fbpx

Lakáseladás ingatlanos nélkül, egyedül is lehetséges, nem vitás. De a tulaj, amikor végül az a család fizet, akiről korábban teljesen lemondott, kicsit maga is csodálkozik. Lehetséges egy ingatlaneladás ingatlanközvetítő nélkül? De hogyan fordulhat elő, hogy a segítségével olyan személyek is üzletet köthetnek egymással, akik azt nélküle sosem tennék meg?

akáseladás ingatlanos nélkül

Még a kezdeti, budapesti időszakom egyik emlékezetes üzlete előtt történt meg, hogy a tárgyalás 5. percében a felek elindultak hazafelé. Pedig az eladó házaspár is, és pénzzel a zsebében a vevőjelölt is üzletkötési céllal érkezett, mégis meghiúsulni látszott a lakáseladás. A hirtelen kialakult problémát az okozta, hogy a korábban jelzetthez képest az eladó mégis magasabb összegű önerővel rendelkező vevőre tartott volna igényt. Mivel éppen házépítésben voltak, nagyobb összegekre volt szükségük a zökkenőmentes haladáshoz, ezt várták volna a vevőtől. A vevő ugyan rendelkezett a teljes vételárral, de nem volt azonnal a kezében. És mivel első hallásra nem voltak szinkronban az elvárások, egyhangúlag be is akarták fejezni a tárgyalást. Már szinte el is köszöntek. Ha egyedül lettek volna, egészen biztosan előbb értek volna haza.

Van megoldás ingatlanos nélkül?

Tipikus esete volt annak, hogy egy külső moderátor, az adott helyzetben egy ingatlanközvetítő közreműködése nélkül sosem jutottak volna egyességre. A lakáseladás az ingatlanos nélkül biztosan nem jött volna létre. A “szerződő felek” hirtelen csalódása – finoman szólva – unszimpátiába csapott át, amolyan előbb cselekszek, mint gondolkodok szituáció alakult ki.
A megoldásra végül egy gyakorlati kérdés vezetett az ingatlanos részéről: pontosan miért van szüksége egyszerre nagy összegre az Eladónak? Mint kiderült, az adott időpontban csak a burkolásra vonatkozó anyag megvásárlása volt égető, és nem vele együtt a munkadíjé is. És mire a munka elkészült, a vevő már tudta is adni a következő vételár-részletet.

Ingatlaneladás ingatlanközvetítő nélkül

ingatlaneladás ingatlanközvetítő nélkül

Egy másik esetben az Eladó törekedett a lakáseladásra ingatlanos nélkül is, közben aktívan dolgozott a megbízottja is. Úgy vélte, ha egyedül lezajlik a lakáseladás, végül jobban fog járni. Több érdeklődő után egy sok-sok kérdéssel érkező, az ingatlanos általi érdeklődő tett ajánlatot. Pár napos egyeztetés követte a találkozót, a tulajdonos igazán nem is akart már a családdal foglalkozni. A kitartó közvetítő addig-addig egyeztetett a felek között, annyi információt kiderített, hogy az Eladó számára talán a legideálisabb megállapodást hozta tető alá. Utólag kellett az Eladónak rájönnie, hogy nem is rendelkezett elegendő információval, ami mindenki számára elérhető. A lakáseladás egyedül történő lebonyolítása számára hátrányos lett volna, így járt sokkal előnyösebb módon. Ingatlanos nélkül elengedte volna a neki legjobb vevőt.

Az ingatlanos nem ellenség

Biztosan olcsóbb a lakáseladás ingatlanos nélkül? Biztosan akkor olcsóbb, ha minden szükséges információval rendelkezik az eladó. De mivel minden eladó személyesen érintett a saját lakása eladásában, jellemzően csak a saját érdekeit tartja szem előtt. Jogos, hogy a vevő szempontjai nem fontosak a számára, de éppen emiatt hagyhat figyelmen kívül olyan paramétereket, amelyek végül neki is előnyére válhatnak. Mivel az ingatlanközvetítőnek – az Eladót képviselve – objektív módon kell a munkáját végeznie, kénytelen minden részletet szemmel tartania, mindent részletesen és türelmesen felderíteni a felekről. Számára ez nem személyes ügy. Anyagilag valóban az üzletben érdekelt, de professzionális módon alátámasztja az érveit.

Sok érv szólhat egy ingatlanos megbízása mellett, és nyilván vannak rossz tapasztalatok is. Én a fenti példák alapján lehetőséget kínálok, szívesen állok az ellenérvek elé is. Tegyenek próbára!

Lakáseladás ingatlanos nélkül

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük