fbpx

Fő feladat a lakás bérbeadása

Péterrel való együttműködésem is már közel 10 évre nyúlik vissza, hiszen családjával együtt őt is a legrégebbi ügyfeleim között tudhatom. A 10-történetes sorozatom kihagyhatatlan része, akár csak az előző epizód.
Jóvoltából legtöbbször albérlők keresése volt a feladatom, miközben a fontos lakás bérbeadás tudnivalók is rám ragadtak.

lakás bérbeadás Szeged

Lakásbérbeadás eseteiről rengeteg rémtörténetet hallani. Idő előtt elment a bérlő, adósságot hagytak, sok rezsi maradt utánuk vagy nem tartották be a házirendet. Megoldás gyanánt közkeletű az a nézet, hogy ha közjegyzői okiratba foglalják a bérleti szerződést, az minden gondnak elejét veszi. Péter ügyfeleivel nem szoktunk közjegyzőhöz menni, mégsem szokott probléma lenni. Talán előre elolvasták a bérlők a tanácsaimat? 🙂

Jogi tudnivalók bérbeadás közben

Lakás bérbeadás legelején a felek bérleti szerződést kötnek!
Az első kérdés, amiben meg kell állapodniuk, hogy határozott vagy határozatlan idejű szerződést kötnek egymással. A legfontosabb különbség, hogy határozott időtartam esetén lejárati dátum is szerepel a megegyezésben. Eddig a dátumig a bérbeadó követelheti a bérleti díjat a bérlőtől. A lejárat után új szerződést kell készíteni, akár új paraméterek mellett, akár más összegű bérleti díjjal.
A bérbeadó mindig óvadékot kér a beköltözés előtt esetleges károk, elmaradó bérleti díj vagy rezsi esetére. Ennek mértéke a felek megállapodása. A szerződés lejártakor ez a pénz a bérlőnek visszajár, amennyiben – szintén a szerződés szerint – nincs oka a bérbeadónak levonásra.
Fontos rögzíteni, hogy mit tartalmaz és mit nem tartalmaz a havonta fizetendő bérleti díj. Ilyen lehet a lakáshoz tartozó közös költség, az internet használata és minden energiahasználatból felmerülő költség.

Tudnivalók jogok és kötelezettségek szerint

Szokás megállapodni a szerződésszegés eshetőségeiről, hogy a felek mit és mit nem tekintenek szerződésszerű magatartásnak. Emiatt is szerepel a bérleti díj és a rezsi elszámolásának határideje, valamint a késedelem esetleges következménye. Hasonló módon szerepel a lakásban való felújítás, az előzetes időpontban való megtekintés, takarítás, állagmegóvás is. Jó együttműködés közben a szerződők kommunikálnak, jó viszonyt ápolnak egymással, amely a lehető legjobb megoldás bárminemű féreértés kezelésére. A tapasztalat szerint a szerződés szerint lehetséges azonnali hatályú felmondás is elkerülhető.

Tudnivalók a lakás bérbeadás tulajdonosa számára

Egy bérleti szerződés természetesen nem lehet egy egyoldalú megállapodás, amelyben csak a bérlők kötelezettségei szerepelnek. Éppúgy a bérbeadó számára is szerepeltetni kell kötelezettségeket, illetve jogokat biztosítani a bérlő számára is.
Nagyon szívesen ajánlom Péter segítségét bérleti szerződések készítésére (is), a gyakorlat régóta igazolja szakértelmét.

10 éves ingatlaniroda ügyletei, 4. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük