fbpx

A készpénzes lakásvásárlás menete annak való, aki azonnal, akár 1 napos átfutási idővel tud fizetni. Alkudni is ő tud a legtöbbet, így összességében a lakásvásárlás költségei kissé mérsékeltebbek a hitelből történő vásárláshoz képest!
Nem kell persze valóban készpénzre gondolni, manapság a pár perc alatt teljesülő banki átutalások idejét éljük. Hogyan néz ki a készpénzes lakásvásárlás, hogyan eshetünk át rajta?

készpénzes lakásvásárlás menete

Lakásvásárlási előkészületek

Az ingatlanvásárlási előkészületek a szokásosak: a kinézett lakás megvásárlása előtti első lépésben az ügyvéd felé kell elküldenünk az ingatlan helyrajzi számát. Helyrajzi szám és ügyvéd nélkül még nincs is tennivalónk, csak azzal együtt lehetséges, illetve szabad bármilyen lépést megtenni. Ennek elmaradása a későbbiekben váratlan meglepetéseket okozhat, érdemes tehát megelőzni, elkerülni a bajt. A földhivatali információk már rengeteg segítséget fognak adni a a továbblépés érdekében. Önálló-e az ingatlan vagy sem, illetve terhelt ingatlanról van-e szó? Az ügyvédünk visszajelzése elegendő támpontokkal fog szolgálni a vásárlás módjához, avagy a nem megvásárláshoz esetleges problémák fennállása miatt.
Ha tapasztalt ingatlanközvetítő segít a lakásvásárlásban – avagy az eladó megbízottjaként közvetítő jár el, biztosra vehetjük, hogy a szimpatikus ingatlan földhivatali információit már előre leellenőrizte a közvetítőnk. Ugyanis ez is feltétlenül az elvégzendő feladatai közé tartozik.

A készpénzes lakásvásárlás további menete

Ha az ingatlan adatai között az ügyvéd partnerünk nem talált okot a visszakozásra, leülhetünk az eladóval a megegyezés érdekében. Az egyeztetés során 3 szempont tisztázása a legfontosabb: a birtokba adás, vagy költözés időpontjának egyeztetése, a fizetés időpontja és a vételár pontosítása. Az a javaslatom, hogy a tárgyalás közben ebben a sorrendben is haladjunk! A tapasztalat szerint ez a bevált módszere a hatékony egyeztetésnek és a korrekt alkunak. Ha az említett 3 szempont mindegyikében megtaláljuk az eladóval a közös nevezőt, érdemes az ügyvéddel időpontot egyeztetni az adásvételi szerződés aláírására. Ha pedig az energetikai tanúsítvány is elkészült, már semmi akadálya nem lesz az aláírásnak sem.

A lakásvásárlás költségei

Azt lehet mondani, hogy lakásvásárlás készpénzért sem olcsóbb, mintha közben hitelt is vennénk fel. Ebben az esetben is vannak felmerülő költségek, de valamivel kevesebb. Szokásos módon a vevőt terheli az ügyvédi költség, valamint az – alapesetben – 4% mértékű vagyonszerzési illeték. Utóbbi tétel fizethető részletfizetési kérelem mentén, illetve csökkenthető is, amennyiben 3 éves belül másik ingatlan eladása történt.
Akinek hitel szükséges a vásárláshoz, annak egy másik bejegyzés igyekszik segíteni.

Készpénzes lakásvásárlás menete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button