ingatlan eladás költségei

Milyen költségei vannak az ingatlan-eladás teljes folyamatának? Ingatlan eladása előtt érdemes a felmerülő költségeket is végiggondolni, hogy teljes mértékben megtaláljuk a számításunk. Az eladás után is, de a következő évben is lehetnek felmerülő költségek. Az alábbiak szerint előre megtervezhetjük a kiadásokat.

Ingatlan eladás azonnali költségei

energetikai tanúsítvány,kinek kell fizetni

Nem jó ugyan az azonnali költségek megfogalmazás, hiszen a folyamat elején – amennyiben az a korszerű gyakorlat mentén halad – azonnali kiadások természetesen nem merülnek fel. Amikor azonban realizálódik az adásvétel, számolni kell egyrészt a jogszabályok szerinti kiadásokkal, másrészt a közvetítő segítségének árával is.
Még az adásvételi szerződés aláírása előtt szokta kérni az okiratszerkesztő ügyvéd a 10 évnél nem régebbi energetikai tanúsítvány bemutatását. Az elteljedt gyakorlat szerint ezt az eladó biztosítja, ő fizeti. Amennyiben ingatlanközvetítő, a tulajdonos megbízottja, közreműködött az ügylet során, az ő díjazása is őt terheli. Az aláírást követő leghamarabb ez a két említett tétel kifizetésére lehet számítani.

Az eladás adózási költségei

Eladás után adófizetési kötelezettség is felmerülhet, amennyiben két feltétel egyszerre teljesül. A legfontosabb feltétel a jövedelem megjelenése, azaz hogy több pénz marad-e a tulajdonos kezében, mint amikor azt megvásárolta. Ez a legjobb esetben ugyan be is következik, de szerencsére nem kell automatikusan a pénztárca felé nyúlni, vagy banki átutalást kezdeményezni! 🙂
Jövedelem keletkezéséről az eredeti vételár, a vásárlással kapcsolatosan azzal egyidőben felmerült költségek, valamint a bevétel különbözete esetén beszélhetünk. A vásárláskori vételár kiszámítása lehet a legegyszerűbb feladat, hiszen az adásvételi szerződés egyértelmű segítséggel szolgál, az tartalmazza az öszeget. Felmerülő költségek között már több tétel is jelentkezhet: egyfelől a számlával igazolható ügyvédi költség, valamint az illetékhivatal felé fizetett összeg. Ezen felül minden felújításra elköltött pénz is költségnek számít, amelyet papíron tudunk igazolni, és természetesen az ingatlanközvetítő számlája is csökkentheti a jövedelmet.
A másik feltétel, hogy a szerzés évéhez képest a 6. év előtt legyünk, illetve Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2019. évhez képest a 2014-ben, és korábban vásárolt ingatlanok eladása esetében adókötelezettség nem áll fenn. Hogy biztosak lehessünk, használjuk az adóhatóság kalkulátorát!

Senki nem úgy született, hogy lakásügye megoldása közben minden kiadásra gondolni tud, kérje segítségemet, állok rendeklezésre!

Ingatlan-eladás költségei

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük