fbpx

Ingatlan adásvétel koronavírus közben? Valóság ez vagy csak fikció? 🙂 Hogyan oldja meg az ügyvéd az ügyfelek és a saját biztonságát? Hogyan fordulhat elő, hogy ügyvédi iroda helyett egy piaci asztal is használható? Mint kiderült, ha mindenki maszkot visel, semmi akadálya. “Nincs annak semmi baja.” 🙂

Már a koronavírus közben

ingatlan adásvétel koronavírus közben

Amikor a blogon legelőször gondolkodtam a koronavírus okozta veszélyhelyzet lakáspiacra vonatkozó hatásairól, még nem egyeztettük le annak a családi háznak az adásvételét, amely a március 28-án életbe lépett kijárási korlátozás 1. napján került aláírásra. Éppen ezért nem ismerhettem még azt a jogi módszert, aminek nyomán még fokozott óvatosság mellett is kivitelezhető volt a szerződéskötés. Tehát a lakásvásárlás koronavírus közben is lehetséges: olyan esetben, amikor a vevőnek valami miatt sietnie kell, és csak pár nap telik el az első megtekintés és az adásvételi szerződés aláírása között. Azzal fordul elő ilyen rendhagyó helyzet, aki már eladta az ingatlanát, és sürgős számára a költözés. Aki ráadásul még a vírus előtti időszakban már aláírta az előző szerződést, kénytelen most, a korlátozások kellős közepén lépni. Szerencsés esetben talál az igényeinek megfelelő ingatlant és nem kell kompromisszumot kötnie.

Ingatlan adásvétel találkozás nélkül

Az ügyvédi irodában egy ingatlan adásvétel – koronavírus veszélyétől függetlenül is – a felek személyes azonosíthatóságán alapszik. Ez azt jelenti, hogy az ügyvéd felelőssége a vevő és eladó személyazonosságának megállapítása, azaz annak ellenőrzése, hogy a megjelent személyek valóban azok, akiknek mondják magukat. Normál helyzetben, személyes találkozással egyidőben is előfordul olyan szituáció, hogy például egy külföldön élő magyar állampolgár csak útlevéllel tudja magát igazolni, így sem lakcímkártyája, sem adókártyája nincs. Nem ismeretes a személyi száma, az adóazonosító jele, nincs itthoni lakcíme. Kanadából, Vancouverből érkező eladó ügyfeleim esetében is nehéz helyzetben volt az okiratszerkesztő, hogy a hölgy valóban az a személy-e, aki a lakás tulajdonosa.
A veszélyhelyzet közben, de a – személyes találkozó nélküli esetre nézve is – kötelező személyazonosítást tájékoztatójában távazonosításként írja elő az ügyvédi kamara. A tájékoztató szerint “előzetesen auditált elektronikus hírközlő eszköz használatával” az ingatlan adásvétel koronavírus közben, személyes találkozás nélkül is lebonyolítható.

lakásvásárlás koronavírus esetén

Találkozás koronavírus közben

A cikk apropóját adó esetben az ügyvédnek volt lehetősége találkozni a felekkel, azonosításuk a hagyományos módon megtörténhetett. Tekintettel azonban az ügyvéd székhelyének irodaházi elhelyezkedésére, külső helyszín választottunk. A vételár egyösszegű, önerőből való kifizetése miatt a szerződés is egyszerű volt, minden időpont előzetesen pontosítható volt. A találkozásig az ügyvéd kész anyaggal várt bennünket, a szokásos felolvasást és rövid ismertetést követően alá is írta eladó és, vevő is. Köszönhetően az azonnali átutalási lehetőségnek az aláírás közben a vételár meg is érkezett az eladó bankszámlájára, így – a pár nappal későbbi birtokba vétel egyeztetésével – az adásvétel legfontosabb állomásai ott a helyszínen, a Szent István téri kispiac asztalán meg is történtek.
Ahogy minden ügyletnek megvan a maga egyedisége, ez az adásvétel végképp az egyik legemlékezetesebb lesz a számomra. Bizonyára a felek számára is, remélem kellemes lakóhelyük lesz az új otthonuk. Itt is köszönöm a bizalmukat! Vigyázzon magára mindenki!

Ingatlan adásvétel koronavírus közben
Cimke:         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button