fbpx

Térjünk ki a használt lakásvásárlás buktatói elől, lehetőleg messzire kerüljük el őket! A vétel után ne érezzük úgy magunkat, hogy rossz döntést hoztunk és még a zsebünk is üres maradt! Mire kell ehhez feltétlenül odafigyelni? Milyen segítségre van szükség, hogy a későbbi problémák biztosan elkerülhetők legyenek?

használt lakásvásárlás buktatói

Mik lehetnek a használt lakásvásárlás buktatói?

Lehetséges problémákra, buktatókra, és bármilyen egyéb félreértésre is szeretnék utalni! Magunk is tehetünk óvintézkedéseket a nekünk fontos szempontok alapján, a többi objektív paraméter miatt pedig keressünk arra avatott, bevált szakembert!

Amit magad is megtehetsz

Személyesen nézzük meg legalább 3 alkalommal a kiszemelt ingatlant, legyen az lakás, családi ház vagy építési telek! Válasszunk hozzá más-más napszakot, menjünk el hétvégén is! Ha van rá lehetőség, az egyik alkalommal töltsünk el 30 percnél is hosszabb időt a lakásban! Sétáljunk körbe a környéken is, vegyünk valamit a közeli boltban, különösen ha a lakóhelyünkhöz képest másik településen, vagy ismeretlen környéken tervezünk vásárolni! Apró, akár szemmel nem vagy alig látható dolgokat fogunk tapasztalni. Ki fog derülni az ingatlan és környezete atmoszférája, a valódi hangulata, amely sokat segíthet a jó döntés meghozatalában.
A fentiek mellett jogi és műszaki problémák elkerülésére is érdemes felkészülni, még ha a vevő egyik területen sem szakértő. Sorrendet nézve először a műszaki paraméterek terén egy bevált szakembert hívjunk segíteni, majd ha éles lesz a helyzet, egy ügyvéd fog segíteni a jogi eligazodásban.

Hívj műszaki szakembert!

Én arra esküszöm, ha a vevő egy tapasztalt kőműves mesterembert, vagy szakértő rokont is magával hoz a lakást megnézni. Főként akkor, ha teljesen biztosra akar menni. A szakember egyrészt biztosan látni fogja az esetleges hiányosságokat, a későbbi javítanivalókat, másrészt a hiba elhárítását is el tudja végezni. Tudja, hogy mit és hogyan, és azt mennyiért. Nagy segítség a számára, ha a tetőt vagy a padlást a saját szemével tudja felmérni, ha ahhoz volna közel a lakás a tetőtérben. Szintén fontos, hogy eléggé objektív legyen: a vevő a maga ismeretségi köréből keressen szakembert, ne hagyatkozzon a közvetítő vagy a tulajdonos ismerősére.

használt lakásvásárlás buktatói

Jogi buktatókra ott az ügyvéd

Az ügyvédi segítség első lépésben az ingatlan helyrajzi számát fogja kérni. Gyorsan ki fog derülni, hogy egyáltalán van-e olyan neki. Itt írtam róla, hogy újépítésű ingatlan esetében sem egyértelmű, de gyakran használt lakásnál is probléma. Nyugodtan kérjük el a tulajdonostól, hiszen nyilvános adatról van szó, az on-line hozzáférhető adatbázisban az ingatlan alapadatai, a tulajdonos(ok) személye és a bejegyzett terhek adatai bárki számára könnyen ellenőrizhetők. Amint megállapodás született, mindenképp nézzük át a társasház alapító okiratát is, esetlegesen a szomszédok elővásárlási joga, valamint a közös helyiségek méretei is kideríthetők belőle. Volt már rá példa, hogy az alapító okirat is elengedhetetlen, máskor váratlan adatokkal szolgált.
Egy tulajdoni lapon látható szokatlan bejegyzés nem jelent mindenképp aggodalomra okot adó információt. Majd az ügyvéd segít eligazodni, és jogi szempontból is minden zökkenőmentesen fog menni. Amint itt is írom, éppen ezt tartalmazza az ügyvédi költség összege. Ez az a jogi biztonság a vevő részére, ami miatt ő viseli az ügyvédi eljárás díját.

Ha a fentiek szerint járunk el, mind elkerülhetőek a használt lakásvásárlás buktatói. Minél alaposabban előkészíti a vevő a vásárlást, annál jobban fogja magát érezni a megvásárolt lakásban, valódi otthonra lelhet benne. Én minden alkalommal arra törekszem, hogy a tulajdonos elvárásainak teljesítése mellett a vásárlói is elégedett legyen. Ez az oka annak, hogy közülük sokakkal szívesen találkozunk újra, és később gyakran meginvitálnak az otthonukat megnézni.

Használt lakásvásárlás buktatói
Cimke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button