fbpx

Adásvételi szerződés előkészítését követően

az ingatlanközvetítő munkája során talán a legkellemesebb feladat, amikor – az aláírás előtt – az ügyvéd irodájában már csupán várakozni kell.

Kellemes, de inkább hasznos feladat: nem múlik el szerződéskötés új információ nélkül, szinte mindig sikerült az eljáró ügyvédtől olyan információt hallani, amit később alkalmazni tudtam: mindig tanulni valamit.
adásvételi szerződés, ingatlaniroda, Szeged
Mivel az eljáró ügyvéd kiválasztása a vevő lehetősége, az évek során számtalan olyan ügyvédnél is sikerült megfordulnom, akivel korábban nem találkoztunk, tehát nem ismertem a munkastílusát. Több esetben az is elfordult, hogy a megállapodás és a szerződéskötés közötti rövid időre való tekintettel a szokásos előkészítéshez szükséges idő kevés volt, így nem minden adat állt rendelkezésre az aláíráshoz.
A minap egy a szokásosnál is hasznosabb, szokatlan információt osztott meg velünk az ügyvéd. Amint ugyanis elérkeztünk a szerződés felolvasásáig, felnézett és így szólt:

“Készült-e energetikai tanusítvány a lakáshoz?”

A válasz az volt, hogy – az idő rövidsége miatt – még nem. Mire az ügyvéd:

“Semmi gond!”

Nem értettem a helyzetet: mi történik most velünk? Az utóbbi időben ugyanis nem fordult elő, hogy tanusítványra ne lett volna szükség. De minden csodálkozásom ellenére éppen úgy lezajlott minden, mintha a szükséges dokumentum ott heverne az asztalon. Ezután még elhangzott néhány kérdés és időpont, amire mindenki bólintott, lezajlott az aláírás, a foglaló átvétele. Mindenki mindenkivel kezet fogott, mindent megköszönt, elköszönt. Kész. A lejáró parkolószelvény miatt a vevő távozott, így az eladó társaságában alkalmam volt kikérdezni az ügyvédet, hogy miért nem kérte az energetikai anyagot? Így válaszolt:

“Nincs hitel az ügyletben, nincs semmi, ami indokolná. A földhivatal sosem kérte a tanusítványt a tulajdonjog bejegyzéséhez, erre a papírra egyszerűen nincs szükség!”

Az adásvételi szerződések megkötésekor ügyvédi közreműködésre két okból van szükség:
egyrészt a hatályos jogszabály szerint a hatóság csak ügyvéd ellenjegyzéssel együtt fogadja be a szerződéseket, másrészt ő biztosítja, hogy az ügylet minden jogszabálynak megfeleljen. Mindkét paraméter teljesüléséért ő vállal felelősséget.

Esetünkben akár arra a következtetésre is juthatunk, hogy vagy a fenti felelősség nem teljesül, vagy nem kell a hatályos jogszabályt betartani. Bárhogy is lesz, az bizonyos, hogy a Kormányhivatal Földhivatala az utóbbi állásponton van.
Még a végén az is kiderülhet, hogy később akár ügyvédre sem lesz szükség??

Mire való egy jogszabály?

Egy gondolat a “Mire való egy jogszabály?” -hoz

 • 2016.04.12. at 10:43
  Permalink

  Na, itt az ügyvédi (vö.: fogatlan prókátor) hozzászólás:
  Az a helyzet, hogy az egyik jogszabály nem tudja, mit csinál a másik. A polgári törvénykönyv nem teszi az ingatlanokkal kapcsolatos szerződések kötelező részévé az energetikai tanúsítvány belefoglalását. Tehát “polgári-törvénykönyv-szemmel” nézve az enélkül készült adásvételi szerződés is megfelelő. Ugyanígy rendelkezik az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény is.
  Egy kormányrendelet [ínyencek kedvéért a 176/2008. (VI.30.) számú] írja elő az energetikai tanúsítvány elkészíttetését és az adásvételi szereződéshez csatolását. De ennek elmaradásáért különösebb joghátrányt nem helyez kilátásba.
  Így ha az ezzel járó fölösleges költségeket és munkákat el szeretnénk kerülni (megúszni), akkor ezt bizony meg lehet tenni. Ennek módjáról az eljáró ügyvéd fogja majd a feleket részletesen tájékoztatni. Ügyfélként és közvetítőként is helyes, ha e körben részletes kitanítást kérünk az adott helyzetre vonatkozóan.
  (A jogszabályalkotó illő elmarasztalásától eltekintek, de azért megjegyzem, hogy egy rendes jogrendszerben ilyen kuszaságok és fölöslegességek helytelennek számítanának. Vajon a mi jogrendszerünk helyesnek mondható?)

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük