunk régóta működő, jó hírnevű ügyvédi irodával, amely minden számunkra is fontos, de persze az ügyfeleknek is fontos szempontoknak teljes mértékben megfelel!

Az ügyvéd feladata
Cimke: