fbpx

A lakáshitel kockázatai elkerülhetők, vagy akár teljesen minimalizálhatók, ha előzetes banki bírálatot kérünk. Nem mellékes, hogy így gyorsabb lesz a banki átfutás, hamarabb teljesül a teljes kifizetés is. A bankban olyan előzetes döntés is készíttethető, hogy az adásvételi szerződés elején fizetendő foglaló semmiképp nem változhasson később előleggé. Ha a lakásvásárlás hitel-felvétel mellett történik, az iménti eshetőség elkerülése a legfontosabb minden szerződő fél számára. Ami talán még fontosabb, hogy ez foglalkoztatja leginkább a tulajdonosokat is az üzletkötés előtt.
Mi szólhatna tehát az előzetes bírálat ellen? Vegye fel a versenyt az egyösszegben fizető vevőkkel!

Mi lehet a lakáshitel kockázata?

lakáshitel kockázatai

Lakáshitel kockázatai között 2 tényező játszik szerepet: egyrészt a leendő adós adatai, elsősorban jövedelmi viszonyai, másrészt a leendő fedezet értéke. Mivel az előbbi szempont paraméterei már készen vannak, abból már tud dolgozni a pénzintézet, tud előzetes bírálatot készíteni. A jövedelem kérdését az érdeklődő munkáltatója, avagy vállalkozó esetében az adóhatóság által készített jövedelem igazolás támasztja alá. Szerencsés esetben ez határozatlan időre szóló, legalább 3 hónapos munkaviszonyról szól. A vásárolni kívánt ingatlan az előbírálat idejében ugyan még nem ismert, de alapadatai alapján mégis komplett hitelbírálat készülhet. Miután a bank felé az ügyfél megadja a leendő lakása adatait, azt a bank az adatbázisa alapján be tudja árazni. Ilyen adatok az ingatlan alapterülete, például Szeged belterületén fekvő tégla- vagy panellakás.
A továbbiakban az a feladat, hogy az előzetes minősítésben szereplő lakás legyen az adásvétel tárgya, ilyen lakást kell kinézni. Az eredmény eképpen a leendő vásárló teljes képet fog tudni alkotni hitelképességéről. Tudni fogja a felvehető hitele összegét, a bank fizetési határidejét, és a foglalót sem fogja semmiképpen elveszíteni. A bank olyan ígérvényt ad ügyfele kezébe, hogy amennyiben jövedelmi viszonyai nem változnak, a kalkuláció szerinti hitelösszeg rendelkezésére fog állni. A lakáshitel kockázatai ezt a banki lehetőséget felhasználva teljes mértékben elkerülhetők.

A közelmúltban két olyan adásvételt is közvetítettem, amikor a vásárlók előbírálat után tettek árajánlatot, majd kötöttek adásvételi szerződést az eladókkal. Mindketten a minimális mértékű 20%-os önerővel és 80%-os hitel igénylése után lettek a lakások új tulajdonosai. Mivel a pénzintézetnél mindketten 100%-ban előkészítették a hiteligénylést, a szerződéskötéstől számítva mindössze 4 hét telt a a hitelösszeg teljes folyósításáig. A bank tökéletesen teljesítette az ígérvényben előre lefektetett határidőt.

Miért kerüld el a hitel kockázatait?

Hitellel történő ingatlan-adásvétel esetén szinte a bank is főszerepet játszik. Számos tartalmi követelményt kell teljesíteni az okirat megszerkesztésekor, többféle előzetes hozzájárulás szükséges az eladó és a vevő részéről is egyaránt. Ezek az adatok azonban elhanyagolható jelentőségűek a banki döntéshez képest. Ha ugyanis a vevő nem kap hitelt a banktól, visszalépni lesz kénytelen a vásárlástól. Gyakran szerepel az adásvételi szerződésben, hogy a vevő által fizetett 10%-os foglaló előleggé válik a nemleges banki döntés szerint. Mivel a szerződés aláírásának alkalmával az eladó nem ismeri a vevő hitelképességét, nem szívesen vállalja a hitel kockázatát. Joggal teszi, hiszen nem tartozik rá egy lakáshitel kockázata.
Tulajdonosként az előzőek miatt érdemes tudni, hogy milyen eséllyel igényel hitel a vásárló. Ha a vásárló akár be is mutatja a banktól kapott, írásos, pecsétes ígérvényt, az eladó hátra fog dőlni. Biztos lehet az adásvétel zökkenőmentes teljesülésében, hiszen a bank döntését már ő is előre tudja. Ígérvény hiányában egy eladó kevésbé tekint a vevőre bizalommal, talán nem is fog vele adásvételt aláírni. Ha tehát kockázat nélkül szeretne valaki lakáshitellel vásárolni, feltétlenül kérjen előzetesen olyan banki kalkulációt, amelyben hitelígérvény is szerepel. Szintén nem mellékes, hogy így vevőként akár többet tud alkudni is, ha akar.

A lakáshitel kockázatai

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button