fbpx
hogyan adjam el a lakásomat

Hogyan adjam el a lakásomat, hogyan költözhetek jobb lakásba? Milyen a sikeres lakás-eladás és vásárlás lépésről lépésre? Akkor jár a legjobban egy eladó, ha egyrészt az eladás előtt alaposan végiggondolja az igényeit vásárlás előtt,. másrészt ha a költözés reális anyagi lehetőségeit is jól méri fel. Ekkor biztosan sikeres lesz az eladás és a vásárlás is. Egyszerűnek tűnik, ha készpénzzel vásárolunk, de a legfontosabb feltétel a megfelelő tervezés.

A legfontosabb feltétel a tervezés

Mielőtt egy kedves költözni vágyó ügyfelemmel nemrég hozzákezdtünk a lakása eladásának, alaposan megterveztük a következő lakásának paramétereit. Az első alkalommal közösen megbeszéltük a költözés motivációját, az új lakás legfontosabb adottságainak kérdését. 2 szoba és erkély volt az igény, amelynek beszéltünk a várható értékéről is. Miután pár nap múlva megszületett a döntés a költözésről, a következő találkozó alkalmával rátértünk a meglévő lakás értékére is. Nem okozott meglepetést, hogy ki kell majd pótolni az eladáskor kapható összeget. Mivel senki nem szeret és nem is szabad “fejjel menni a falnak”, az éles indulás előtt még azt a kérdést tettem fel az ügyfélnek, hogy milyen nagyságrendű tőkéje áll rendelkezésre a vásárláshoz. Kiderült, hogy megnyugtató mértékű az anyagi lehetőség mind a vásárlásra, mind a felmerülő egyéb (pl. ügyvéd, illeték, közvetítés) költségek fedezésére. A hogyan adjam el a lakásomat kérdés minden oldalról világossá vált.

Hogyan adjam el a lakásomat probléma nélkül

A gondos anyagi előkészületeket követően elindult a meglévő ingatlan értékesítése, az érdeklődők egyike hamar vételi ajánlatot is tett. Mielőtt visszajeleztünk a vevőjelölt felé, újra végigvettük a további lehetőségeket. Újra megnéztük a következő lépésben vásárolható lakások árait, értékeltük a műszaki különbségeket. Újra csak átszámoltuk a vásárlás lehetséges menetét, a költözés előtti felújítás összegszerű és időbeli kivitelezését. Válasz és döntés csak mindezek tudatában született.

hogyan adjam el a lakásomat

Egy másik ügyfél vásárlási szándékkal keresett fel, megnéztem velük egy eladó lakást. Amikor pár nap múlva újra beszéltünk, már konkrét vevőként hívott, aki a megtekintett lakást meg is szerette volna vásárolni. Szintén végigvettük a lehetőségeket, és a meglévő lakásuk gyors eladásának lehetőségét, a hogyan adjam el a lakásomat kérdést mértük fel, amely mellé lakáshitelt készült felvenni a család. Ezzel párhuzamosan ajánlatot is tettek az előzőleg megnézett ingatlanra, amelyet a tulajdonos el is fogadott. Hitelközvetítő partneremmel való egyeztetésüket követően több konstrukció is felmerült, de végül mégis a készpénzes lakásvásárlás mellett döntött.

Hogyan adjam el a lakásomat 4 lépésben

  1. Jövőbeni lakástervezés: milyen, mekkora, és milyen értékű lesz a következő lakásom
  2. Tájékozódni a finanszírozásról: meglévő töke felmérése és ha arra szükség van, a hitelképesség felmérése jövedelem, életkor, fedezet alapján
  3. Lakáskeresés, közben a lakáseladás előkészítése
  4. Vásárlás előtt lakáseladás, majd a tervezés szerinti finanszírozásban vásárlás

Hogy az ügyfelek a lehetőségeik közül a legjobb döntést hozhassák meg, annak egyfelől az alapos, a piaci realitásoknak megfelelő tervezés a legfontosabb feltétele. Nem mellesleg jó partnerek is szükségesek hozzá a folyamatban szintén résztvevő más ingatlantulajdonosokra nézve is, de szinte az objektív segítség is nélkülözhetetlen. Ügyfeleim nagy hasznát vették közvetítőjük aktív közreműködésének, jó szívvel ajánlom minden hasonló cipőben járó érdeklődőnek, hogy tájékozódjon közvetítőről, hogy miért kell ehhez ingatlanos is.

Hogyan adjam el a lakásomat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button