fbpx

Mekkora a koronavírus hatása az ingatlanpiacra? Milyen jelenlegi hatásai vannak, de főként később mi várható? Ilyen és hasonló kérdések foglalkoztatnak sokakat a piac szereplői közül. Lehet optimista a vevő, pesszimista az eladó? Esetleg fordítva?
Amíg a járvány utólagos hatásait nem ismerjük, csupán elmélkedésre van lehetőség. Szeretném hangsúlyozni, hogy éppen ilyen szubjektív gondolkodásként próbálok írni a témáról!

koronavírus hatása az ingatlanpiacra

Van egy régóta használt mondásom, hogy szerencsésnek érezhetjük magunkat. Nem sok generáció mondhatja el ugyanis magáról, hogy jelen volt ezredforduló pillanatában, látott a saját szemével teljes napfogyatkozást, megélt politikai rendszerváltást. Gyerekkoromban sosem hittem volna, hogy valaha másik pápa lesz a katolikus egyház élén, mint akkoriban a hírekben rendszeresen szereplő II. János Pál, majd rövid időn belül több is váltotta egymást. Korunkban változott meg az emberek élete az internet elterjedésével és sajnos gazdasági világválságot is a saját bőrünkön voltunk kénytelenek megtapasztalni. Egy ismerősöm szerint még a taxisblokád is a felsorolásba illik. Napjainkban pedig egy számunkra eddig ismeretlen fogalom, a világjárvány is elért bennünket, és nagyon remélem, hogy a járvány ellenszerének kifejlesztése is hamar a listában lesz említhető.

A koronavírus hatása a vásárlókra

Egyértelmű, hogy a koronavírus az ingatlanpiacon is érezteti a hatását. A lecsökkent piaci kereslet vásárlói és bérlői fronton is egyaránt érezhető, ami sok más iparág működésére is kiterjed.
A vásárlókra nézve az a véleményem, hogy aki most sem akarna kivárni, annak sem lehet egyszerű a helyzete. A velük kapcsolatos legfontosabb kérdés azonban az, hogy milyen élethelyzetben lesznek vásárlóként, hogy mennyi idejük lesz megtalálni a következő lakóhelyüket.
Akik közülük a veszélyhelyzet előtt eladták a lakásukat, illetve a vállalt költözési határidejük a mostani, felforgatott időszakra esik, kényszerhelyzetük miatt valószínűleg kompromisszumot kellhet kötniük a következő lakóhelyre vonatkozó döntésükben.

Hitelből vagy készpénzért

Amennyiben a vásárló hitelből finanszírozná a vásárlást, egyrészt a bankok csökkentett erőforrásai miatt meghosszabbodott átfutási idővel kell számolnia, ami némi hátrányt okoz a számukra az eladóval szemben. Másrészt nem tudhatjuk, hogy a banki bírálati protokollt mennyiben módosítja a mindenki számára ismeretlen helyzet, amelynek a végét még senki sem sejti. Nem lehet tehát egyértelműen optimista az alacsonyabb vételár érdekében.
Ha készpénzzel tervezné a vásárlást, ki kellene fognia egy hozzá hasonló, gyors cselekvésben érdekelt eladó partnert, akikből jelenleg vélhetően kevesebb van a piacon, mint a megfontoltabb. Ez is lehet oka annak, hogy nem fog olcsóbban vásárolni még a veszélyhelyzet közepette sem. Ha azonban – a járvány későbbi, borzasztó negatív hatásaként – mégis minél hamarabbi eladásban volna érdekelt egy-egy eladó, az az vásárlók piaca lesz.
Összességében az a benyomásom, hogy jelenleg senki sem ingatlanvásárlással foglalkozik, a koronavírus az ingatlanpiacon a vásárlási kedvnek megálljt parancsolt. Új a helyzet a közvetítők számára is, akik most főként otthon dolgoznak. Ha mégis adásvételre kerülne a sor, elővigyázatosságok mellett, így lehet eljárni.

Milyen a koronavírus hatása az ingatlanpiacra az eladók, a tulajdonosok számára

Nagy valószínűséggel nem tévedek nagyot azzal a véleménnyel, hogy a járvány közben az eladók, az ingatlantulajdonosok a vásárlók kezében vannak. A koronavírus az ingatlanpiacra gyakorolt hatása a kínálatra a járvány hosszával lesz egyenes arányban. Jelen helyzetben az a tanácsom a jelenlegi megbízóim felé, hogy várakozzanak! Az eltelt idő függvényében reagáljanak, hiszen – tekintettel a piac más ajánlataira – a kereső nem feltétlenül egyezik meg a vásárlóval.

A még piacra nem lépett tulajdonos helyzete

Úgy gondolom, kicsit más a helyzet a leendő megbízók, a piacon még nem jelenlévő tulajdonosok esetében. Ha a vásárlások üteme le is lassult, a kereslet bizonyára jelenleg sem szűnt meg. Aki befektetést keres, most is figyeli a piacot, még ha nem is lép. Amennyiben számára kedvező ajánlat kerül a figyelmébe, tudva hogy más is értesülhet róla, érdemes adatok után érdeklődnie, informálódnia. Ahogy azt minden megbízásom esetében nyomatékosan hangsúlyozni szoktam, rengeteget számít az a piaci kínálat, amelynek konkurenciát szánunk a piacon az új ajánlat megjelenésével.

Ki lépjen most a piacra?

Egyelőre nem is merek abba belegondolni, hogy az eladó saját döntése lesz az értékesítés elkezdésének eldöntése, avagy az kényszer hatása.
Maradjunk a kedvezőbb eset mérlegelésénél, amikor a tulajdonosnak van önálló mozgástere és mérlegelési lehetősége! Aki így elérkezettnek látja a pillanatot az eladásra, azzal nézzük át együtt a piacot! Ha a paraméterek – elsősorban a lokáció, az ár – alkalmasnak tűnnek előnyt szerezni a többi ajánlathoz képest, most is lehet jó az időpont az értékesítés elkezdéséhez. Bízhatunk a piacban, amely vissza fogja igazolni a döntésünk helyességét. Várakozás közben más szereplő – hasonló koncepcióval – megelőzhet bennünket, aki a kereslettel előbb találkozhat. A hamarabbi indulásunkkal mi lehetünk előnyben, az érdeklődő nálunk jelentkezhet. Ha az ajánlat nem talál érdeklődőre, később lesz alkalmunk reagálni, az ajánlatot módosítani. Egyszóval rosszul nem járhatunk!

Ha piacra kell lépni…

Amennyiben az ingatlan eladása elkerülhetetlenné válna, az értékesítés ideje lesz kritikus. Gyors eladás érdekében kötelező lesz kompromisszumot kötni az eladási árban, a piaci árak alatt fognak ügyletek születni. Ha ezen esetek száma tömeges volna, annak a hatása a piac egészére nézve a lakásárak csökkenéseként lehet érezhető. Ezt a szituációt azonban mindenképpen el kell kerülnünk mindannyiunk érdekében.

Az írás szubjektív vélemény, szívesen állok a konstruktív vita elé a témában!

László Zoltán

A koronavírus hatása az ingatlanpiacra
Cimke:

Egy gondolat a “A koronavírus hatása az ingatlanpiacra” -hoz

 • 2020.03.18. at 21:32
  Permalink

  Hát nem egyszerű a kérdés.
  Mint közvetítő: én úgy gondolom, hogy most az értékesítések le fognak állni. Minimális lesz, és a készpénzes vevő lesz a nyarő. Egyszerűen azért, mert a bankok protokolja és kapacitása változik.
  Viszont a vásárlási kedv nem fog megszűnni, csak tolódni. Miért? Mert olyan támogatások érhetők el, amik elérhetők lesznek1-2-4 hónap múlva is. Ezért szerintem aki eladna, lépjen piacra és lergyen törelmes. AMint lecseng ez a mostani helyzet, roham jön. Nem élénkülés, hanem roham. Aztán lecsendesül, ahogy eddig is vártuk.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button