Sok családban téma az elhunyt rokon vagy nagymama üresen maradt otthona, a használaton kívüli lakás sorsa. Nem ritka, hogy a régi családi események helyszíne dilemmát okoz a későbbiekre nézve. A nagymama bútorai, használati tárgyai megannyi emléket őriznek, amelyektől nem egyszerű megválni, bár a használatukra gyakran már senki nem tart igényt a családban. Húzódik a döntés, telik az idő, nyomasztó lehet a probléma.  A lakáseladás a jó megoldás? Közeleg a válasz, amint egy családtag meg nem említ egy bevált ingatlanost.

Nyomasztó örökség lakáseladás használt
lakáseladás, nagymama

Legutóbbi ügyletem lakáseladási megbízását is hosszú kivárás előzte meg. Próbálkozott ugyan korábban ügyfelem az értékesítéssel, de az igazi döntés most születhetett meg benne. A hölgy nagyszülei, később pedig a nagymamája lakott a belvárosi lakásban, amelyet a dédi után többé senki nem használt. Ahogy lenni szokott, ott maradtak a lakásban a bútorok, valamint régen nem történt felújítás sem. Az ingatlan műszaki megoldásai az idők során hiányosságokká, több helyen – kiváltképp a külső szemlélő számára – hibákká váltak. A család már jelzett ugyan neki korábban is, hogy itt az idő lépni, de az igazi lökést egy unokatestvér adta meg egy korábban bevált ingatlanos telefonszámával. Itt léptem be én a képbe.
A lakásba megérkezve nekem is a Nagymamám emléke köszönt vissza látva a hagyományos bútorokat és hallva a családi történeteket. Megismerkedve a szituációval ismerős “környezetbe” csöppentem, ahol a megszokott helyen hagyott személyes tárgyakkal mintha akkor is ott lett volna velünk az évekkel előtte elment dédi, és gondolatban szinte én is újra találkoztam a Nagymamámmal.

Ne gyorsan, hanem jól!

Az eladás folyamán nem volt cél a sok helyen olvasható leggyorsabb értékesítés. Nem üzleti tranzakcióról, hanem egy családi örökség megfelelő kezeléséről volt szó. Több érdeklődő befektetési céllal érkezett megnézni a lakást, de a legjobb ajánlatot tevő ügyfél mintha érzékelte volna ezt a családi szituációt. Ő nem befektetési célból, hanem saját magának keresett otthont. Amikor legelőször megnéztük vele a lakást, már jelezte, hogy mesterember Édesapja véleményét is mindenképpen ki fogja kérni. Természetesen az Édesanyja is eljött megnézni, de az egészet mégis könnyedén intézte. A második, szakértői látogatás előtt még azt is megvárta, amíg én majdnem 2 hetes szabadságomat töltöttem. Miután a tulajdonossal már a részleteket is leegyeztettük, hagytunk időt a tulajdonos nyaralására is a szerződéskötés előtt. Azt tehát véletlenül sem lehet állítani, hogy elkapkodta volna a lakásvásárlást, vagy hogy fejjel ment volna a falnak.

Öröm lett az eladás

Öröm lett a kellemetlen, sokáig húzódó helyzetből, mert megtalálta egymást „a borsó meg a héja”. Az eladó a neki felesleges dolgokat a lakásban hagyva jókora segíséget nyújt a vevőnek, aki itt fogja az önálló életét elkezdeni, amihez minden apróság nagyon jól jön. Minden bútor a legjobb helyre fog kerülni, azaz marad ott, ahol van.
A nagymama lakásának eladása tehát, bár korábban komoly fejtörést okozott, a végén – túlzással persze – egy még kellemesebb emlékké válik, mint előtte volt. A megfelelő közvetítő partner abban is tud segiteni, hogy az eladás érzelmi része is könnyebb legyen. Az elválás, az elengedés is könnyebb, ha a részleteket segit valaki menedzselni.

Mit kezdjek a Mami lakásával?
Cimke:         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük