A minap egy régi iskolatársammal futottam össze, aki tanácsomat kérte leendő lakáseladása és vásárlása miatt. Mivel az ő elképzelése sokakban hozzá hasonlóan megfogalmazódott már, segítségül szolgálhat pár tipp, hogy milyen lehet a lakásvásárlás menete.

lakásvásárlás menete

Újszerű állapotú, kb. 5 éve épült társasházban lakik 50 m2 alapterületű, 2 szobás tetőtéri lakásban; nagyobbat szeretne 3 szobával, jó állapotban.
Hogy is kezdjen hozzá, mit vegyen figyelembe?

Az egyedülálló fiatalember abban az általánosnak tekinthető helyzetben van, mint sok más család is: legtöbb ügyfelünk jelenlegi lakóhelyét egy másikra szeretné cserél albérletnek, tehát lakás-megoldást keres. Nem befektető, nem második lakását vásárolja, csak a saját helyzetén változtatni, javítani. Ilyen esetben számára az eladás egyben vételt is jelent, tehát ideális esetben – amennyire lehetséges – egymással párhuzamosan zajlik a lakásának eladása és a következő megvásárlása is. Az eladás időpontja szükségszerűen közel esik a vétel időpontjával, kissé lekorlátozva ezzel a lehetőségeket. Korlátozásra gondolok, hiszen az eladáskor megvehető lakások közül kénytelen választani.
Hogyan szokták ezt sokan csinálni? Lépésenként.

Lakásvásárlás lépésről lépésre?

A családok többsége meghirdeti a lakást, majd a vevőkre várva elindul másikat keresni, igyekeznek minél több lakást megnézni, többen már alkudozni is elkezdenek. Pedig nehéz helyzetben vannak: pénz sokszor nincs a kezükben, pontos fizetési ütemezést nem tudnak vállalni. Egyszóval nincsenek vásárlási helyzetben. Nem mindig látják be a fentieket, pedig – kezüket a szívükre téve – az említett kérdésekre nem lehetnek felkészülve. Egyszerűen azért, mert az ő lakásuknak még nincs vevője.
A megoldás kulcsa a még ismeretlen vevőjük kezében van. Az ő foglalójával, az ő fizetési dátumával határozott válaszokat tud adni a még eladó-vevő.

A sikeresebb lakásvásárlás menete

Akkor lesz egy család jó alkupozícióban, amikor konkrét összegekkel, határidőkkel, akár pontos költözési időpont-javaslattal tud ajánlatot tenni. Sőt, így válogathat is a lehetőségek között.
Az ismerősöm amiatt lehet az átlagostól kedvezőbb helyzetben, hogy külön tudja választani az eladást a vételtől. Ha el tudja adni a lakását és nem kell azonnal egy másikat is vásárolnia, nagyobb kínálatból meríthet a keresés közben! És még a költözésre több ideje marad.

Ehhez már csak egy megbízható, felkészült szakember segítségét érdemes igénybe vennie!

Tanácsaim mellett ehhez is adtam neki egy tippet!

Ez az, ami nem a lakásvásárlás menete!