ingatlanközvetítő, Szeged

Ha több vevő is megvenné ugyanazt az eladó lakást, néha az eladó kivár, hiszen nem tudja mitévő legyen. A vevő lépne tovább, de nem érti, hogy miért nem halad az ügy, hiába kérdezi az ingatlanost. Előfordul, hogy olyan helyzetbe kerültünk, ami egyszerre mindenkinek biztosan nem fog megfelelni. Mi mégis a legjobb megoldás?

Munkám során többször kerültem ugyanilyen helyzetbe, ami a vevő-jelöltek és az eladó érdekének különbsége miatt, számomra is kellemetlenséget okozott. Az volt végül vigasztaló, hogy a megbízók, tahát az eladók mindig tökéletesen elégedettek voltak az üzlettel. Ezzel is igazolva érezték azt a döntést, hogy ingatlanközvetítő segítségét kérték.

Mert Önért dolgozik az ingatlanközvetítő

Amint az eladó lakásról minden szükséges információ rendelkezésre áll, megjelenik a piacon a hirdetés. Ha az a kínálatnak és a keresletnek is megfelel, érdeklődők jelentkeznek. Sokukkal megnézzük a lakást személyesen, majd a találkozó végén elköszönünk, érkezik a következő érdeklődő. Majd 1-2 nap elteltével a korábbi megtekintők újra felhívnak már egy árajánlattal, egyeztetünk akár a fizetési részletekkel együtt. Ahogy egy kedves könyvelő ügyfelem egyszer frappánsan ezt megfogalmazta: “tények, számok, konkrétumok”. És ha érkezik több ilyen visszajelzés, bizony előfordult már, hogy tökéletes egyezés állt fenn.

Mi a korrekt megoldás, hogyan dönt a tulajdonos?

A (gyakran vidéki) tulajdonos nem találkozik a megtekintőkkel, épp ezért is adott megbízást. De teljesen természetes, hogy minden fejleményről értesül, az ingatlanközvetítővel folyamatosan egyeztet, így tehát tud minden ügyfélről, aki a lakásában jár. Maga is szembesül az ajánlatokkal, és ahogy a folyamat elején a helyben mozgó ingatlanközvetítő tanácsaira hagyatkozik, most is hozzá fordul a kérdéssel, hogy ilyen esetben mi a teendő? “Akkor most mi legyen?”
Abban szoktunk megállapodni, hogy értesítek minden ajánlattevőt a kialakult szituációról, és kérem tőlük e-mailben a következő ajánlatot. Tudja tehát mindegyikük, hogy versenyt hirdettünk, amelyet mindenki ugyanolyan eséllyel megnyerhet. Az nyeri meg, aki a legjobban akarja. A legmagasabb árat kínáló lesz a vevő, és a konkrét esetben, az ajánlata szerint ki is fizette a (megkapható legmagasabb) vételárat.

Érdemes-e bevonni az ingatlanközvetítőt? Majd ő vitatkozik.

ingatlanközvetítő, Szeged

Az ügylet lényegében véget ért, de folytathatnám a történetet a többi ajánlattevő véleményével, akik elégedetlenek, bosszúsak voltak, és csalódottságuknak hangot is adtak. A tulajdonos örül, mert a kitűzött cél, a lakás eladása sikeres volt, és, ahogy ez hazafelé akár az eszébe is juthat, az elégedetlen vevőkkel sem ő vitatkozott. Ez is benne van persze az általa kifizetett árban, és az ingatlanközvetítő is megérte az árát!

Bajban a közvetítő?

Egy ingatlanosnak előre el kell dönteni, hogy melyik oldalra áll munkája során: a vevő, vagy a tulajdonos oldalára. Ha a fentihez hasonló eset áll elő, és az ingatlanközvetítő előre nem hozott ebben döntést, akkor bizony ilyen esetben nehéz dolga van. Ha azonban a legelső lépésnél már elég felkészült volt, nincs nehéz dolga: előre közli a licit menetét minden féllel, igy ezek a szabályok a folyamat közben nem változnak, korrekt lesz tehát az eljárás. Igy mindenkinek egyenlő esélye van, peersze fontos, hogy a tulaj is tartsa be a felállított szabályokat.
Amikor a nem vevők is végiggondolják az esetet, képzeljék a tulaj helyébe magukat: ki ugrana el a lehetőségtől, ha valaki fél millió forinttal magasabb árat kínálna, másnapi fizetéssel?

Keressen ingatlanközvetítő partnert!

ingatlanközvetítő, Szeged

Egy ilyen eset megfelelő lebonyolítása – véleményem szerint – főként arra ad választ, hogy az ingatlanos valóban a tulajdonos érdekeit szolgálja-e. Ha eladás előtt egy megbízó partnert keres, ezt a kérdést kell feltennie, mielőtt megbíz valakit, és bizonyára nem fog csalódni!

Ingatlanközvetítő? Miért bízzam meg?
Cimke:     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük