fbpx

Elképzelhető-e ingatlan adásvétel ügyvéd nélkül? Miért csak ügyvéd előtt szabad adásvétel szerződését aláírni? Mennyire köztudott, hogy az ügyvéd milyen szerepet játszik az ingatlanok adásvételekor?
Aki nem foglalkozik ingatlanokkal, egyértelmű igennel válaszol. Ahogy azonban egy régi kedves ügyfelem szokta mondani, a lényeg a részleteken lakozik!

ingatlan adásvétel ügyvéd nélkül

Adásvétel ismeretlen ügyvéddel

A minap egy korábban ismeretlen ügyvéddel kötöttünk szerződést. Nem ismertem őt korábban, de főként a munkamódszerét vagy a stílusát nem. Az aláírások előtt nem volt alkalmunk sokat egyeztetni, csak a szokásos részleteket beszéltük át, amelyek az adásvételhez minden esetben előzőleg szükségesek. Az egyik ügyfél azt jelezte, hogy az aláírás közben nagyon szeretett volna már haladni, nagyobb tempóra kapcsolni. Sajnos nem volt elégedett vele az ügyfél.

ingatlan, adásvétel, ügyvéd

Ingatlan adásvétel ügyvéd nélkül tilos?

Az ingatlanközvetítő munkájának lényege abban áll, hogy az ügyfelei igényeit és elvárásait segítsen összehangolni. A megállapodás jogi megfogalmazását, a tulajdonjog-váltás teljes jogi lebonyolítását, az okirat megszerkesztését ügyvéd végzi. Az ügyvéd felel az ügylet jogszerűségéért. Ebben a közvetítőnek nincs szerepe, csak a pontos adatok teljes körű beszerzése a feladata. Abban a szituációban az ő szava a döntő, a felek javaslatait ő fogalmazza meg jogi formában. A szerződés tartalmát természetesen a felek megegyezése adja, de végleges formában az ügyvéd szavaival kerül a szerződésbe. A szerződéskötés levezetése az ügyvéd habitusán, karizmáján is múlik.
A legfőbb oka azonban, hogy csak ügyvédi okirattal lehetséges az adásvétel, hogy csak ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott okiratot fogad be a földhivatal. A szerződés jogszerű megszerkesztése mellett feladata az aláírók személyének azonosítása is, hogy az adja el az ingatlant, aki annak tulajdonosa is.

Milyen az ingatlan vásárlás ügyvéd nélkül?

A fentiekben az olvasható, hogy adásvétel csak ügyvéd előtt köthető, tehát nincs olyan adásvétel, ami ügyvéd nélkül lehetséges. Előfordul viszont, hogy vevő és eladó előszerződést köt. Nincs jelen ügyvéd, mégis haladni szeretnének, vagy éppen valami miatt várni akarnak a felek. Többféle helyzet előfordulhat. Mivel az előszerződés nem adásvétel, azáltal tulajdonjog sem szerezhető vele. Ezt az okiratot a földhivatal nem is fogja befogadni, nem is az a dolga. Ügyvéd nem is kell hozzá, kellő körültekintés mellett kevés a kockázata vételárrész kifizetésének akár előszerződéssel, ügyvédi szárazbélyegző nélkül.

Mit tehetünk mi az adásvétel előtt?

Arról a szokásról más cikk írodott, hogy az adásvételi szerződéseket jellemzően miért a vevő megbízott ügyvédje készíti, aki bizonyára bizalmas, jó ismerőse neki. A vevőnek tehát egyéb teendője nincs ebből a szempontból. A kérdés tehát eladóként válik érdekessé, hiszen az eladó a vevő partnerére lesz bízva. Mit tehetünk? Az eladó is le tudja ellenőrizni az ügyvéd személyét, amelyhez a helyi ügyvédi kamara tagjainak keresése szükséges. Amennyiben a vevő által megjelölt ügyvéd szerepel a kamarai tagságban, biztosak lehetünk benne, hogy valóbi ügyvéd lesz az okiratszerkesztő.

Végezetül: mikor az ügyvéd?

A válasz nagyon szubjektív lesz! Nem is ez a megfelelő jelző. Személy szerint, közvetítő kibicként, én komfortosan szeretem magam érezni adásvételi szerződés aláírása közben. Ez akkor adódik, amikor az ügyvéd fellépését 100%-ban egyrészt határozottnak, másrészt kellően szakmainak érzem. Ezt a szituációt ugyanis az ügyvédnek kell határozottan kézben tartania. Már a bemutatkozásakor, az első pillanattól kezdve egyértelművé kell tennie, hogy ő a főnök a szobában, a többieknek az ő vérmérsékletéhez kell alkalmazkodniuk. Ha ez így történik, egy egyszerű ügylet szerződéskötése nem tart tovább 1 óránál minden informális gesztussal együtt.
A szakmai felkészültségén felül fontos számomra a személye, a fellépése, amely az ügyfelekben tovább erősíti tekintélyét. Nem is a tekintéjét tartom fontosnak, hanem az ügyfelek elégedettségét, amelyet nagyban befolyásol az ügyvéd szereplése. Ha minden flottul megy, az ügyfelek – akár évek múlva is – anélkül keresik fel újra ugyanazt az ügyvédet, hogy azóta bármilyen kapcsolatbanlettek volna vele. Éppen ez (is) az oka, hogy ügyvédek szeretnek ingatlanközvetítőkkel együttműködni, így tehát kölcsönös érdek a jó szakmai együttműködés.

Ingatlan adásvétel ügyvéd nélkül
Cimke:
Call Now Button