Egyre többször fordul elő, hogy vidékről is felkeresik az irodánkat, felkérnek az ottani ingatlan értékesítésére: telefonon vagy e-mailen keresztül jelentkezik a tulajdonos az ingatlan néhány adatával, természetesen a helység megjelölésével együtt. Ezen esetek többségében azt közöljük, hogy nem tudjuk vállalni a feladatot, és néhány tanáccsal ellátva az ügyfelektől udvariasan elköszönünk. Bizonyára, még ha nem is mondják ki a tulajdonosok, furcsa érzéseket kelt a visszajelzésünk. Ezért is igyekszünk minden esetben hozzáfűzni a tanácsainkat.

Mit mond erre egy becsületes ingatlanos?

Elsősorban helyismeret nélkül a közvetítő nem lehet hiteles sem a megbízókkal, sem a vevőkkel szemben: ismernie kell a környék tulajdonságait, előnyeit, hátrányait, lehetőleg a jövőbeli lehetőségeit is;
Másodsorban tapasztalattal kell rendelkeznie a piacon. Nem pusztán lehetőleg a teljes kínálatot, a keresletet is a már gazdát cserélt ingatlanok adataival együtt.

Szerencsés esetben, aki tulajdonosként közvetítő segítségét szeretné igénybe venni, talál a közelében erre alkalmas partnert egy megbízható ingatlanos személyében. Amennyiben ez nem áll fenn, érvényes egy nem túl messze működő cég tanácsa: erre a feladatra nem közvetítő közreműködése a legalkalmasabb, hanem maga a tulajdonos helyi aktivitása. Nem tud ugyanis mindig, mindenhol segíteni a közvetítő, hacsak nem birtokában van a szükséges helyismeretnek, és tapasztalatnak.

Mikor mond nemet az ingatlanos?
Cimke: