fbpx

Lakásárak alakulása 2021-ben: ilyenek a várható kilátások a piacon érvénybe lépő objektív adatok valamint a szubjektív véleményem szerint. Posztom írásához figyelembe vettem az általános újévi kilátásokat, az érvényben lévő és már korábban bevezetett állami kedvezményeket, valamint ügyfeleim véleményét 2020-ban született piaci döntésikről.

2020-as év tanulságai a koronavírus közben

lakásárak alakulása 2021

A hátrahagyott óév tavaszán érkezett meg az új egészségügyi járvány. Két bejegyzésben foglalkoztam már vele: az itt olvasható bejegyzésben próbáltam meg a hatásait végiggondolni, ott a kereslet alakulása felől közelítettem meg a problémát, itt pedig a közvetítő mindennapjairól írtam. A cikkek írásakor még nem voltak ismertek az azóta bevezetett piacélénkítő célú állami intézkedések. Például meghosszabbításra került a törlesztési moratórium, így a nehezebb helyzetben lévők számára elkerülhetővé vált a lakásuk eladása. Ha ugyanis nagyobb számban emiatt került volna sok ingatlan a piacra, azt tulajdonosaik csak nyomott áron tudták volna értékesíteni. Erre azonban nem került sor. Másodsorban visszajött az 5%-os lakásépítési ÁFA is, amely a befektetők és az építőipar számára újra jó lehetőséget teremt.

Vásárlói, eladói döntések

A vásárlóktól származó információk szerint a járvány döntő mértékben nem hatott a lakásvásárlási döntésekre. Kinőtt, kisebb lakását a család idén cserélte nagyobbra, mert a keresése közben most talált ideális ingatlanra. A megörökölt családi ház másik városból való ügyintézése idén sem lehetett egyszerű, több tulajdonos megvált tőle. A szokásos vásárlási, eladási motiváció 2020-ban is jellemzően alakult, a lakásárak alakulása sem mutatott törést. A járvány nem okozott igazi áresést, a lakás-eladások közül én nem éreztem ilyen hatását. És mivel már ősz óta értesülhettünk a vakcinakutatás több országban is előrehaladott stádiumáról, mindenki optimista lehetett a koronavírus okozta járványkezelést illetően. Úgy gondolom, hogy aki emiatt az árak drasztikus csökkenésére számított, időközben az is átértékelte a várakozásait.

Előjelek a lakásárak alakulásához 2021-ben

Az újév beköszöntése minden korábbi időszakban is optimista várakozást okozott, általában megnőnek a keresési adatok a piacon. A reményteljes előrejelzések szerint 2021 nyarán vissza is térhet az élet a régi kerékvágásba. Ami tovább fokozhatja az optimista várakozásokat, hogy a kormányzat által még az óévben bejelentésre kerültek újabb vásárlást ösztönző kedvezmények. Ezek a lakásfelújítás 50%-os támogatása és a CSOK-hoz kapcsolódó egyrészt vagyonszerzési illeték-kedvezmény, másrészt újépítésű lakás vásárlása esetén a visszavezetett 5% ÁFA mértékét sem kell megfizetni a családoknak. Mindkét új intézkedés a kereslet növekedését célozza, megtartva korábbi vásárlási lehetőségeket a családok vissza nem térítendő állami támogatásaira nézve. Szintén érvényben vannak a gyerekes családok kedvező hitelfelvételi lehetőségei is, így a babaváró hitel, ezek mellett a piacon 3-4% körüli banki kamatláb is elérhető.
Az előjelek véleményem szerint mind abba az irányba mutatnak, hogy idén lefelé biztosan nem fognak mozdulni az ingatlanárak. Az előző évhez képest a feltehetőleg magasabb kereslet a kínálati oldalon akár áremelkedést okozhat, tehát a lakásárak alakulása 2021. évben akár emelkedő tendenciát hozhat.

Mi várható az albérleti piacon?

lakásárak alakulása 2021

2020-ban Szeged ingatlanpiacán a bérleti díjak voltak az egyértelmű vesztesek. Köszönhetően a turizmus megszűnésének és az egyetemisták nagyszámú hazatérésének sokkal lassabban találtak bérlőre a kiadó lakások, ráadásul általában 10%-kal alacsonyabb díjért a korábban tapasztalthoz képest. Ha beigazolódnak a nyári helyreállásra vonatkozó várakozások, 2021. őszig kell várni a bérleti díjak korábbi szintre való emelkedésig.
A nyár folyamán feltehetőleg már csökkenő mértékű lesz a koronavírusos megbetegedők száma, és egyre több lehet a vakcinához hozzájutottak száma. Ennek köszönhetően megszűnhet az online oktatás, a diákok visszatérhetnek Szegedre, ismét kiadó lakást fognak keresni. Ez a tényező is a kereslet növekedése felé mutathat, igazolhatja a bérleti díjak konszolidációját.

Ön mit gondol?
Előre is köszönöm válaszait!

Ön mit vár a lakásárak alakulásától 2021-ben?
Mire alapozza véleményét?
Lakásárak alakulása 2021 – mi várható a piacon?

Egy gondolat a “Lakásárak alakulása 2021 – mi várható a piacon?” -hoz

  • 2021.01.04. at 21:00
    Permalink

    Nekem is hasonló tapasztalataim vannak, bár én a Zala megyei, Zalaegerszegi ingatlanpiacon közvetítek ingatlanokat. Nagy, számottevő ingatlan áresést én sem várok, esetleg némi korrekciót, ami egyébként már némileg lezajlott az elmúlt kb. egy, másfél évben. Viszont mivel a koronavírus mutációiról is vannak új hírek, ezért lehetnek meglepetések, amit még nem látunk.
    Sipos András Ingatlanközvetítő

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button