fbpx
hogyan adjam el a házamat

Hogyan adjam el a házamat? Lehetséges 1 hónap alatt is? Hogyan érjük el, hogy több ajánlat között válogathassunk? Hogyan adjunk el családi házunkat a legjobb áron?
Mondok is egy megtörtént példát, amikor az ingatlan kevéske alku mellett 1 hónap alatt cserélt gazdát. Egy vidéki családi ház eladásáról szóló esetről fogok beszámolni, amelynek néhány részlete mások számára is mindenképpen hasznos tanulságokkal szolgálhat.

A házeladás előzményei

Miközben egy család az otthonának eladásáról dönt, – legalábbis Szeged környékén – mindig “sok víz lefolyik a Tiszán”. Nem is szabad kapkodni, az semmiképp nem segít! Minden család, aki már 30 éve lakik egy házban, számtalan kedves és kevésbé kedves emléket is őriz az ingatlana miatt. Ilyen lehet a gyerekeik születése, sok-sok családi találkozó emléke, a felújítás nehéz pillanatai, vagy számos egyéb esemény, amiről napestig, nagyokat nevetve mesélnek a barátaiknak. Nagyon fontos ilyenkor azzal is pontosan tisztában lenni, hogy miért is adjam el a házat, miben kell jobbnak, másnak lennie a következő otthonnak.
Érdemes tehát alaposan előkészíteni, lehetőleg a következő lakóhely előkészítésével. Az a tanácsom, hogy ha meg nem is vásárolja valaki a következő otthonát, lehetőleg nézze ki magának a konkrét új lakást, vagy házat. Ha ugyanis konkrét helyre készülnek, annak árával, egyéb paramétereivel pontosan lehet számolni. Biztos vagyok benne, hogy jobb döntéseket lehet hozni ház-eladás közben, ha ismerjük a pontos célt. A mostani történetem főszereplői is tudták előre, hogy hová fognak a ház eladása után költözni, nagyjából azt is, hogy mikor.

Az értékesítés előkészítése: fontos a mikor

Minden esetben fontos az eladást időzíteni is. Lehetőleg ne kezdjünk az ősz derekán, a télhez közeledve házat hirdetni! Jobb tavasszal vagy nyár elejére időzíteni, szívesebben mozdulnak a vásárlójelöltek is. Szintén hasznos megtervezni az eladás időtartamát is, hogy mikor kelhet el az ingatlan, hogy mennyi idő szükséges neki a piacon. Mindig a tulajdonos élethelyzete határozza meg, hogy mikor lehet ideális az értékesítés ideje. A fenti szempontokat ennek érdekében gondoljuk végig, azaz szinte fordítva, lehetőség szerint a költözés ideális időpontjától érdemes visszafelé tervezni.
Ehhez kapcsolódik természetesen az árazás is, amely ha jól sikerül, annál nagyobb eséllyel lehet sikeres a teljes folyamat. Rossz árazás mentén hosszú idő telik el az érdeklődők számba vehető ajánlatáig, a konkrét tárgyalások megkezdéséig, csúszni fog a kifizetés, a költözés ideje is.

Milyen állapotban adjam el a házamat

Manapság elképesztően nehéz szakembert, méginkább nehezebb megbízható, jó szakembert találni. Emiatt vetődhet fel a kérdés, hogy felújított vagy inkább felújítandó állapotban adjam el a házamat? Melyik fizet jobban, avagy mikor járunk jobban? Erre a kérdésre az adhat választ, hogy mekkora méretű az eladó ház, kik lehetnek, lesznek a várható vásárlók, a majdani beköltözők. Volt dolgom kisebb méretű, ezáltal kisebb értékű házzal, amit inkább fiatalok kerestek. Ők szívesebben vállalták a felújítás nyűgjét és költségét. A nagyobb méretű, azaz drágább családi házat viszont a középkorú vagy idősebb korosztály, már kialakult egzisztencia mellett vásárolja nagyobb eséllyel. Ők pedig már kevésbé vállalkoznak renoválási munkálatok megszervezésére, ki is tudják fizetni, szívesebben ki is fizetik a felújított állapotban lévő ingatlant.
Történetem esetében egy 4-szobás ház került a piacra néhány éve történt, teljes körű esztétikai és műszaki felújítás után. Minden érdeklődő vissza is igazolta az előzetes várakozásunkat, hogy szándékosan érdeklődtek a kész állapot iránt, semmiképp nem akartak felújítással, mesterkereséssel foglalkozni. Mindannyian meglévő gyerekekkel érkeztek, a családi nyugalom és kényelem érdekében érkeztek, amikor nem kell porral, zajjal, kalapácsolással időt tölteni.

A házeladás eredménye

Jöjjön tehát az ígért eset az 1 hónap alatti ház-eladásról: egy Szeged közelében élő család már 2 éve dédelgette álmát, hogy a belvárosba költözzön, amihez tavaszra állt készen minden tényező. Eldőlt a következő otthonuk helye, kialakult az eladás optimális időbeni átfutása is. Április végére egyeztettük a találkozónkat, amikor átbeszéltük a terveiket, egyeztettük az elvárásaikat a piac adataival szemben és mellett. Alaposan végigvettük a lehetséges vevők lehetőségeit, hogy ekkora méretű, ilyen állapotban lévő ingatlant milyen feltételek mellett, mennyiért vásárolhatnak a ház környékén, illetve Szeged belvárosában, azaz a teljes piacon. A piacra lépésünket követő 2 hét során több, akár azonnal vásárlóképes érdeklődővel találkoztunk és tárgyaltunk is érdemben. Két olyan családdal nyílt lehetőségünk a részleteket is egyeztetni, akik alku nélkül készek voltak továbblépni. Mivel egyikük számunkra kedvezőbb időpontban tudta a vásárlást intézni, mellette döntött az eladó. Mivel nekik az idei ősz végén is megfelelő a kifizetés, nem volt akadálya a vevő hitel-felvételének sem, tudtunk a vásárló fizetési ajánlatához alkalmazkodni. Az átadás ideje miatti megállapodás már szinte részletkérdésnek bizonyult.

hogyan adjam el a házamat
Amire nem számítottunk, de más is így járhat:
Ügyfelemnek határozott szándékában állt az általa megtervezett ház-eladási folyamatot akkor és úgy megvalósítani, ami néhány szomszéd számára - fogalmazzunk úgy, hogy - meglepetést okozott. A környék ajánlataihoz képest valóban olcsóbb árfekvésben volt látható a piacon az ingatlan, ami a magasabb árakon kínált házaknak nem kedvezett. Mivel azok drágábbak voltak, az érdeklődők számára kevésbé voltak vonzóak. Arra is volt példa, hogy másik eladó szóvá tette az árkülönbséget, hiszen szabad szemmel is jól látta eltérést. Talán ügyfelem kellő előkészületei miatt, a versenytársakhoz képest ő hamarabb eladta a házát.

Hogyan adjam el elégedetten

A tulajdonosok egyhangú véleménye, hogy a ház eladásával minden szempontból elégedettek. Az elvárásuknak tökéletesen megfelelő ár mellett sikerült értékesíteni, kedvező a számukra a fizetési ütemezés, valamint ideális a költözés ideje is. Nem mellesleg az érdeklődők közül a legszimpatikusabb ügyfél lett a befutó, akinek valóban szívesen odaadják azt a házat, ami a korábbi otthonuk volt. Úgy gondolom, hogy a teljes körű előkészítés és a határozott elképzelés lehetett a siker kulcsa. Az eladók elégedettségét mindkét tényező egyaránt szolgálta, miközben nekik egyetlen lépést sem kellett tenniük, megbízottjuk minden elvárásukat teljesítette.
Ha a kedves olvasóban is felmerül a hogyan adjam el a házamat kérdés, a fenti esetet nagyon szívesen megismétlem a számára. Tegyen próbára, tárgyaljuk meg a részleteket! Várom megtisztelő érdeklődését!

Hogyan adjam el a házamat 1 hónap alatt
Cimke:     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button