fbpx

Mennyit lehet alkudni egy ház árából 2020-ban az irányárhoz képest? Hogyan hat az eladó házak szegedi piacára a koronavírus miatti járványhelyzet?
Hogy a kérdésre legalább közelítőleg választ lehessen adni, sok-sok információra van szükségünk.

mennyit lehet alkudni egy ház árából
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mennyit lehet alkudni egy ház árából általában

Egy eladó ingatlan árát – általában – úgy állapítják meg az eladók, hogy a vevőjelöltek valamennyit alkudhassanak is belőle. Meggyőződésem, hogy ingatlanközvetítők hirdetéseiben az irányárak más logika mentén alakulhatnak, mint a magánszemély által hirdetett ingatlan esetében. A hirdetési ár megállapításában ugyanis további szempontok is szerepet játszhatnak. Én azt szoktam az ügyfeleimnek tanácsolni, hogy a hirdetésben szereplő irányár az eladásra szánt idő ráfordítása szerint határozzuk meg. Így jártam el a legutóbbi megbízásom alkalmával Újszegeden és Tápén is. Ha tehát valaki kevesebb ideig szeretné a piacon a családi házát kínálni, ő kevesebb alkut kalkulál. Mivel a kedvezőbb ár következtében több érdeklődővel fog találkozni, jobb pozícióban fog a vételárról is a vevőkkel tárgyalni, akik kevesebbet tudnak meg az árból alkudni. Aki inkább ráér, mert több ideje van, magasabb árral indul, viszont kevesebb személyes tárgyalás időponthoz kell majd alkalmazkodnia. Ő bizonyára hasonló összeget is szánt az alkura, de több pénzzel számol az esetleges következő otthonának megvásárlására. Az ő élethelyzetének ez a megoldás felel meg.
Összességében – ha jól van meghatározva a hirdetési ár, azaz a vásárlók nagy számban találnak rá a hirdetésre – egyik fenti esetben sem várható, hogy 5-10%-nál többet lehetne az eladóval alkudni.

Mennyit lehet alkudni a koronavírus miatt

Ahogy azt a lakásárak várható alakulásáról írt bejegyzésem kérdéseire adott válaszok is mutatják, a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt többen gondolják, hogy az árakban jelentős csökkenés fog bekövetkezni. Rövid távon ez nem volt tapasztalható, azonban nem ismerjük még a későbbi adatokat, a járvány hosszabb távú hatásait. Ahogy egyre enyhülnek a korlátozások, a kereslet is egyre jobban visszaáll a korábban tapasztalható szintre. Várhatóan tehát nem is érdemes a koronavírus miatt várni a magasabb összegű alkura, hacsak a tulajdonos élethelyzete azt jelentősen meg nem változtatta. A tulajdonos nyilvánvaló módon ezt nem szeretné a vevői tudomására hozni, így méginkább érdemes lehet közvetítő segítségét igénybe vennie. Felkészült ingatlanos pedig megbízója érdekeit figyelembe véve kellő védelmet tud nyújtani a tulaj számára.

Mégis mennyit tudok alkudni?

Az ingatlanvásárlót erre a kérdésre mindig egy konkrét szám érdekli, hogy akkor mennyi az annyi. Pontos szám pedig sajnos nincs. Aki engem ezzel a kérdéssel keres meg, válasz helyet sok kérdést teszek fel neki, hogy azzal segítsek neki. Miért éppen azt a házat nézte ki? Miben tér el a kínálattól ez ház, a vásárló számára mi a legérdekesebb tulajdonsága? Hogyan tervezi a vételárat kifizetni, mik a későbbi tervei?
Egy régi ügyfelem a minap újra megemlítette a közös ügyletünket, amikor neki, mint vásárlónak nem tanácsoltam alkut. Más megoldás esetében ugyanis nem tudta volna megvenni a lakást, pedig pont az a lakás volt a számára legkedvesebb, legkülönlegesebb minden másik lehetőséghez képest. Azóta úgy véli, hogy a mostani árakhoz képest jó értéken jutott az ingatlanhoz, nem is bánta meg a választást. Pedig egyetlen fillért sem alkudott a hirdetési árból.
Hogy tehát mennyi lehet alkudni egy ház árából, azt a konkrét helyzet mondhatja meg. A konkrét szituációban lehet összegszerű ötletet adni.

Mennyit lehet alkudni egy ház árából?
Cimke:     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük