fbpx
mennyit lehet alkudni albérlet árából

Mennyit lehet alkudni albérlet árából koronavírus idején? Mit tegyek, ha a tulajdonos nem enged csökkenteni az albérlet árából a vírus miatt sem? Másképp járjunk el már albérlet lakójaként, másképp új albérlet keresése, a tárgyalás közben! A vásárlás aktuális lehetőségeit már korábban, itt írtam.

Nem friss bérlőknek szóló tanácsok

Egy már működő bérlemény esetén először mindenképpen próbáljunk együtt megegyezni, de ha nem megy, marad a költözés, a szerződés felbontása. Mindenekelőtt a szerződésről kell beszélni!

Az albérleti díj alapja

Az albérlet játékszabályait, így az albérleti díj alapját a felek által kölcsönösen aláírt bérleti szerződés tartalmazza. Amennyiben rendkívüli eseményt, vis majort nem említ, még a koronavírus ellenére is érvényes. (A vírushelyzetben való eshetőségekről még itt írtam korábban.) Ha tehát szigorúan vesszük a bérleti díj csökkenthetőségének kérdését, a szerződés szerint arra nincs lehetőség. Leggyakoribb esetben a havidíj a bérlet időtartamára fix összeg, inkább az emelésének legkorábbi dátuma kerül a szerződésbe. A bérlő kérésére a mérséklésnek csak szerződésen kívüli, egyéb lehetősége van.
Jó hír lehet, hogy a bérlő – és vele szemben – a bérbeadó mozgásterét egyrészt a bérleti jogviszony jellege, másrészt a felmondás lehetséges módja határozhatja meg. Nagy különbség van határozatlan és határozott időre kötött megegyezés között. Ha határozott időre szóló szerződés került aláírásra, akkor a bérbeadó – akár jogi úton – egészen a lejárati dátum lejártáig követelheti a kialkudott havonta érvényes bérleti díj teljes összegét. Határozatlan időtartam esetében – természetesen a felmondási idő figyelembe vétele, és pontos betartása mellett – a bérlőnek nagyobb a mozgástere.

Vagy módosítani, vagy felbontani, de együtt

Amennyiben a koronavírus okozta válság a bérlő életében olyan hatással van, hogy a bérleti szerződés szerinti havi díjat nem tudja tovább teljesíteni, az albérleti megállapodásban foglaltak változtatására kényszerül. Hogy ezt a bérbeadóval módosítani vagy egyoldalúan felbontani hogyan tudja, annak a lehetőségéhez az előző bekezdés ad segítséget.
Általában mindkét félnek a folytatás áll érdekében. Ismerik egymást, az albérlet korábbi időszakában remélhetőleg jól tudtak együttműködni. Ha az együttműködés folytatására törekednek, közös erővel biztosan találnak megoldást.
A bérlő gyengébb fizetési lehetőségei miatt másik bérbeadó, előzmény nélkül, kevésbé fog benne megbízni a sikeres bérlethez, mint a jelenlegi tulajdonos. A bérbeadó a jelenlegi helyzetben – korábbi árszinten – kisebb eséllyel talál jó bérlőt, mint a mostanival egy átmeneti állapotban való megállapodás után ismét a régi bérleti díjjal.

mennyit lehet alkudni albérlet árából

Mennyit enged a tulajdonos az albérlet árából

Nem csak az a kérdés, hogy mennyit enged, hanem hogy hogyan? Örökre alacsony díjat szeretne kapni? Bizonyára nem. Ha egy belátható időtartamra szóló, átmeneti időszakra szóló megállapodást készül valaki kötni, akár a havidíj felét is kérheti, hogy engedjen a tulajdonos. Adjunk azonban lejárati dátumot az alacsonyabb összeghez! Ha a felek 3 hónapban meg tudnak egyezni, az akár mindkét fél számára belátható.

Tanácsok új albérlethez

Hogy mennyit lehet alkudni albérlet árából, manapság talán a most lakáskeresők számára a legfontosabb dilemma. Én mindig azon a véleményen vagyok, hogy jó alkut úgy lehet a legjobban kötni, ha adunk is valamit cserébe. Szívesebben állapodik meg minden tulajdonos akár bérlet, akár adásvétel esetében, ha a tárgyalópartnere valamilyen áldozatot vállal a megállapodás érdekében. Ami most egy bérlő számára mozgástér lehet, az a bérleti időszak hossza, a kaució összege, vagy egy ideiglenes időtartam rögzítése. Vállaljunk legalább 1 év együttműködést, és lehetőleg 2 havi óvadékot. Ha nincs egyszerre a zsebében az összesen 3 havi pénz, kínáljon rá olyan fizetési ütemezést, ami elfogadható volna akár saját magunk számára is, ahogy a tulajnak is. Úgy gondolom, hogy ha elég erős érvekkel tárgyal a bérlő, a meghirdetett összegnél akár 10-20%-kal is olcsóbban veheti ki az ingatlant. Amennyiben az 1 éves szerződésben, ideiglenesen 6 hónapjára enged az árból a bérbeadó, akkor az ebben a reményeink szerint átmeneti időszakban nagy segítséget jelenthet.

Mennyit lehet alkudni egy albérlet árából?
Cimke:     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük