Hogyan alkudj

hogyan alkudj

Vevő is, eladó is úgy készül, hogy lesz alku.

Alku mindig van. De mennyi? Hogyan zajlik? Legtöbbször kényes a téma.
Hogy hogyan alkudj, nem mindegy. Fontos az alku mikéntje, ami ha durva, nem szimpatikus. Az eladó nem tud vele mit kezdeni. Néhány tanács az alkuhoz, mit, mennyit, hogyan, és hogyan ne alkudj!
A korábban tapasztaltakhoz képest érezhetően javul a piaci helyzet, de a régi képlet nem változott: a jó üzletben, amikor a vevő-eladó egyszerre mosolyog a jóleső kézfogás közben, mindketten elégedettek. Közvetítőként mindig akkor vagyok igazán büszke, ha mindkét fél egybehangzóan megköszöni a hasznos segítséget, és szívesen is fizet. Sok esetben ilyenkor is van alku, de jól tud esni az eladónak is, hiszen közös megegyezés alapján történt.

Hogyan ne alkudj?

Az alkut senki nem szereti: zavarban van a vevő, az eladót gyakran szinte sérti. Sokszor nem is véletlenül. Néhány példa, ami általában nem vezet üzlethez:

 • Rossz ötlet csak az árra, a számokra figyelni: a 10 milliós árból 10% alkut szeretnék, ezért 8 és felet kínálok. Ha pusztán ennyi a taktika, nem fog működni.
 • A javasolt alacsonyabb ár mellé nem kínálunk semmit cserébe, csak kapni akarunk. A közös nevező esélye 0%.
 • Beleszeretünk a lakásba, mindenképpen ezt szeretnénk megvásárolni. A fenti taktika eredménytelensége esetén mindenképpen harcmodort kell váltani, kezdhetjük elölről az egészet.

Na és van-e biztos recept??

Biztosnak ugyan semmi sem az, azonban aki valamit igazán meg akar venni, azt meg is veszi. Ha gondosan rákészül, sokat beszélget az eladóval.

 • Érdemes ismerni az eladó élethelyzetét, sok hasznos információ megtudható belőle.
 • Mindenki személyesen szeret üzletet kötni, akár több találkozás után: ismerősnek mindig szívesebben adjuk el szeretett dolgainkat.
 • Legyen B-tervünk is: ha nem halad a tárgyalás, vagy eredménytelen az alku, lépjünk tovább, más partnerrel, más ingatlan esetén új esélyünk van.
 • Mindig úgy készüljünk, hogy ellentételezni tudjuk az alkut, fizetési ütemezéssel, költözéssel, egyebekkel.
 • Ajánljunk először kevesebb összeget, ami később akár emelni is tudunk.
 • Kérdezzünk sokat a közvetítőtől, segíteni fog, egy hajóban evezünk..

Van saját alku módszerem?

Az én gyakorlatomban az alku rajtam keresztül történik: először természetesen az eladónak segítek az értékesítés előtt, majd közben folyamatosan egyeztetünk róla. A komoly érdeklődőt felkészítem az alkura, és minden eshetőség figyelembe vételével készül el az ajánlat.
Az elmélethez képest azonban a gyakorlat a fontos! Tegyetek próbára, keressetek bizalommal, segítek!

Mindenki alkudni akar, de tudja is hogyan tegye?

Egy gondolat a “Mindenki alkudni akar, de tudja is hogyan tegye?” -hoz

 • 2015-04-10 at 09:44
  Permalink

  Köszönjük a sok hasznos tanácsot! A légyeg, hogy majd kereslek bizalommal.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük