fbpx

Lakásvásárlás hitelből vagy anélkül, készpénzért szokott történni. Sokan ellenzik a hitelfelvételt, de ha a vételár nem áll rendelkezésre, sajnos nem marad más lehetőség. Milyen kérdésekkel kell szembenéznünk, mivel kell számolnunk, hogy biztosan ne érjen meglepetés?

lakásvásárlás hitelből

A hitelfelvétel két alapvető feltétele

Aki nem a saját pénzét használja, azaz a lakásvásárlást hitelből fedezi, két feltételnek mindenképpen meg kell felelnie. Igaz ez akár kereskedelmi bank pénze, akár állami támogatás igénybe vétele esetén.

Tárgyi fedezet

Hitelhez – a legtöbb esetben, kivétel a babaváró hitel – egyrészt ingatlanfedezet szükséges, amelynek alkalmasságát, figyelembe vehetőségét hivatalos értékbecslés dönti el. Az értékbecslés történhet a hitelbírálattal egyidőben, tehát a teljes hiteligénylés benyújtását követően. Másik esetben – a vásárló kérésére, a díjának kifizetése mellett – történhet előzetesen, amely a bírálat folyamán 90 napig érvényben marad. Nagy segítség ez a lehetőség annak a későbbi rizikónak a kivédésére, ami a lakás értékét, terhelhetőségét illeti. Érdemes kihasználni!

Személyi fedezet

A hitel másik “lába” az igénylők fizetése, jövedelme, azaz a személyi fedezet. A bankok előzetes bírálati rendszere erre is támpontot nyújt, de az értékbecsléstől eltérően kevésbé objektív. Szintén létezik előzetes bírálat, amely 99% eséllyel a tényleges bírálatkor is érvényes lesz, azonban a bank nem tudhatja előre, hogy az éles helyzetben is minden paraméter változatlan lesz-e. Ez az oka, ami miatt nem mondják 100%-os biztonságúnak az előzetes vizsgálatot.
Ezt a lehetőséget kihasználva lehetséges már úgy lakás keresni, hogy annak az értéke a keretbe beleférjen, az értékbecsléskor azt jóváhagyva nem érheti meglepetés az igénylőket.

Lakásvásárlás banki segítséggel és támogatással

Mielőtt hitelfelvételre kerülne a sor, mindenképpen kötelező kideríteni az igénybe vehető támogatási lehetőségeket. Vannak lehetőségek vissza nem térítendő és visszafizetendő támogatások igénybe vételére, állami kamattámogatásra. Igen szigorú feltételrendszer tartozik az állami támogatásokhoz, nem egyértelmű, hogy kik jogosultak rá. Több olyan eset is előfordult, amikor a banki ügyintéző által megfelelt ügyfél a hivatal bírálata által elutasításra került. Feltétlenül tanácsos tehát nagyon alaposan végigjárni a feltételeket!

A hitelből történő lakásvásárlás buktatója, a foglaló

Aki a lakásvásárlást egyösszegű fizetéssel, vagy készpénzzel tudja bonyolítani, az eladóval “szemben” könnyebb helyzetben, valamint jobb alkupozícióban is van. Megkönnyíti azt a kérdést is, hogy mennyit lehet egy lakás árából alkudni. Az adásvétel jogi procedúrája is sokkal-sokkal egyszerűbb, hiszen lényegében nincs olyan várakozáshoz szükséges idő, amíg a banki bírálat során eldől a vásárló hitelképessége. Ez az egyik legfontosabb buktató hitelből történő lakásvásárlás esetén. Az a fő kérdés ugyanis, hogy a hiteligénylés kockázatát ki viseli, más szóval kinek az érdekkörébe tartozik a banki eredmény? Jogi értelemben véve a bank külső “körülmény”, az azonban tény, hogy az eladó nem vesz fel hitelt, arra neki nincs hatása. Több esetben vita alakult ki emiatt vevő és eladó között, éppen ezért hasznos aláírás előtt találkozniuk, és mindent alaposan végigbeszélniük. Ha a fenti alapvető feltételek mentén gondosan tájékozódik a vevő, és arról őszintén beszámol az eladónak, nagyobb eséllyel fognak együtt megállapodni. Ami a felek között megoldást jelenthet a kockázat viselésének dilemmájára, ha a vevő – az adásvételi szerződésben rögzítve – fájdalomdíjat biztosít az eladónak a sikertelen hiteligénylés esetére.

Lakásvásárlás hitelből

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük