fbpx

Egy szegedi lakás eladása rutinszerű feladat egy tapasztalt ingatlanközvetítő számára, de mindig fontos feltétel hozzá egy konstruktív tulajdonos is. Számomra egyszerűbb az együttműködés egy ismeretlen családdal, miért okozhat hát gondot, ha egy régi, családi ismerős az ingatlan-értékesítés megbízója?

szegedi lakás eladása

Szegedi lakás eladása ismerős megbízásából

Amikor legutóbb egy családi baráttal alaposan átbeszéltük a lakáseladás pontos részleteit, nem tudtuk megkerülni a minden találkozásunkkor elmaradhatatlan, mindig megbeszélendő témáinkat. Hiába találkoztam velük hivatalos minőségemben, egyszerre baráti is volt a beszélgetés. Nagyon profi módon azonban lelkemre kötötte a tárgyalás végén az ismerős tulajdonos, hogy a lakáseladásról szóló tárgyalásaink idejére szigorúan függesszük fel a barátságot. Semmiképpen sem szívességet kért tőlem, és ehhez mindvégig, a folyamat egésze közben is tartotta magát. Roppant korrekt módon, ennek megfelelően nem kívánt a szokásosnál kedvezőbb árat sem. Ez pedig éppen a barátság egyik szakítópróbája lehetett volna, ha a tulajdonos kedvezőbb árat (is) kér az ingatlanos barátjától. A maga érdekében jobban járna pedig, ha ezt nem várja el. Egy számomra üzletileg kedvezőtlenebb ügylet, az ő dolga nem szorulhat háttérbe a jobban fizető, esetlegesen magasabb értékű ingatlannal rendelkező ügyfelekkel szemben. Pedig ez a lehetőség elő sem fordulhatna! A családi ismeretség ellenére is pontosan olyan elbírálást kell kapnia, mintha nem is ismernék egymást. Éppúgy teljes körű segítséget kapott illeték vagy adózás szempontjából, mintha aznap találkoztunk volna először.
A konkrét esetben ez volt a legmegfelelőbb módszer, ahogyan együtt üzletelhettünk függetlenül attól, hogy megbízó lakáseladóként vagy vásárlóként segítettem nekik.

Szétválasztható az üzlet és barátság lakáseladás közben?

szegedi lakás eladása

Amint kiderült, ha csak átmenetileg is, de igen. Könnyen meg lehet oldani, csak azt előre, közösen kimondva tisztázni kell! Szét is kell választani!
A lakáseladás nekem semmilyen gondot nem okoz ismerős részére sem, hiszen én minden körülmény között a tulajdonos, a megbízó érdekeit képviselem. Ahogy arról korábban már írtam, a munkám közben éppen ezt tartom az egyik legfontosabb feladatomnak is. Ismerős vevő esetében – főként az előbbiek miatt – már bajban lehetek. Egy ismerős vevő felbukkanása esetén is azt vállaltam a tulajdonos felé, hogy őt fogom képviselni. Nem kedvezhetek vagy fordulhatok nagyobb figyelemmel a vásárló felé, mert történetesen korábban már kapcsolatba kerültünk, vagy mert barátok vagyunk. Az persze természetes, hogy más vele a hangnem, különbözik a szóhasználat, közvetlenebb a légkör is. De csak akkor, amikor nincs jelen a tulajdonos. Egy ismerős vásárlóval való üzletkötés úgy lehet ideális, ha az eladó nem értesül róla és észre sem veszi az én vevővel való baráti viszonyomat.

Ügyfélkapcsolat barátság közben is

Ez lesz tehát a megfelelő recept az ismerős ügyfeleim lakáseladására, ha előtte megbízó-megbízott ügyfelekké változunk. Megállítjuk a korábbi baráti viszonyt, és minden más ügyfélhez hasonló, egyenlő feltétel mellett indulunk neki az üzleti együttműködésnek. Amennyiben minden rendben lezajlik, ismét a cikk apropójául szolgáló adásvétel után érkezett visszajelzés érkezhet.
Tegyen próbára, állok rendelkezésre!

Szegedi lakás eladása és a vásárlás ismerős ügyféllel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button