fbpx

Milyen a lakásárak várható alakulása 2020 folyamán, amikor végre újra elmehetünk majd otthonról? Mire számíthatunk a veszélyhelyzet után a piacon? Érdemes-e arra számítani, hogy a következő időszakban az ingatlanárak csökkenése lesz jellemző a piacra?

lakásárak várható alakulása 2020

Varázsgömb nélkül nem megy!

Még a koronavírus veszélyhelyzet elején írtam az új helyzetről, amikor lecsökkent a tranzakciók száma. Az előrejelzés valóra vált, az érdeklődés egészen minimális szintre esett vissza, amint azt a keresési adatok egyértelműen mutatják mind kiadó, mind eladó lakásokra nézve. Ezzel együtt sem gondolom, hogy bármilyen biztos prognózis lehetséges volna, hiszen varázsgömb senkinek nincs a birtokában. De amint ez változna is, akkor sem lehet biztosat, esetleg valószínű jelzést adni. Talán.

Mi motiválja a szereplőket az ingatlanárak változása előtt?

Időközben megváltozott a kereslet

Az ingatlanpiac sem kivétel a szabály alól, miként a kínálat változása szorosan összefügg a kereslet alakulásával. A keresleti oldal fő motivációja – várhatóan – a jövőben sem fog változni. Olyan helyet keres a tőkének, ami hosszú távon is értékálló és lehetőleg kiszámítható módon, egyben jövedelmező is.

A korábbi áremelkedési folyamat, a növekvő kereslet kiinduló pontjai kétségkívül a 2016. év végén bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a vele együtti 5%-os, kedvezményes lakásépítési áfa bevezetése voltak. Ami szintén befolyásolta a vevők ingatlan iránti aktivitását, hogy eltűntek a piacról az egyéb befektetési lehetőségek. Az árak emelkedésében, ezáltal a kereslet csökkenésében történt, 2019. év őszére tehető lassulás egyik okaként a gyakran emlegetett új típusú állampapír (talán) alternatívaként jelent meg az ingatlan mellett. Véleményem szerint nem ez volt az igazi oka. Állítom ezt azért, mert aki a lakáspiac szereplője, szívesebben választja az ingatlanvásárlást. Akinek ingatlant venni kevés a pénze, annak lehet jó választás az állampapír. A használható tőke különbsége miatt vélem úgy, hogy nem teljesen fedi egymást a két halmaz. Biztos van közöttük közös rész, de inkább az árak tetőzése történhetett.

lakásárak várható alakulása 2020

Hogyan változhat a kínálat?

Amennyiben tehát a piacon árváltozást, és főleg csökkenést várunk, gondoljuk végig a kínálati oldal lehetőségeit! A veszélyhelyzet közben a kínálat kétféleképpen változhat. Akik számára – és remélhetőleg ők lesznek kevesen – egzisztenciális kérdés marad az ingatlan, még fordulhatnak a törlesztési moratórium felé, amivel időt nyerhetnek. Elhúzódó krízis hatására kényszerülhetnek a lakásuk eladására, de bizonyára sokáig szeretnének majd kitartani. Szerencsésebb esetben nem lesz kényszerítő erő a kompromisszumra, későbbre halaszthatják az eladás idejét jobb piaci helyzetre számítva. Szűk kínálat esetén nem lesz sok konkurens, ami a tulajdonosoknak kedvezhet.
Ha más opció továbbra sem lesz a piacon a vevők számára, számottevő módon nem lesz okuk a tulajdonosoknak csökkenteni a lakásárakat. Eladás előtt ugyanis mindenkinek tájékozódnia érdemes, szakember tanácsát is meghallgatnia. Amíg a környéken és a szomszéd utcában x Ft a lakásár, senki nem akarja jelentősen olcsóbban adni.

Jó példa a fenti lehetőségre a friss bejelentés Budapest rozsdakörnyékein visszaállításra kerülő 5%-os áfa, amely Török Dávid prognózisa szerint néhány kerületben árnövekedéshez vezethet.

A budapesti fejlesztők a 27% áfa-tartalmú ajánlataikhoz képest sokkal inkább az új lehetőség kihasználásában érdekeltek. Amint elfogynak a piacról a kivitelezés alatt álló lakások, inkább 5%-kal fognak építeni, amely általuk a szűkebb kínálat magasabb áron való értékesíthetőségéhez vezethet.

Ön mit gondol?
Előre is köszönöm válaszait!

Ön megbízna-e közvetítőt ingatlana eladásával?
Kérem, pár szóban indokolja meg válaszát, előre is köszönöm!?

Összegezve: “rossz, de nem tragikus”

Úgy vélem, hogy a lakásárak várható alakulása 2020 folyamán nem jelenti az ingatlanárak csökkenése folyamatát. A lakáspiac várható alakulása a krízis elhúzódásával függhet össze, hogy mennyire rendeződik át a piac. A kereslet nem fog jelentősen emelkedni, és ha kevesen lesznek kénytelenek eladni a lakásukat, nem esünk át a kínálati oldal felé. A régi tapasztalatok szerint egyébként is az otthonunkhoz ragaszkodunk talán a legjobban.

Lakásárak várható alakulása 2020 folyamán
Cimke:     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button