fbpx
mennyit lehet alkudni az irányárból

Mennyit lehet alkudni az irányárból, avagy egyáltalán mennyit érdemes? Érdemes-e egyáltalán? Mennyivel olcsóbban veheted meg az eladó ingatlant? Elsőre mennyivel alacsonyabb árat érdemes mondani a hirdetési árhoz képest a tárgyalás elején?

Az adásvétel előtti alkudozás sosem egyszerű, könnyű gyorsan elrontani. Ha megfelelő mértékben, illetve minél kevésbé próbál a vevő alkudni, annál szívesebben köt vele üzletet az eladó. Nagyobb tehát az esélye az üzletkötésnek is.

“Előfordul, hogy egy tárgyalás gyorsan befejeződik… “

ismeretlem szerző

Mérlegelj az alku előtt

Mielőtt az eladóval a vételár tárgyalása megkezdődne, mindenképpen érdemes mérlegelni előtte! Az lehet ehhez a legjobb módszer, ha az eladó helyébe képzeled magad. Természetesen nem könnyű vevői fejjel az eladó bőrébe bújni, de sokat segít a gondolkodásban. Eladóként mit tennénk, ha a vevő rögtön egy szenvtelenül kis árat javasol? Gondoljunk bele a vásárlás kockázatába, hogy mekkora eséllyel fog később megvalósulni. Gondoljuk végig lépésről lépésre a vételár kifizetésének átfutását is: tervezünk-e hitelt felvenni, vagy egyösszegben tervezünk majd fizetni. Szintén fontos a foglaló mértéke is, illetve hogy hitel-felvétel előtt mennyire vagyunk biztosak a sikeres banki bírálatban. Az első vételár-részletet valóban foglalóként tudjuk odaadni? Tudjuk vállalni a banki bírálat kockázatát? Hogy az irányárból mennyit lehet alkudni, az az összes ehhez hasonló szemponttal összefüggésben lehet.
Ha az is kiderül, hogy van-e versenytársunk a tárgyalás közben, még egyszerűbb a válasz arra, hogy mennyit lehet alkudni az irányárból. Ha valóban tökéletesen megfelel az igényeknek a kinézett ingatlan, kevés alku mellett megelőzheted a többi vásárlójelöltet.

Mi van a kezedben, mennyit tudsz alkudni?

mennyit lehet alkudni az irányárból

Onnan tudod, hogy mennyit tudsz alkudni az irányárból, hogy mi van a kezedben. Mintha azt vennénk számba, hogy hány ász van nálunk. Gondold végig, hogy mivel tudsz érvelni az alacsonyabb ár mellett, avagy milyen adu van nálad az alkuhoz! Ilyen ütőkártya lehet, ha a teljes vételár mozgatható és hozzáférhető a bankszámládon, azaz akár pár perc alatt ki tudod fizetni a teljes vételárat. Ebben az esetben, ha tehát egyösszegű fizetést tudsz ajánlani, az eladó azonnal hozzá fog jutni a vételárhoz, és semmilyen kockázat nincs a vásárlás kimenetelében. Másik lehetőség hitellel történő vásárlás közben, ha előzetes vizsgálattal, banki ígérvénnyel a kezedben tárgyalsz. Az átfutási idő ugyan hosszabb lesz az előző lehetőséghez képest, de kockázatot szintén nem jelent az eladó számára az ügylet, bátran fizethetsz foglalót is.

Összehasonlítva más ajánlatokkal a piacon

Sokat segíthet a döntésben, ha alaposan felméri a vevő a piac többi ajánlatát. Keressünk további ingatlanokat, hasonlítsuk össze az igények szerint, hogy több lehetőség közül választhassunk! Az internetes keresők alapján számtalan szempont alapján összehasonlíthatók az eladó lehetőségek, jó esetben gyorsan kiszűrhetők a legalkalmasabb ajánlatok. Már az irányárak is jó támpontot jelentenek, több lehetőség ára megmutatja a valós értékeket. Rendezzük sorba ár, méret, vagy egyéb paraméter alapján a piaci kínálatot. Az eredmény magáért fog beszélni, hogy mennyi pénzért mit érdemes megvásárolni. Aki kellő felkészültséggel, mellette szakértő segítséggel tekinti meg az arra legalkalmasabb ingatlanokat, pozitív benyomás esetén gyorsan lépve jobb vásárt tud csinálni. Elég csak hozzá, ha időben lép, és ajánlatot tesz.

Az első lövés fontossága

Mire a tárgyalás közben a vételár megbeszélése következik, leggyakrabban túl vannak a felek a bemelegítésen, feltérképezhette a vevő a tulajdonos helyzetét. nagyjából ki is derül, hogy mennyit tudsz alkudni. Minden tulajdonos arra a leginkább kíváncsi, azt várja a legjobban, hogy a vevőtől az első ajánlat elhangozzon. Nagyon fontos – de talán egyértelmű is -, hogy az először mondott árnál kevesebbért már általában nem szokott egy ingatlan olcsóbban gazdát cserélni. A megfontolt vásárló úgy mondja tehát az induló árajánlatot, hogy maradjon mozgástere magasabb árra is a tárgyalás alakulása szerint. Az előzetes információk birtokában úgy kell mérlegelnie, hogy kellően motivált maradjon az eladó, mert gyakran – a tárgyalás vége felé – még magasabb árra számít. Következő lépésben ugyanis az eladó is mond egy neki szimpatikusabb összeget. A felek gyakran olyan középutat választanak, amely az imént említett összegek között vannak. Úgy célozzunk tehát az első lövésnél, hogy számítsuk ki a lehetséges kompromisszumot is.

Mennyi az annyi, mennyi lehet alkudni?

Pontos számot nem lehet mondani, az árak szinte folyamatos változása miatt talán nem is lehetséges. A múlté már a régi “szabály”, a 10%-os lehetőség az alkura, élethelyzetenként változik az eladók tűréshatára, ingerküszöbe. Mindenképpen vegyük figyelembe az eladó körülményeit, és azok ismeretében mondjunk legfeljebb 5-10% közötti árral alacsonyabb ajánlatot első próbálkozásra. Be kell kalkulálni, hogy egy eladó egyáltalán nem akar majd engedni, de ha a piaci áraknak megfelelő az irányár, gyakran úgy vásárol a vevő, hogy nincs is alku.

Mennyit lehet alkudni az irányárból
Cimke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button