fbpx
eladó vagy kiadó lakás

Eladó vagy kiadó lakás vagy családi ház hirdetésével miért érdemes, érdemes-e megjelenni a piacon? Az érdeklődőktől milyen visszajelzésekre számíthat a tulajdonos, ha mindkét lehetőséget egyszerre kínálja? A hirdető biztos nem erre számít, de nem valószínű, hogy releváns eredményt fog kapni. Azt fogom körbejárni, hogy várhatóan miért lehet eredménytelen a hirdetés, ha egyszerre eladó és kiadó is egy ingatlan.

Amit egy tulajdonos megtehet

Adott egy tulajdonos, aki éveken keresztül kiadott egy lakást, de elege lett a nem megbízható, több alkalommal is idő előtt elköltöző albérlőkből. Hirtelen felindulásból az az ötlete támad, hogy eladja a lakást, de egyébként nem zárja ki az újbóli bérbeadást sem. Röviden nem is tudja, mit akar. Mégis felkeresi a bevált ingatlanközvetítőjét, aki az éles indulás előtt jelzi azt az árat, ami eladás esetén elérhető a piacon. Majd a start után, mivel – mint korábban itt írtam róla – nem játékból dolgozik, számtalan vevőjelöltet produkál a tulaj számára, alaposan meg is versenyeztetve őket. A licit végén a tulaj, az előzetesen jelzetthez képest magasabb árat elérve mégis úgy dönt, hogy visszalép az eladástól. Mégis inkább bérlőt keresne, nem tudta előre hogy eladó vagy kiadó a lakás.
Megteheti, mert minden lépéshez joga van, amíg az ő tulajdonában van az ingatlan. A valószínűleg optimista vásárló jelöltek azonban nem pusztán hoppon maradtak, de egy másik vételről akár le is maradhattak, amiért – talán jogosan – hibáztathatnak egy nem komoly szándékú tulajdonost. Mindenesetre egyszerre értetlenül és rossz szájízzel vették tudomásul a váratlan fejleményt. Talán érthető is, ki tudja…

Ami eladó vagy kiadó, azt ki fogja kibérelni?

eladó vagy kiadó

Mindennek ellenére mégis megtörtént már, hogy valaki egyidőben akarta a lakását eladni is, – vélhetőleg a rosszabb esetben – kiadni is. Véleményem szerint a legrosszabb döntést azzal hozza, ha egyszerre teszi úgy a piacra, hogy eladó vagy kiadó.

A kedvenc példám erre, amikor egy lakáskereső család a megtekintés végén rákérdezett egy 2 hónappal korábban gazdát cserélt lakásra, valamint egy fél éve eladásra kínált lakásra, hogy mi lett a sorsuk. Mindhárom lakás megfelelt az elvárásaiknak, ezáltal folyamatosan figyelemmel kísérve a piacot az igényeik szerint.

Inkább sehogy, mint eladó vagy kiadó

A piacon jelen lévő ügyfelek ugyanis tájékozódnak, az esetek többségében egyértelműen tájékozottak is szoktak lenni. Jellemzően annyira tág módon állítják be a keresési paramétereiket, hogy meglepően sok információ van a birtokukban. Hiába gondolja hát egy bérbeadó, hogy vevőkkel nem fog találkozni. Egyértelműen arra lehet és kell arra számítani, hogy bérlőként, vevőként is tudni fogják, hogy a másik lehetőségre is rá fognak kérdezni, hogy mi annak az oka. Bérlőként rákérdeznek a későbbi kilátásokra, hogy mi vár rájuk az esetleges eladási lehetőség esetén. Vevőként meg is fogják kérdezik, hogy miért gondolta bérbe is adni a tulajdonos az ingatlant, mert nem fogják érteni az együttes megoldás lehetőségét. Úgy gondolom, hogy a piacon egyértelműen visszaüt, ha előre nem kellően magabiztos a szándékát illetően egy tulajdonos. Ha nem tudja előre, hogy eladó vagy kiadó a lakás, inkább ne is tegye a piacra.

Eladó vagy kiadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button