fbpx
ingatlanirodák jutalékai

Mennyibe kerül az ingatlanközvetítés, mennyi az ingatlanirodák jutalékai? Mit tartalmaz az ár, mit kap pontosan az ügyfél a pénzéért cserébe? Megéri vagy nem éri meg egy ingatlanközvetítő megbízása, érdemes-e a segítségét kérni?
Ebben a bejegyzésben az irodák árazásáról, a jutalékuk hátteréről olvashat információt.

Milyen szolgáltatás az ingatlanközvetítés

Bevezetésképpen azzal kell kezdenem, hogy ez a szolgáltatás csak a célvonalnál fizetős. Napi szinten akkor szoktunk fizetni valamiért, ha azt megfoghatjuk, a kosarunkba kerülhet, és haza is tudjuk vinni. Ennek persze az is az egyik oka, hogy a vásárlásról talán a legtöbbünk számára kézzel fogható termékek jutnak eszünkbe. Használunk és fizetünk azonban nem ilyen kézben elférő, megfogható dolgokért is. Veszünk villanyt, gázt is, amelyek hátterében szintén olyan szolgáltatások vannak, amelyek nem láthatók. Nagy különbség viszont, hogy a mérőórák állása minden diktálási és számlázási idő végén mutatják az elhasznált mennyiséget, amennyit valójában el is használtunk.

Mindig rendelkezésre áll

Az ingatlanközvetítés szintén, de ritkábban igénybe vett szolgáltatás, ezzel szemben csak konkrét eredmény (=szerződés) esetében fizet érte az ügyfél. A közmű szolgáltatókhoz részben hasonlóan az ingatlanos is folyamatosan rendelkezésre áll, munkálkodik. Hirdet, jelen van, amikor az ügyfél nem látja, mert nyaral vagy a szabadidejét tölti a családjával. Tehát hogy mennyibe kerül az ingatlanközvetítés, ezt figyelembe véve érdemes végiggondolni.

Mennyi az ingatlanközvetítés jutaléka, hol és miért?

mennyibe kerül az ingatlanközvetítés

Azért érdemes így feltenni a mennyibe kerül az ingatlanközvetítés kérdését, mert eleve nagy különbségek vannak az ingatlanirodák jutalékai között is, és jelentős az eltérés földrajzi elhelyezkedés miatt is. Szintén más jutalék mellett dolgozik egy országos méretben működő hálózat Budapesten vagy vidéken, de egy kisebb hálózat, vagy az önálló közvetítő és az egyedül dolgozó közvetítő méginkább.

Az ingatlanközvetítés ára Budapesten

A legnagyobb a fővárosban a piac, a maga 2 millió körüli lélekszám mellett az a legsűrűbben lakott legtöbb ingatlannal lefedett település. Ott a legnagyobb az ingatlanos cégek száma is, legyen az bármilyen vállalkozás.
Az országos méretben dolgozó franchise-hálózatok Pesten már nettó 4-5% jutalékot is kérnek. A legfrekventáltabb elhelyezkedésű, magas értékű irodák, a drága informatika és a hirdetési árak vannak a háttérben. A közvetítők is drágán jutnak a szolgáltatásokhoz, amelyek nélkül lehetetlen volna érvényesülni a nagy számú konkurencia mellett.

Az ingatlanirodák jutalékai vidéken

Budapestet elhagyva már olcsóbb működésre van lehetősége minden vállalkozónak, de egy franchise-hálózat részeként működő ingatlanközvetítő vidéken is kénytelen a belső rezsiköltségeket kitermelni. Nettó 3-4% körüli jutalékra kell számítani, még ha kisebb céggel vagy hálózattal is találkozunk. Mindenképpen kevesebbe kerül az ingatlanközvetítés, látható is a lépcsőfok.

A méret is számít, hogy mennyi a jutalék

Az ingatlanközvetítő vállalkozás létszáma és éves forgalma lehet még a nagyobb különbség oka annak, ha valaki egyazon településen belül eltérést tapasztal. Nagyobb létszámú cég nagyobb méretű irodában dolgozik, a kisebbeknek elég lehet egy emeleti lakás is. Ami pedig az éves forgalom apropója, hogy a kisebb cégek élhetnek az “alanyi mentesség”lehetőségével, így az általuk kiállított számlára nem kell a 27%-os forgalmi adót is felszámolni. A nagyobb cégek esetében ez jellemzően nem opció, velük semmiképpen nem egyezik meg az ingatlaniroda jutaléka nettó és bruttó összege.
Fel-fel szoktak bukkanni 1%-ért dolgozó ingatlanosok is. Ha valaki egy vállalkozás tényleges működését számba veszi, rá kell jönnie, hogy kevéssé komolyan vehető az olcsó ajánlat. Ha a megbízott valóban hatékonyan szeretné képviselné az ügyfél ingatlanügyét, kénytelen 2-3% díjat kérnie.

Miért ennyiért dolgozik egy ingatlanos, mikor olcsóbb?

Hogy végül mennyibe kerül az ingatlanközvetítés, azt egyrészt a cég piaca, egymás közötti versengésük határozza meg. A másik tényező annak érdekében, hogy alacsonyabb megbízási díj álljon a számlán, a megbízott személyét javaslom gondosan kiválasztani. Nagyban számít ugyanis a megbízás típusa hogy a feladatot mennyiben bízza a tulajdonos az ingatlanosra, egyszerre hány közvetítőre bízza az eladást. Az exkluzív vagy kiemelt megbízásokat preferálják, nagyban függ tőle az ingatlanirodák jutaléka. Az ilyen megállapodások esetén a legtöbb szolgáltató alacsonyabb díjat kér.
Cserébe azonban teljes körűen leveszi az adásvétel minden terhét a tulajdonos válláról. Egyáltalán nem kell vele az idejét tölteni, nem kell a hülyékkel találkozni, ahogy azt gyakran megfogalmazzák. 🙂 Elég a tárgyalóasztalhoz leülni a potenciális vásárlóval, akiről előzetesen már minden információ rendelkezésre áll, elég az egyeztetett adásvételi szerződést a megfelelő helyen aláírni. És ha megfelelően volt minden előkészítve, örömmel és mosolyogva fognak a felek az asztaltól felállni, hiszen mindannyian elégedettek. Sokaknak ezt jelenti a jutalék, nekik ennyibe kerül az ingatlanközvetítés.

Mennyibe kerül az ingatlanközvetítés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button