fbpx

Amikor 2020 márciusában megjelent a Covid-19, még nem gondoltuk volna, hogy három hullámon át, több mint egy év elteltével is jelen lesz a mindennapi életünkben. Nem sejtettük a koronavírus ingatlanpiaci hatásait sem. Elsőre azt gondolnánk, hogy az ingatlanpiacon ezen időszak alatt hirtelen megtorpantak a számok. Mi történt valójában?
A valóságban az árak és a kereslet már 2019-ben behúzta a féket, amikor a vírusnak még híre-hamva se volt. A természetes folyamatot 2020-ban, majd pedig 2021-ben a koronavírus erősítette tovább. Azt, hogy pontosan milyen változásokon mentek keresztül az ingatlanpiaci árak, illetve azt, hogy milyen árakkal lehet most számolni, az Ingatlannet.hu segítségével derítettük ki.

Vendégszerzőm a blogon: az ingatlannet.hu

Lássuk mi történt az árakkal országos szinten

Mindhárom hullám hatást gyakorolt hazánk ingatlanpiacára, ám korántsem ugyanolyan mértékben. Tekintsük meg az Ingatlannet.hu Magyarországra vonatkozó statisztikai adatait az elmúlt két esztendőben. 
A családi házak átlagos négyzetméter ára országos szinten folyamatosan emelkedett. Persze nem olyan ütemben, mint 2019-et megelőzően. A két éves drágulás eredménye az lett, hogy a 2019 márciusában mutatkozó 230 ezer Ft/m²-es átlagár idén márciusra 320 ezer Ft/m²-re nőtt. Tehát négyzetméterenként átlagosan csaknem 100 ezer forinttal lett magasabb a magyarországi házak ára.

A téglalakások esetében is felfelé mozogtak a kínálati átlagárak, viszont ezen ingatlantípusok felfelé ívelése nem mondható töretlennek. Az első hullám alatt végig egy árszínvonalon kínálták őket eladásra, csak a második hullám alatt kezdtek el újra lépésről lépésre drágulni egészen napjainkig.
A három lakóingatlan-típus közül a panellakások átlagára is magasabb lett az elmúlt két évben. Azonban a magyar ingatlanpiacon a panelek voltak azok, amelyek árát és keresletét leginkább sújtotta a vírushelyzet. Összességében 390 ezer Ft/m²-ről csak 420 ezer Ft/m²-re ugrott az áruk két év alatt, ugyanis esetükben többször is jellemző volt az áresés, stagnálás.

A koronavírus ingatlanpiaci hatása

Miért pont a családi házak drágultak a leginkább?

A lakáspiacon mind a téglalakások, mind a panellakások ára mutatott csökkenést mióta tart a járványidőszak, de a családi házak ára folyton csak drágul. Ennek oka a vírus miatt megváltozott élethelyzetben keresendő. Mivel a karantén alatt a lakásokból nehezebben lehetett kimozdulni, vesztettek népszerűségükből a vásárlók körében – ellenben a kerttel rendelkező házak. A bezártság ráébresztette az embereket a szabadban eltöltött idő értékére, ami megnövelte a családi házak iránt mutatkozó keresletet és ezzel együtt az árukat. Persze a lakásoktól sem fordultak el teljes mértékben a befektetni vágyók, csak most már egy új szempont, az erkély vált elengedhetetlenné.

Ha a régióközpontok családi házainak 2020. márciusi átlagárát hasonlítjuk a 2021. márciusi adatokhoz képest, akkor azt láthatjuk, hogy a drágulásuk mértéke átlagosan 5-10%. Éves szinten ez nem tűnik soknak, de ha például egy 100 m² alapterületű házat veszünk Budapesten, akkor annak az áralku előtti átlagára tavaly tavasszal 55 millió forint volt, míg idén tavasszal 60 millió forint.

2021-es ingatlanpiac: Merre hány lépést?

A harmadik hullámnak még mindig nincs vége és nem is lehet pontosan tudni, hogy mikor zárhatjuk le ezt az időszakot. Nehéz bármit is mondani a jövő kapcsán is. Csapó Gergely, az Ingatlannet.hu ügyvezetője azért egyelőre nem számít látványos változásokra sem az árakat, sem a keresletet illetően. A változás irányát tekintve pedig a későbbiekre vonatkozóan inkább a drágulást és a kereslet élénkülését vetítette előre. Bár a koronavírus még a nyakunkon van és a korlátozások sem enyhültek számottevően, a lakosság már hozzászokott a rendhagyó felálláshoz. Jó hír lehet, hogy közben nem riad meg az ingatlanvásárlás vagy éppen az eladás folyamatától sem.

A koronavírus ingatlanpiaci hatása – avagy a járvány mindhárom hulláma hatással volt az árakra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button