fbpx

Mikor kell energetikai tanúsítvány? Ingatlan adásvétel esetén kötelező elkészíttetni, és a szerződésben az azonosító számát feltüntetni. Szakember partnerünkkel ebben is segítünk, a díja Önnek nem is jelent kiadást.

Mikor kell energetikai tanúsítvány

Amint arról bizonyára már Ön is értesült, az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló rendelet kötelezően írja elő az új ingatlanok építtetői, és a használt ingatlanok tulajdonosai számára, hogy az ingatlanok adásvétele vagy 1 évet meghaladó időtartamú bérbeadása esetén legkésőbb az erről szóló szerződés megkötésével egyidejűleg a jogszabály által előírt tanúsítványt adják át a vevőnek/ bérlőnek.
Az energiatanúsítvánnyal a szakértő a felmérés után kiszámolja, hogy négyzetméterenként és évente mennyi energiát fogyaszt a lakás fűtésre. Ennek alapján 10 minősítési osztály van, „A+„ -tól „I„ -ig. Az „E„ osztály a megfelelő minősítést jelenti. A tanúsítvány 10 évig érvényes, amit szakképzett, engedéllyel rendelkező személy készítheti, az átadott tervdokumentáció és tulajdonosi, műszaki vezetői nyilatkozatok alapján, vagy személyes műszaki felmérés alapján.
A megfelelő, vagy annál jobb minősítést kapott ingatlan értékesítéskor pozitív elbírálásban részesül, a rosszabb minősítésű ingatlanokról információt kapunk a hiányosságokról, amelyeket ezek tudatában kijavíttathatunk, az energiamegtakarítás érdekében.

Kérdéses, hogy mikor kell tanúsítvány

Bár elsőre csodálkozhatnánk a kérdést láttán, mégsem hiábavaló a felvetés. Ugyan a jogszabály az új tulajdonjog bejegyzéséhez köti az energetikai tanúsítványt, de azt nem ellenőrzi a földhivatal. Annak ellenére bejegyzi az adásvétel tényét, hogy meggyőződne a tanúsítvány létéről. Mindössze annyit lát, hogy az adásvételi szerződésben egy HET-kezdetű azonosítószámot feltüntetett az okiratszerkesztő ügyvéd, amit a felek együttesen alá is írtak.
Praktikus módon nézve is van olyan eset, amikor tényleg nincs is értelme. Ha a vásárló az adásvételt követően teljes műszaki felújításba fog az ingatlanban, fűtést és nyílászárókat cserél, esetleg még szigetel is, a régi energetikai besorolást “kiteheti az ablakba”. Nem lesz már érvényes, hiszen jobb lesz minden tulajdonság, csak a papír csak a fiókban foglalná a helyet. Igaz ugyan, hogy 10 évig érvényes, de az 1 hónappal későbbi tényekhez képest messze téves képet mutat. Nem is beszélve róla, ha hitelintézet nem finanszíroz, állami támogatást a vevő sem vesz igénybe. Nem teljesen egyértelmű tehát, hogy mikor kell energetikai tanúsítvány, mikor van ténylegesen értelme.

Kérje az eladótól az energetikai tanúsítványt, győződjön meg vásárlás előtt az ingatlan műszaki megfelelőségéről!
Kérje tanácsadó kollégánk segítségét, hogy évek óta bevált partnerünk segítségével elkészítsük Önnek a szükséges tanúsítványt!

Mikor kell energetikai tanúsítvány?