fbpx

Ingatlan alkudozási tippek, gyakorlati ötletek vevőknek és eladóknak, hogy a legmagasabb vételár és a mindenkinek megfelelő üzlet köttessen. Igyekszem a tippeket mindkét oldal, vevő és eladó szempontjából vizsgálni, noha ők ellenkező szándékkal fognak tárgyalni. Általánosságban lehetséges csak tippeket adni, hiszen minden javaslat a konkrét helyzetek szerint lehetnek érvényesek vagy használhatók.

Ingatlan alkudozás először

ingatlan alkudozási tippek

Az alku első lépése talán még a tárgyalás megkezdése előtt megtörténik, nevezetesen az irányár kialakításával. A megfelelő hirdetési árat arról lehet felismerni, hogy olyan érdeklődőkkel lehetséges tárgyalni, akik személyesen is megtekintik az eladó ingatlant. Az előzetes piaci felmérés nélkülözhetetlen az eladási folyamatot megelőzően, hogy a keresők érdeklődése megtalálhassa a kínálat új ingatlana a piacon. Az aktuális kínálat mellett természetesen elengedhetetlen a környék eladási árainak ismerete is. Nagyon fontos annak felmérése is, hogy a kínálat többi versenyzőjéhez képest milyen helyezéssel szeretnénk velük harcba szállni.

Hasonló eset az ingatlanpiacon való rajthoz állás a forma 1-es autóversenyek rajtrácsához: ott is hasonlóak az autók adottságai, mindenki ugyanazon a szűk pályán kénytelen versenyezni, ráadásul általában nagyon nehéz az előzés. Jellemzően úgy lehet kézenfekvő módon pozíciót nyerni, ha valamelyik autó kiesik, illetve a piacon valamelyik ingatlan elkel.

Amelyik tulajdonos helyzeti előnyt szeretne elérni, sajnos árban tud a legegyszerűbben versenyelőnyt szerezni. A gyakorlatban az a szereplő szokott ehhez az eszközhöz nyúlni, aki a többieknél korábbi időpontban szeretne adásvételi szerződést aláírni. Az alkudozási tippek első lépése tehát a piaci kínálatnak megfelelő irányár. Így jártunk nemrég egy családi ház eladásakor is, amikor 1 hónap alatt talált gazdára az eladó ingatlan.

Ingatlan alkudozási tippek élesben

Az ingatlan alkudozás akkor válik valóban aktuálissá, amikor potenciális vásárló ül le a tulajdonossal szemben az asztalhoz. Ugyan a közös megegyezés reményében találkoznak, nem meglepő módon azonban ellenérdekeltek a vételár tekintetében. Természetesen az eladó kevesebb, lehetőleg minimális alkura készül, a vevőjelölt több engedmény reményében érkezik. Az alábbi szempontok mindkét fél számára alkulehetőséget jelentenek.

1. A birtokba adás időpontja

ingatlan alkudozási tippek

Az eladó minél rövidebb időt javasol, annál jobb ár mellett érvelhet. A vásárló minél később szeretne beköltözni, annál több ideje van az eladónak pakolni, a költözést kényelmesen megszervezni, lebonyolítani.

2. Fizetési ütemezés

Az a tulaj, akinek nem sürgős a teljes kifizetés, jobb alkupozícióban van. Jellemzően az utolsó vételár részlet átadásának ideje egybeesik a kulcsok átadásával, különleges esetekben elválhatnak egymástól. Az az eladó, aki sajátos helyzete miatt megengedheti magának ezt a megoldást, az ilyen kéréssel érkező vásárlóval szemben kitűnő alkuhelyzetben lesz. Vásárlók szempontjából nézni az tud alacsonyabb árat elérni, aki a lehető leggyorsabb tud fizetni.

3. A foglaló mértéke

Az a vevő, aki teljes biztonságban tudhatja a vásárlását, akár a megszokott 10%-os foglaló helyett nagyobb arányt kínálhat. Ugyan az okirat szerkesztéséért felelős ügyvéd általában nem szokta ezt a megoldást javasolni, mégsem lehetetlen az akár 20%-os foglaló. Aki csak előleget képes kínálni, azzal szemben az eladó lesz jobb helyzetben. Ha neki ráér az ügylet, magasabb ár mellett első részlet címén akár előleggel is elégedett lehet.

4. Alku nélkül

Talán nem tűnik a 4. tipp igazi tippnek, mégis valóságos. Az az eladó, akinek a helyzete is megengedi, annak a számára az akár alku nélküli adásvétel is lehetséges. Amennyiben megfelelően elemezte a piaci kilátásokat, az aktuális kínálathoz képest jó versenyszámot visel, árban is optimista lehet. Az a vásárló ugyanis, aki a piacon reálisnak ítéli az adott ajánlatot, egyéb szempontokat (műszaki állapot, fizetési ütemezés) is figyelembe véve valóban alku nélkül vásárolnak.

Az ingatlan alkudási tippek összegzése

Számomra az adásvétel talán legizgalmasabb lépése az a tárgyalás, amikor a felek alkudozni szoktak. A magam részéről úgy tudok megfelelően felkészülni, hogy igyekszem minden releváns információt beszerezni a felektől. Így derül ki minden olyan változó, amely a fenti tippekre nézve a mozgásteret jelenheti. A leghasznosabb tehát az a tanács, ha vevő és eladó alaposan és őszintén átbeszéli az élethelyzetét, és annak a legmegfelelőbb közös nevezőt keresik. Amikor egymás iránt kellő megértést tapasztalnak a felek, jellemzően a vételár miatt könnyen meg szoktak egyezni.

Ingatlan alkudozási tippek
Cimke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button