fbpx
hogyan bízzak meg ingatlanirodát

Hogyan bízzak meg ingatlanirodát, mikor járok a legjobban, mint tulajdonos? Miért érdemes, avagy érdemes-e egyetlen megbízottat keresni az ingatlan eladásához?
Nagyon fontos állomás, amikor egy tulajdonos arra döntésre jut, hogy ingatlanirodához fordul. Ezzel megtette szinte a legfontosabb lépést, de még marad hátra egy fontos kérdés. Elegendő-e a számára egy megbízott, vagy többre van szükség? Abban fogok segíteni, hogy tulajdonosként a saját érdekében valóban a legjobb döntést hozhassa.

A tulajdonos dilemmája: hogyan adjak megbízást

Amikor eladás vagy bérbeadás céljából ingatlaniroda megbízására kerül a sor, el kell dönteni a közös együttműködés típusát is. Én általános, biztonságos és garanciális megnevezéseket használok a különböző megbízási formákra. Előzetes magyarázatul úgy szoktam fogalmazni, hogy a tulajdonos oldaláról nézve az ő közreműködésének mikéntjéről érdemes döntést hoznia, hogy mennyit akar az eladással foglalkozni. Tulajdonosok részéről gyakran az a kérdés fogalmazódik meg, hogy hány iroda vegyen részt az eladás folyamatában. Több iroda részvétele, azaz az általános megbízási forma esetén azonban a megbízóra méginkább több feladat fog hárulni. Ezért is mondom, hogy aki kevesebb idejét szánná rá, szerintem inkább az utóbbi két típus közül válasszon.

Egy iroda vagy több megbízott ingatlaniroda a jobb megoldás?

Sok esetben az alapvető feladatok mellett egyéb ügyintézésre is szükség van az ingatlan eladása ügyében: vagy rendbe kell tenni a tulajdoni lapon szereplő megnevezések egyikét, esetleg fel kell kutatni az egyik tulajdonostársat, vagy el kell járni a közműszolgáltatók ügyfélszolgálatán. Több iroda eljárása közben melyik megbízott fog mindent biztosan, felelős módon elintézni? Minden megbízott a másikra fog várni?
Amennyiben vételi ajánlat születne a lakásra, mi motiválná az adott közvetítőt, hogy egy anál jobb ajánlat is érkezzen? Az lesz a javaslata – és egyszerre a maga érdeke is -, hogy most adja el a tulaj a lakást. Miért is intené türelemre, miért ne azon nyomban akarni learatni a babért? Egy másik, szintén a tulajdonosérdekét képviselő kérdés: vajon a gyorsabb vagy a lehető legjobb ajánlat áll az ingatlanos érdekében? Másrészt a fentiek alapján az ingatlanos számára melyik megbízási forma előnyösebb?
Azt lehet tehát kijelenteni, hogy egymással párhuzamos, több megbízás során maga az ingatlanközvetítés lényege vész el, eltűnhet a tulajdonos mindenek feletti képviselete. Úgy gondolom, hogy nem is érdemes ezt a verziót kipróbálni!

Miért bízzak meg ingatlanirodát egyedüli megbízottként?

Abban az esetben, amikor egyetlen ingatlanközvetítő jár el egy ingatlan értékesítésében, ő lesz a projekt egyedüli, egyszemélyi felelőse. A teljes folyamat egyazon kézben van, minden szál nála fut össze, ő koordinálja az összes tennivalót. Az esetleges egyéb feladatokat is ő látja el, tudva hogy mikor melyik következik. Több ajánlattevő esetében érdekében áll őket akár versenyeztetni is, hogy a tulajdonos magasabb vételárat kaphasson, hogy jobb feltételek mellett köthesse meg az üzletet. Ha a tulajdonos érdeklődve telefonálna, hogy információt kérjen az ügye aktuális állásáról, vajon egyetlen embert keres fel vele, hogy több megbízottól érdemes kérdezősködnie? Részinformációkra volna szüksége, vagy valakire, aki minden részletet ismer? Eszébe juthat, hogy hogyan bízzak meg ingatlanirodát, számára hogyan hatékonyabb a folyamat?
Biztos vagyok benne, hogy aki csak egyetlen megbízottal dolgozik – és a közvetítője a szakmájának igazi szakembere -, nem bánta meg az exkluzív együttműködést, hiszen elégedett volt az adásvétel után.

Hogyan bízzak meg ingatlanirodát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button