fbpx
ingatlan eladás költségei

A lakáseladás költségei – az ingatlan-eladás teljes folyamatának költségei. Ingatlan eladása előtt érdemes a felmerülő költségeket is végiggondolni, hogy teljes mértékben megtaláljuk a számításunk. Az eladás után is, de a következő évben is lehetnek felmerülő költségek. Az alábbiak szerint előre megtervezhetjük a kiadásokat.

Ingatlan eladás azonnali költségei

energetikai tanúsítvány,kinek kell fizetni

Nem jó ugyan az azonnali költségek megfogalmazás, hiszen a folyamat elején – amennyiben az a korszerű gyakorlat mentén halad – azonnali kiadások természetesen nem merülnek fel. Amikor azonban realizálódik az adásvétel, számolni kell egyrészt a jogszabályok szerinti kiadásokkal, másrészt a közvetítő segítségének árával is.
Még az adásvételi szerződés aláírása előtt szokta kérni az okiratszerkesztő ügyvéd a 10 évnél nem régebbi energetikai tanúsítvány bemutatását. Az elteljedt gyakorlat szerint ezt az eladó biztosítja, ő fizeti. Amennyiben ingatlanközvetítő, a tulajdonos megbízottja, közreműködött az ügylet során, az ő díjazása is őt terheli. Az aláírást követő leghamarabb ez a két említett tétel kifizetésére lehet számítani.

Az eladás adózási költségei

Eladás után adófizetési kötelezettség is felmerülhet, amennyiben két feltétel egyszerre teljesül. A legfontosabb feltétel a jövedelem megjelenése, azaz hogy több pénz marad-e a tulajdonos kezében, mint amikor azt megvásárolta. Ez a legjobb esetben ugyan be is következik, de szerencsére nem kell automatikusan a pénztárca felé nyúlni, vagy banki átutalást kezdeményezni! 🙂
Jövedelem keletkezéséről az eredeti vételár, a vásárlással kapcsolatosan azzal egyidőben felmerült költségek, valamint a bevétel különbözete esetén beszélhetünk. A vásárláskori vételár kiszámítása lehet a legegyszerűbb feladat, hiszen az adásvételi szerződés egyértelmű segítséggel szolgál, az tartalmazza az öszeget. Felmerülő költségek között már több tétel is jelentkezhet: egyfelől a számlával igazolható ügyvédi költség, valamint az illetékhivatal felé fizetett összeg. Ezen felül minden felújításra elköltött pénz is költségnek számít, amelyet papíron tudunk igazolni, és természetesen az ingatlanközvetítő számlája is csökkentheti a jövedelmet.
A másik feltétel, hogy a szerzés évéhez képest a 6. év előtt legyünk, illetve Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2019. évhez képest a 2014-ben, és korábban vásárolt ingatlanok eladása esetében adókötelezettség nem áll fenn. Hogy biztosak lehessünk, használjuk az adóhatóság kalkulátorát!

Senki nem úgy született, hogy lakásügye megoldása közben minden kiadásra gondolni tud, kérje segítségemet a lakáseladás optimális költségei érdekében állok rendelkezésre!

Ingatlan-eladás költségei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button