fbpx
lakáseladás buktatói ingatlanossal

A lakáseladás buktatói ingatlanossal, ingatlanközvetítőn keresztül? Mire vállalkozik, mire számítson az a tulajdonos, aki ingatlanoshoz fordul az ingatlana eladása miatt? A legmélyebb csapdákra, a leginkább elkerülhetetlen problémákra fogom felhívni a figyelmet.

Lakáseladás előkészületekkel

A költözés mint buktató

Amikor egy tulajdonos ingatlana eladására szánja el magát, több előkészület elvégzését is vállalnia kell. A legfontosabb ezek közül talán a költözés, főleg azt érdemes megterveznie: mikor tud költözni, mennyi időt szán a következő otthona megtalálására, ténylegesen mikor tudja azt birtokba venni. Ezzel összefüggésben természetesen az anyagiakat is alaposan meg kell tervezni: hogyan fogja tudni finanszírozni a következő lakás vásárlását. Ezt a lépést mindenképpen meg kell tennie már a folyamat legelején, hiszen akivel tárgyalásba kezdhet, ő szinte az első kérdései között érdeklődni fog a lehetséges átvétel felől.

Idegenek fognak jönni

Másodsorban arra is fel kell készülnie, hogy idegenek fognak a lakásába érkezni, akik nem a barátai lesznek, kíváncsiskodó tekintetekkel fognak körülnézni. Banálisnak, magától értetődőnek hangozhat ez a tanács, pedig valóban érdemes megfogadni. Ilyen helyzet senkivel nem szokott gyakran megesni, tényleg szokatlan ez a fajta látogatás. Az érdeklődő szinte csak a hibákat keresi, neki ez csak az egyik lakás lesz a több, eladó ingatlan közül, pont mint egy árucikk a polcon egy áruházban. Az talán a legjobb módszer, ha nincs is otthon az ember, amikor megnézi vevőjelölt a lakását, és az ingatlanos egyedül vezeti körbe a lehetséges vevőt. Ha azonban az első lépésben említett anyagi és időbeni tervezés elkészült, a második tanácsként említett lakáseladási buktató már könnyebben vehető.

Lakáseladás buktatókkal, élesben

Mindenképpen a lakáseladás buktatói között említendő, ha a tulajdonos ingatlanközvetítő közreműködését is igénybe veszi. Ebben az esetben tréfásan használom a buktató szót, hiszen a tapasztalatom szerint akár gondot tud okozni egy megbízónak az élesben zajló folyamat.

Az ingatlanos a buktató?

Munkám során előfordult már, hogy egy tulaj azt mondta nekem a még nem teljes elhatározása miatt, hogy majd szóljak neki, ha valaki az övéhez hasonló ingatlant keres… De ennyi, nem adott megbízást, szinte csak beszélgettünk az esetleges eladásról. Én azonban másképp dolgozom. Ahogyan azt ügyfeleimnek is megfogalmaztam már, egy ingatlanos nem csak vakon tüzel, előtte céloz és lő. Vagy dolgozik, vagy nem. Úgy is mondhatom, hogy ha megbízást kap, teljes fordulatszám mellett dolgozik a megoldás érdekében, hiszen számára a jutalék a sikerdíj.
Egy közvetítő megbízása mellett bizony arra kell számítani, hogy jönni fognak az érdeklődők, és komoly kérdéseket fognak feltenni. Az is lehetséges, hogy hamar döntési helyzet elő kell állni, sokáig nem halogatható az eladás. Élessé válik tehát a helyzet.

Az ár mint a lakáseladás buktatója

Arra is volt már példa, hogy a megbízó csodálkozott a rövid idő miatt. Kevésnek érezte ugyanis a megbízás aláírása és a vevői ajánlatok között eltelt valóban nem hosszú időt. Néha az is eszébe jutott, hogy talán túl alacsony áron kínálja az ingatlant? Erre a kérdésre is az alapos előkészületek szükségessége a legjobb válasz. Épp úgy, amikor az ügyfél 1 hónap alatt adta el a családi házát. A reális ár valamiért nem szokott megfordulni a fejükben. Pedig aki időben és értékben is egyaránt kellőképpen megteszi a kellő tervezést, ilyen hibába nem tud esni, ilyen meglepetés biztosan nem érheti.

Kerüld el a lakáseladás buktatóit!

Utolsó megfontolandó tanácsként és egyben tanulságként az jut még eszembe, hogy alaposan gondolja végig a tulajdonos az ingatlanközvetítő megbízását is! A személyében egy olyan objektív szereplő is képbe kerül, aki érdekelt megbízottként, de hideg, profi módon fog eljárni. Természetesen a tulajdonos érdekeit fogja szem előtt tartani, de elsősorban nem pátyolgatni vagy simogatni fog.
Nem ijesztésképpen, inkább jófejségből szólok. Egy előzetes, közös egyeztetés alkalmával még nem éles egyik helyzet sem. Érdemes előre rákérdezni minden várható eshetőségre, az együttműködés pontos mikéntjére, amikor biztosan szóba fog kerülni minden általam is említett szempont, valamennyi lakáseladási buktató.
Én is állok rendelkezésre, keressenek bizalommal!

A lakáseladás buktatói ingatlanossal
Cimke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button