Nem szeretjük a hőséget, de idén nyáron sem marad el. Az egyre melegedő időjárás hasznos tanulságokkal szolgál lakásvásárlás előtti ügyfelek számára, akik általában hűvös otthont keresnek. Minden esetben felhívom a figyelmet az ingatlanok nem változtatható tulajdonságaira, amelyek hőség ellen is védelmet nyújtanak. Kulcsszó a tájolás.

Készülhetünk a hőség ellen?

lakásvásárlás,hőség

Sokan a keresők közül az 1-2. emeleti lakásokat preferálják. Aki hosszú távra tervez, jól fog járni: valóban ezek a lakások a legjobban eladhatók később is. Értéktartásuk szinte mindenki számára ismert. Többek között azért is, mert ezek az ingatlanok lassabban melegednek fel a nyári hőségben is, hiszen a fák gyakran adnak árnyékot az alacsonyabb épületszintek számára.
Lakásvásárlás előtt kevésbé figyelnek az ügyfelek a társasházak fekvésére, pedig témánk szerint ennek van a legnagyobb jelentősége. Mindenképpen fontos figyelni, hogy milyen irányba néznek az ablakok, melyik-melyik helyiség milyen fekvésű. Legszerencsésebb esetben a konyha és a hálószoba néz a hűvösebb keleti irányba, a nappali és a terasz néz nyugat felé.
Hasonlóan fontos, ha a lakás kétoldali. Válasszunk olyan lakást, ahol két oldalra is nyílnak ablakok, azaz – ahogy mondani szokás – kereszthuzatot lehet csinálni. A kora reggeli szellőztetés egész napra kellemes hőérzetet, jó levegőt nyújt a lakásnak. A benti hőség megelőzhető.
Az a közös tulajdonságuk a fentieknek, hogy utólagosan nem változtathatók, adottságként kell őket kezelni. Ha a lakásvásárlás előtt nem figyelünk rá, így maradnak.

Lakásvásárlás után a hőség ellen

Természetesen nagy segítség lehet a redőny, valamint egy erkély nyitható napellenzője. Ezek az eszközök utólagosan is felszerelhetők, fokokat fognak jelenteni, de kevésbé szerencsés tájolású ingatlan hőérzetén kevésbé fognak segíteni. Egy jól kiválasztott lakás esetében akár a függönyök is elegendő árnyékolást, kellemes hűvöst fognak nyújtani Kizárják a hőséget.
A házak környéke szintén fontos. A magas fákkal, bokrokkal benőtt, zöld környezet hűsítő hatású, a frissen beépített környéken még sokáig építkezések lesznek, és mire a zöld benövi az utcát, arra is sokáig kell majd várni.
A fenti tulajdonságok tehát – kivéve talán az utolsót – nem megváltoztathatóak. Ugyanez a helyzet, mint az erkélyek esetén. Annak a lakásnak, amelyik nincs erkélye, nem is lesz soha. 😉
Érdemes tehát figyelni a fentiekre, a sokáig ihatjuk a levét a lakásvásárlás előtti nem kellő körültekintésnek.

Mit tegyünk lakásvásárlás előtt a hőség ellen?
Cimke: