fbpx
mikor nem kell fizetni az ingatlanosnak

Mikor nem kell fizetni az ingatlanosnak, milyen esetben fordulhat az elő, hogy nem jár az ingatlanközvetítő felé jutalék? A korábbi bejegyzésben arról írtam, hogy mikor kell, hogy egy ügylet melyik pillanatában szokás fizetni. A mostani írásban az ügyfél számára talán kellemesebb helyzetet járom körül. Van olyan eset, hogy igénybe veszem a szolgáltatását, mégsem kell fizetni?

Miért téma, hogy mikor nem kell fizetni

Írásommal távolról se az a célom, hogy az ügyfeleknek megtanítsam a közvetítő felé való díjfizetés kikerülését. Sokkal inkább azt körbejárni, hogy mennyi mindenre ki kell terjednie egy korrekt közvetítő figyelmének egy hatékony szolgáltatással egyidőben. Ha lelkiismeretesen és korrekt módon dolgozik, egyértelmű, hogy mikor kell és mikor nem kell fizetni az ingatlanosnak.

Mit tartalmaz a megbízási szerződés?

Időbeni érvényesség

Mind eladási, mind bérbeadási megbízás esetén a megbízási szerződés a perdöntő. Egyrészt a megbízás érvényességi idejét érdemes nézni, másrészt az ügyfél közvetítésének módját. Határozott idejű megbízási szerződés esetén egyértelmű, hogy a lejárati dátum a közvetítés idejéhez képest mikori. Ha tehát még nem ért véget a megállapodás ideje, könnyebb helyzetben lehetünk. Én éppen ezért preferálom a határozott idejű kontraktust, mert konkrét határidőhöz vagyok kötve, időre kell teljesítenem.
Ha azonban már lejárt, meg kell nézni a megbízás lejárat utánra vonatkozó fejezetét. Általános estben automatikus módon, határozatlan időre meghosszabbodik a megbízás, hacsak a megbízó írásban nem jelzi ettől eltérő szándékát. “Szoros emberfogás” esetén a felek folyamatosan kommunikálnak egymással, így nem lehet közöttük félreértés. Ha azonban a lejárati dátum után jelentkezem egy tulajdonosnál egy vásárlóval, megbízás hiányában nem kell fizetni az ingatlanosnak.

Mi a megoldás?
Határozott idejű megbízás aláírása, a lejárati dátum előtt pedig írásban egyeztetni.

Érvényes közvetítés

Másik fontos fejezet egy megbízási szerződés tartalmára nézve, amelyben az érvényes közvetítést pontosítja. Jellemzően az a személy számít közvetített ügyfélnek, aki írásos formában ismerte el az információ származását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ügyfél az ingatlanközvetítő előtt közvetítési nyilatkozatot ír alá, hogy az ingatlan adatait őáltala ismerte meg. Így válik egy érdeklődőből közvetített ügyfél. Ha viszont ilyen dokumentumot nem tud az ingatlanos bemutatni, joggal kételkedhet a tulajdonos.
Jellemzően a köznyelvben nyílt megbízásként emlegetett esetben kerülhet egy piaci szereplő, vevő vagy eladó vitatható helyzetbe. Több megbízott ingatlaniroda egyidőben való tevékenysége közben nem lehet előre tudni, hogy egy későbbi vásárló hány irodában, milyen nyilatkozatokat írt alá. Ha ugyanis olyan lakást vásárol meg, amelyre vonatkozóan több megbízással rendelkező cégnél is közvetített ügyféllé vált, minden cégnek jutalékot kell fizetni. Nem kell fizetni annak a cégnek a megbízott ingatlanosok közül, amely nem tudja igazolni a közvetítését.

mikor nem kell fizetni az ingatlanosnak

Mi a megoldás?
Későbbi félreértés elkerülése érdekében csak egy ingatlaniroda megbízása, hogy ne legyen kérdéses a közvetített ügyfél partnere.
Éppen ezért hívom ezt a megbízási típusomat biztonságos típusnak.

Különleges esetben mikor nem kell fizetni

Különleges esetben előfordulhat, hogy érvényességi időn belül egy közvetített ügyfél az adásvételi szerződéssel egyidőben foglalót fizet, de mégis visszalép. Az eladó tehát megkapta ugyan az első vételár-részt, de az eladás mégsem teljesül, hiszen nem cserél gazdát az ingatlan. Másik, de gyakrabban előforduló szituáció, hogy bérleti szerződés megkötése után a bérlő nem tölti ki a 12 hónapos határozott időt. Amiatt említem ezt különleges esetnek, mert a szerződés aláírásakor a tulajdonos megbízó már megfizette az 1 havi sikerdíjat, de az ígért bérleti idő mégsem valósul meg. Kell-e fizetni az ingatlanosnak, hiszen az eredeti megbízás nem teljesült?
A fentiek éppen a mikor nem kell fizetni az ingatlanosnak kérdés tökéletes példái. Bizonyára más választ adhat a megbízó és a megbízott is, jó ötlet lehet objektív, jogi segítségkérés is. Szigorúan nézve most is a megbízási szerződésben foglaltak szolgálnak magyarázattal, amely az adásvételi vagy bérleti szerződés létrejöttét már teljesítésként definiálja. Az ügyfél lényegi szempontját nézve viszont a végcél a valódi eredmény. Az ingatlanos is joggal mondhatja, hogy a visszalépett helyébe lépő másik vásárló vagy bérlő összességében már kétszeres keresést igényel.

A saját tanácsom

Saját jótanácsom az a fenti kérdésre, hogy válasszunk régóta bevált ingatlanközvetítő partnert, akivel minden felmerülő probléma könnyen lesz tisztázható. Ha mégis ilyen különleges helyzet adódik, valószínűleg nem fog kétszeres jutalékot kérni a megbízott. Nekem az a gyakorlatom, hogy minden esetben az ügyfél szempontját veszem figyelembe: mivel jutalékot a teljes kifizetés időpontjában számolunk el, mindig a célban találkozunk.

Mikor nem kell fizetni az ingatlanosnak?

7 thoughts on “Mikor nem kell fizetni az ingatlanosnak?

 • 2021.05.11. at 00:01
  Permalink

  2019.02.05.-én kizárólagos megbízást kötöttünk egy ingtlanossal. Az ingatlan árak emelkedtek ezért mi is követtük,emeltünk mindig egy keveset. Múlt héten 2021.májusában jött egy vevő. Szóban megbeszéltünk mindent,az ingatlanos vételi szándékos papírját viszont nem írta alá,mert még gondolkodik. Közben mi kerestünk házat,hátha mégis aikerül az adás-vétel. Eltelt pár nap,mi közben árat emeltünk,mert nagyon elszabadultak az árak. Hívtak,hogy megvennék. Rendben akkor a régi áeon adjuk nekik. Kéaz tények elé állított az ingatlanos..kb 2-3 hét a foglalóig. Mert még ők sem kaptak. 1%-ot leraknak letétbe vételi szándékkal. Mondtuk nem jó,mert a kinézett ingatlant nekünk foglalózni kellenne,mert eladják. Akkor nagy vita árán belement,hogy fizetnek,de utalással. Mondtam nem jó,nekünk készpénzben kell foglalnunk ügyvéd elött és a pénzfelvétele súlyos pénzbe kerülne. Közölte az nem fog menni,ha mégis az kb 1 hét,mert hamarabb a bank nem adja ki,csak időpontra. Hìvtuk a ház tulaját,amit kinéztünk. 3 napot tud adni,ha tudjuk foglalni addig tartja a házat,tovább nem tudja. Szóltam az ingatlanosunknak ez ügyben. Azt mondta az nem fog menni,mert addig nem leaz foglaló. Mondtuk akkor keressenek másikat mert mi nem tudunk rövid időn belül házat venni ha erről lekésünk. Kaptunk hideget -meleget! Mi lehetetlen feltételeket kérünk,meg valami váltót is magyarázott,azt végképp nem értettem,eddig nem is hallottam. Jól összevesztünk. Kérdeztem,hogy már rég lejárt a szerződés,vagy esetleg van még valami amivel ez folytonos lett? Nem válaszolt,csak a váltót magyarázta. Most nem tudom kell neki fizetnem vagy mi? Bármilyen feltételt mondtunk,összeget,határidőt,az nem volt jó,csak mi alkalmazkodjunk hozzájuk. A tanácsát kérném ez ügyben. Fizetni nem szeretnék neki,mert nem segített és elhallgatta azt is,hogy foglaló helyett csak 1%-ot akart a vevő fizetni.Köszönöm!

  Válasz
  • 2021.05.11. at 12:43
   Permalink

   Kedves Újvári Mária!

   Nagyon köszönöm, hogy kérdésével felkeresett.
   Azt tartom a legfontosabbnak, hogy mi áll a mindkét fél által aláírt szerződésben. Meddig tartott az érvényessége? Véleményem szerint az írásban meg nem hosszabbított megbízás nem érvényes. Leveléből nem egyértelmű nekem, hogy végül gazdát cserélt volna a ház, hiszen ha nem, akkor végképp nincs miről beszélni.

   László Zoltán

   Válasz
   • 2021.05.11. at 17:46
    Permalink

    Most vennék meg,hozott vevőt rá. Akkor jár neki a szerződésben szereplő 3%? A szerződés 12 hónapra szólt. Csak emailt kellett írnom,hogy a ház ára változott. Mi most vennénk a mi házunk árából egy másikat,de az 6 millióval olcsóbb. Adó vagy illeték fizetés van utána. Azt milyen százalékkal számolják? Amit eladtunk azaz én örökségem volt. Az új ház közös lesz. Köszönöm a segítségét!

    Válasz
    • 2021.05.14. at 22:52
     Permalink

     Az eladás után akkor kell adót fizetni, ha az a szerzéstől számított 5 éven belül adják el. A vásárláskor fizetendő 4% miatt célszerű lehet, hogy a most vásárolandó ingatlan is az Ön nevére kerüljön. Az okiratszerkesztő ügyvédtől érdemes tanácsot kérni, a vásárlás alkalmával vigyék magukkal az eladásról szóló adásvételi szerződést is.

     Válasz
   • 2021.05.11. at 23:09
    Permalink

    Délelőtt az ingatlanos írt,hogy szerda este leteszik a foglalót.Majd este fél 10-kor szintén írt,hogy most végzett és már nincs ideje intézni a dolgokat. Most már elegem van! Hogy lehet ebből kiszállni,hogy ne kelljen neki semmit fizetnem? Köszönöm a válaszát!

    Válasz
    • 2021.05.14. at 22:50
     Permalink

     Tisztelt Hölgyem!

     Ha mégis érvényes a megbízási szerződés, akkor a megbízott éppen teljesíti a megbízást, fizetés nélkül Ön nem tudja megúszni.
     “Elegem van” esetet az én gyakorlatomban használt szerződés nem tartalmaz.

     László Zoltán

     Válasz
 • 2021.05.14. at 10:01
  Permalink

  Szeretném megkérdezni, hogy a fiamnak van egy háza vidéken, mivel már két éve Pesten laknak tavaly nyáron egy ingatlan irodával szerződést kötöttek egy évre. Az édesapja elmegy nyugdíjba és a fiam vidéki házába szeretne beköltözni. Ajándékozási szerződéssel az apa nevére kerülés folyamatban van. Hogy tudjuk megszüntetni az ingatlan irodával kötött szerződést fizetés nélkül, főleg úgy, hogy eleve hamis adatokkal hirdették az ingatlant, több mint 10m2 rel nagyobbra a lakást és 70m2-el nagyobbra a telket. Ilyenkor mit lehet csinálni. Júliusban telik le az egy év.
  Köszönettel

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button