Még az idén vagy inkább jövőre?

mikor érdemes lakást venni

Mikor érdemes lakást venni? Az örökzöld kérdés. A szinte mindig változó ingatlanpiacon sokan teszik fel maguknak a kérdést, hogy mikor járnak jól, vajon meddig várjanak? Mikor van a legjobb pillanat? 2019 végét írunk, amikor a korábbiakhoz képest egyértelműen lassult a piac, de – véleményemmel – igyekszem választ ia adni: még az idén.

Az állam tudja, hogy mikor érdemes

Az utóbbi időben – eltekintve a 2008-ban indult világpiaci válságtól – jelentős hatást elsősorban az állami intézkedések gyakoroltak a lakásárakra. Emlékezzünk csak a vagyonszerzési illeték sávos rendszerének egységesítésére, az ingatlan-eladás utáni adózás változtatására. Ilyen volt “szocpol” átalakítására 10+10-es CSOK-ká, valamint a legaktuálisabb intézkedés, az 5%-os lakásáfa kivezetése. Szintén ide tartozik a babaváró hitel bevezetése. Ezen intézkedések, változások mellett pedig mindvégig szerepet játszik a banki kamatlábak mértéke, amely szintén az állam által befolyásolható jegybanki alapkamat mindenkori mértékének függvénye. Mindegyik jogszabály-változás hatással volt az azt követő időszak adásvételi tranzakciók számára is, és azok bekövetkezésének időpontjára is.

Miért és mi várható az árak alakulásában?

Akivel a témáról beszélgetek, mind tudja, hogy sem jövő időben nem szoktam fogalmazni, sem jósolni nem tudok. Ha ebben változás lenne, időben szólok majd róla! 🙂 Inkább az a tanácsom, hogy először gondoljuk végig a felvetést az eladók szemszögéből. Ők is tudják, hogy a legutóbb bevezetett kedvezmények, támogatások érvényben vannak, a jogosultak számára igénybe vehetők, ebben nem történt változás. Hitelt felvenni sem lett nehezebb, mitöbb egyre kiszámíthatóbbak a forint alapú, akár 5-10 évre fix törlesztőrészletek is. Ebből a megfontolásból az eladóknak nincs okuk mérsékelni az árakat.
A nemrégiben jött változás, a lakásáfa 27%-ra való visszaállítása az újépítésú lakások áremelkedését bizonyára megállíthatja. Akár kissé csökkenthetné is. De mivel sem a munkaerő, sem az építőanyagok ára nem csökken, nagyobb esélye van az árak stagnálásának. De a jövőre nézve az emelkedést sem lehet kizárni.
A kereslet valóban visszaesett, de mivel más tényező nem változott, az árak csökkenése nem feltétlenül fog bekövetkezni.

Kinek és mikor érdemes lakást venni?

Érdemes úgy is feltenni a kérdést, hogy milyen céllal készül az illető ingatlant vásárolni. Aki saját magának vagy családja számára vásárolna, a rá vonatkozó, a jelenleg igénybe vehető kedvezmények böngészésével kezdje. Válasszon időpontot aktuális igényei szerint. Ha már jogosult a kedvezményre, és közben például a lakáskassza szerződése is optimálisan felhasználható, keresse Győző barátomat! Egyébként szerintem nincs miért várnia. Nem tudjuk ugyanis, hogy jövőre mi lesz jobb a számára.

Családtámogatási lehetőségek – forrás: www.portfolio.hu

Befektetési céllal vásárlók az állami juttatások közül jellemzően csak lakás-előtakarékossági számlá(ka)t használnak fel. Az ő elsődleges céljuk a tőke megbízható kamatozása és minél hamarabbi megtérülése. Hogy ez bekövetkezzen, érdemes mihamarabb vásárolniuk, azaz nekik sem érdemes várniuk. Amennyi időt spekulálással, várakozással töltenek, annyi időre – minden hónapban – a lehetséges bérleti díjak kiesését veszteségként könyvelhetik el.

Összegzés

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem jóslatokba próbálok bocsátkozni! A jelen adatait, aktuális információt felhasználva próbálok következtetni. Nem látok arra okot, hogy bármilyen céllal is készül valaki ingatlant vásárolni, kellene várnia a jövő évben való változásokra.

Írásomban egy személyes vélemény olvasható. Ha másképp látja, szívesen vitatkozna velem, várom visszajelzését! Mi az, amit Ön másként lát?

További tanácsokért elérhetőségeimen rendelkezésre állok, keressen bizalommal!
László Zoltán

Mikor érdemes lakást venni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük