ingatlanközvetítő, Szeged

Szeged lakáspiacán is előfordul, hogy több vevő is megvenné ugyanazt az eladó lakást, az ingatlan tulajdonosa nem is tudja mitévő legyen. A vevő lépne tovább, de nem érti, hogy miért nem halad az ügy, hiába kérdezi az ingatlanost. Előfordult már, hogy olyan helyzetbe kerültem, ami egyszerre mindenkinek biztosan nem fog megfelelni. Mi mégis a legjobb megoldás?
Munkám során többször kerültem ugyanilyen helyzetbe, ami a vevő-jelöltek és az eladó érdekének különbsége miatt, számomra is kellemetlenséget okozott. Az volt végül vigasztaló, hogy az ingatlan tulajdonosai, tehát a megbízást adó eladók mindig tökéletesen elégedettek voltak az üzlet végeredményével. Ezzel is igazolva érezték azt a döntést, hogy ingatlanközvetítő segítségét kérték.

Önért dolgozik az ingatlan közvetítője

Amint az eladó lakásról minden szükséges információ rendelkezésre áll, megjelenik Szeged lakáspiacán is a hirdetés. Ha az a kínálatnak és a keresletnek is megfelel, jó visszajelzésre számíthatunk, több érdeklődő is jelentkezik. Sokukkal megnézzük a lakást személyesen, majd a találkozó végén elköszönünk, érkezik a következő érdeklődő. Majd 1-2 nap elteltével a korábbi megtekintők újra felhívnak már egy árajánlattal, egyeztetünk akár a fizetési és egyéb részletekkel együtt.
Hogy több ajánlat mellett mely tényezők alapján fog döntést hozni az ingatlan tulajdonosa? Ahogy egy kedves könyvelő ügyfelem egyszer frappánsan ezt megfogalmazta: “tények, számok, konkrétumok”. És ha érkezik több ilyen visszajelzés, bizony előfordult már, hogy tökéletes egyezés állt fenn.

Mi a korrekt megoldás, hogyan dönt a tulajdonos?

A (gyakran vidéki) tulajdonos személyesen nem találkozik a megtekintőkkel. Joggal mondhatja, hogy éppen ezért is adja a megbízást. De teljesen természetes, hogy minden fejleményről értesül, az ingatlanközvetítővel folyamatosan egyeztet, így tud minden ügyfélről, aki a lakásában megfordul. Értesül minden ajánlatról, és ahogy a folyamat elején a helyben mozgó ingatlanközvetítő tanácsaira hagyatkozik. Hozzá fordul a kérdéssel, hogy ilyen esetben mi a teendő? “Akkor most mi legyen?”
Abban szoktunk megállapodni, hogy értesítek minden ajánlattevőt a kialakult szituációról, és kérem tőlük e-mailben a következő ajánlatot. Tudja tehát mindegyikük, hogy versenyt hirdettünk, amelyet mindenki ugyanolyan eséllyel megnyerhet. Az nyeri meg, aki a legjobban akarja. A legmagasabb árat kínáló lesz a vevő. A konkrét esetben, az ajánlata szerint ki is fizette a (megkapható legmagasabb) vételárat.

Érdemes-e ingatlanközvetítőt bevonni? Majd ő vitatkozik.

ingatlanközvetítő, Szeged

Az ügylet lényegében véget ért, az ingatlan gazdát cserélt. Folytathatnám még a történetet a többi ajánlattevő véleményével, akik elégedetlenek, bosszúsak voltak, és csalódottságuknak hangot is adtak. A tulajdonos örül, mert a kitűzött célját elérte. A lakás eladása sikeres volt, és, ahogy ez hazafelé akár az is eszébe juthat, az elégedetlen vevőkkel sem ő vitatkozott. Persze ez is benne van az általa kifizetett árban, és az ingatlanközvetítő – remélhetőleg emiatt is – megérte az árát!

Bajban az ingatlan közvetítője?

Már a pesti időszakom alatt is kiderült, de Szeged sem kivétel. Az ingatlan közvetítőjének előre el kell dönteni, hogy melyik oldalra áll munka közben: a vevő, vagy a tulajdonos oldalára. Ha a fentihez hasonló eset áll elő, és az ingatlanközvetítő előre nem hozott ebben döntést, akkor bizony ilyen esetben nehéz dolga van. Ha azonban a legelső lépésnél már elég felkészült volt, nincs nehéz dolga. Előre közli a licit menetét minden féllel, igy ezek a szabályok a folyamat közben nem változnak. Korrekt lesz tehát az eljárás. Igy mindenkinek egyenlő esélye van, peersze fontos, hogy a tulaj is tartsa be a felállított szabályokat.
Amikor a nem vevők is végiggondolják az esetet, képzeljék a tulaj helyébe magukat! Ki ugrana el a lehetőségtől, ha valaki fél millió forinttal magasabb árat kínálna, másnapi, készpénzes fizetéssel?

A helyszín Szeged. Keressen ingatlan szakértőt!

ingatlan Szeged

Egy ilyen eset megfelelő lebonyolítása – véleményem szerint – főként arra ad választ, hogy az ingatlanos valóban a tulajdonos érdekeit szolgálja-e. Ha eladás előtt egy tulajdonos az eladáshoz partnert keres, ezt a kérdést kell feltennie, mielőtt megbíz valakit! Ahogy más korábbi ügyfeleim, bizonyára nem fog csalódni!

Szeged, ingatlan eladása – miért bízzak meg közvetítőt?
Cimke:     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük