fbpx

Ami lakáseladás előtt a legfontosabb kérdés, ami a tulajdonosokat foglalkoztatja, az a lakás ára: mennyit ér a lakásom, mennyiért hirdessem meg? Akár egy ingatlan értékbecslés eredménye.

mennyit ér a lakásom

Igy sohasem fog kiderülni a lakásom értéke

A legnagyobb hiba, amibe az eladó lakás értékének keresése miatt beleeshetünk, az az, ha fordítva kezdünk el számolni, vagyis ha azt vesszük alapul, hogy például mekkora összegű hitelt kell visszafizetnem, vagy majd mennyi pénznek kell a végén maradnia. Ingatlan értékbecslés módszerének ez nem fog működni! Esetleg ha csak a vásárolandó ingatlan árát és a meglévő pénzünket számoljuk, szintén garantált a zsákutca. Tévútra jutunk, hiszen ezeket a kérdéseket a leendő vevőnk nem teszi fel. Nem is fogja sosem megtudni, mivel őt ezek egyáltalán nem is érdeklik.

Igy igen: tájékozódjunk, mi mennyibe kerül, mennyit ér

A legtöbb esetben ha valaki eladja a lakását, onnan elköltözik, és egy másikat vesz helyette. Előrelátó és megfontolt módon egyben kezeljük az egész folyamatot:

 • Egyrészt időben érdemes összeegyeztetni (próbálni) a költözések dátumát!
  Szerencsés esetben nem kell albérletet keresni, amíg a következő lakásba be lehet költözni, de a legrosszabb forgatókönyvet is érdemes bekalkulálni. Ha előtte felújításra is szükség lesz, az méginkább kitolja egy megbízható költöztető brigád érkezését.
 • Tervezük meg a költségvetést!
  Az igényeinknek megfelelő, vásárolandó ingatlan értéke felől is gyűjtsünk információkat. Legyünk képben, mi mennyibe kerül. Ha irreális összegbe kerül a következő lakás, nem biztos hogy el szabad kezdeni árulni a mostanit. Legyen előttünk lehetőleg a finanszírozás minden lépése.
 • Támogatások, kedvezmények, hitel feltételei
  Ha valamilyen vissza nem térítendő támogatást is igénybe szeretnénk venni, derítsük ki előre a pontos játékszabályokat! Ha hitelt is veszünk fel, a banki tanácsadók teljes és pontos felvilágosítást tudnak adni, éljünk a lehetőségével!
 • Maradjon pénz a legvégén is!
  Készüljünk fel esetleges problémákra, előre nem tervezett költségekre is! Ne az öszes pénzünkkel számoljunk! Ha semmi váratlan nem következik be, legfeljebb több marad új bútorokra.

Az egyik legprofibb ügyfelem a fentiek szerint lépésről lépésre megtervezte az új otthona menetét, a végén mégis adódott benne váratlan esemény. Szerencsére közösen könnyen találtunk megoldást, így volt tökéletes az ingatlanügylet.

ingatlan értékbecslés

Tehát mennyit ér a lakásom?

Fordulhatunk segítségért külső adatbázishoz. A legjobb módszer, ha első lépésben a miénkhez nagyon hasonló lakásajánlatokat keresünk az interneten. A hirdetések ugyan nem valós értékeket mutatnak, csak az eladó elképzelését tükrözik, de viszonyítani tudunk velük. Ingatlanközvetítőhöz amiatt kézenfekvő fordulni, mert ő egyrészt a tényleges eladási értékben tud segíteni, másrészt a következő – vásárolandó lakás ügyében is sok-sok támponttal szolgálhat.
Ami a leghasznosabb módszer, ha a vevőnk helyébe képzeljük magunkat. Elsődlegesen a nem változtatható, alapvető tulajdonságokra koncentráljunk: elhelyezkedés, méret, emelet, szobaszám. A többi hirdetést böngészve az eladási árat úgy alakítsuk ki, hogy neki a miénket érje meg választania. Ha megvan az érték nagyságrendje, keressünk visszafelé is: ezen az áron milyen más lehetőségek érhetők el. Egyik sem valódi ingatlan értékbecslés, de releváns támpontoknak tekinthetők.
Érdemes az eladással járó költségeket is végiggondolni, íme ahhoz is sok segítség.

További, konkrét tanácsokkal állok rendelkezésére, tegyen próbára, keressen bizalommal!

László Zoltán

Mennyit ér a lakásom?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük