Ismét egy nagyszerű lakáseladási feladványt kaptam!

lakáseladás, ingatlanközvetítő, Szeged

Egy közelmúlbeli esettel ez már a második eset, amikor egy lakásvásárló ügyfelem az adásvétel után röviddel újra felkeresett. Az ingatlan értékesítése vagy bérbeadása közötti döntés miatt kérdezett, hogy melyiket javasolnám a számára?
Sokunk számára az ilyesfajta dilemma ugyan nem tartozik a naponta megválaszolandó kérdések közé, de mivel szinte mindenkit érintenek a folyamatosan változó lakáspiaci viszonyok, mégis tanulságokkal szolgálhat a probléma orvoslására tett kísérlet.Adott tehát a nemrég megvásárolt ingatlan, egyben a megbeszélésünk helyszíne is. Furcsán is érzem magam, ahogy elkezdünk beszélgetni: erős festékszag van, azaz a nemrég elkészült felújítás nyomai még egyértelműek. Egyébként annyira üres a lakás, hogy leülni sem tudunk. A friss tulaj a tárgyra tér: mit javaslok neki, eladásra vagy bérbeadásra szánja el magát? Egy megváltozott élethelyzetbe nagyon nehéz kívülről belehelyezkedni, de az objektív pro és kontra érvek segíthetnek. Jó áron jutott hozzá, felújította a lakást, de a szerzéshez képest az 1 éven belüli értékesítés mentén 15% adófizetéssel kell számolnia.  Mi szólhat az eladás mellett?

  • most magasak az árak, aktív a piac
  • további költség nélkül nagy hozamot realizálhat a vásárláshoz képest (nem kell berendezésre költenie a kiadáshoz)
  • 2019. végéig 5% az újépítésú lakások ÁFA-ja, a későbbi piaci helyzet még bizonytalan
  • nincs kockázat a bérbeadással

Mi szólhat a bérbeadás mellett? ingatlanközvetítő, Szeged

  • a szegedi egyetemisták biztos piacot jelentenek
  • jelenleg magasak a bérleti díjak
  • folyamatos jövedelem (+ a lakás is megmarad)
  • az eladáskor realizálható hozam már kevesebb, mint 2 év bérleti időtartamon belül elérhető

Mindez természetesen csak részben szolgál válasszal a számára, csupán objektív szempontok. Hátra vannak azok a szubjektív szempontok is, hogy rövid vagy hosszab távon tud tervezni, milyen szegedi kötődése van, mennyi időt tölt a vásrosban, nem is beszélve a már kialakult személyes kötődéséről, ami a szóban forgó lakáshoz fűzi. A beszélgetés végén a személyes véleményem felől is érdeklődött, de mivel az élethelyzetünk egyáltalán nem hasonlít egymáshoz, azzal nem akartam tovább fokozni a dilemmát!

Milyen kiegészítést tudna tenni, aki megélt már hasonló helyzetet?

Eladni vagy kiadni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük