fbpx
kit képvisel egy ingatlanközvetítő

Kit képvisel egy ingatlanközvetítő? A vevő vagy az eladó ügyfele érdekében jár el, elsősorban kinek az érdekeit tartja szem előtt? Ha választania kell, az ingatlanos ki mellé ül a tárgyaló asztalnál? Előfordulhat, hogy egy tárgyalás dilemma elé állít egy tapasztalt ingatlanost is, hacsak előre tudja a választ erre a vevő vagy eladó kérdésre. De ismerik-e a választ az ügyfelek is?

Elvárja az eladó is, de a vevő is

Könnyen lehetne legyinteni, hogy kinek az érdekében jár el egy ingatlanközvetítő. Elég azt a kérdést feltenni, hogy kivel kötötte, kivel együtt írt alá megbízási szerződést. Kivel kötött bármilyen megállapodást, illetve ki fizeti a munkáját, ki kérte fel közreműködőként? Csak az eladó lehet azaz ügyfél a felek közül, akinek felmerül a fejében a mikor kell fizetni kérdés is. Jogos tehát a válasz, hogy mindig az eladó.
Közben természetesen a vevő is feltesz számtalan kérdést, kiderülnek az igényei, és vele együtt az esetleges elvárásai is. Amint egy vevő is belemegy a megállapodásba, szintén képviseletet vár el. Amennyiben az eladóval szemben egyéb tisztázandó feltételek kerülnek szóba, az ingatlanoshoz fordulhat segítségért. Amikor a vevő betartja az előzetes egyezséget, minden további kérdésben számít a közreműködő közvetítőre, legyen szó adásvételi vagy bérleti szerződésről.

Mikor probléma, hogy kinek dolgozik az ingatlanos

kit képvisel egy ingatlanközvetítő

Hogy kinek dolgozik az ingatlanos, az valamilyen probléma, vagy a részletek egyeztetése folyamán válhat éles kérdéssé. Ilyen probléma lehet, ha az előzetes megállapodás után az egyik félnek olyan aggálya merül fel, amely a másik fél számára nem megfelelő. Amikor egyet nem értés alakul ki a felek között, valamilyen kompromisszum, valamilyen közösen elfogadható megoldás szükséges a teljes megállapodáshoz. Úgy derül ki, hogy kit képvisel az ingatlanközvetítő, hogy melyik fél mellett kezd el érvelni, hogy az eladó vagy a vevő igényeiből próbál faragni. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy ki mellé ül, hol foglal helyet a tárgyalóasztalnál.

De amikor nem kérdés, hogy kinek dolgozik

Szintén problémás szituáció alakulhat ki, ha ugyanazt az ingatlant nem csak egy ügyfél szeretné megvásárolni vagy kibérelni. Amennyiben a ügyfelek ajánlatai között nincs olyan markáns különbség, ami miatt egyértelmű volna közöttük a választás, a tulajdonos nehéz helyzetbe kerül.
Előfordulhat, hogy egyik ügyfél sem szeretne alkudni az árból, megfelel a számukra az irányár. Hacsak nem tudnak ugyanúgy egyösszegben fizetni, szerencsére nincs két egyforma fizetési konstrukció. A megbízót képviselve az ingatlanos minden releváns adat felderítését követően amellett a jelölt mellett fog javaslatot tenni, amelyik a megbízója élethelyzetének a leginkább megfelel. Amelyik ideális módon jelöl meg költözési határidőt, illetve amelyik hamarabb tud mozgatni annyi pénzt, amelyik a következő lépés megtételéhez a legjobban illik.

Hogyan döntsön a közvetítő

Legprofibb módon talán úgy jár el a közvetítő, hogy mindkét felet egyaránt próbálja képviseli, a mindenki számára megfelelő megállapodásra törekszik és mindig annak érdekében keresi a megoldást. Amíg erre lehetősége van, nem is kell választania. Ha viszont mégis olyan ponthoz érkezünk, hogy döntésre kényszerül, egyértelműen a megbízója érdekében kell dolgoznia. Előfordul ilyenkor, hogy a másik oldalon tárgyaló fél ezt nehezen fogadja el, ha azonban ő nem adott megbízást a közvetítőnek, nincs oka panaszkodni. Nem ideális senkinek az ehhez hasonló szituáció, de néha határozott döntést kell hozni.

A fentiek azt igyekeztek megvilágítani, hogy mi indokolja egy ingatlanos lojalitását egy tulajdonos mellett. Hogy miért a tulajdonos mellett érvel az ingatlanos. Vevőként ez akár bosszantó is lehet, a megbízás van a háttérben.
Mindenkinek köszönöm a megértését és a figyelmét!

Kit képvisel egy ingatlanközvetítő?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button