fbpx

Milyen eladó belvárosi lakást találsz Szegeden

Szegedi lakásvásárlás körúton belül

Szegedi lakásvásárlás körúton belül? Aki Szeged belvárosában befektetési céllal keres eladó lakást, nincs túl nagy mozgástere. Alapvetően kétféle ingatlanban gondolkodhat. Az egyik lehetőség, hogy lecsap a kevés, de annál drágább, újépítésű ajánlatok egyikére, ha éppen talál megfelelő méretű és adottságú lakást. A másik, hogy a régebbi, patinás polgári épületekben választ. Akár az előbbi, akár utóbbi felé fordul a figyelme, az ingatlaniroda kínálatából van pár ötletem.

Belvárosi elhelyezkedéssel lakás eladó

Mint ingatlanok esetében mindig, most is az elhelyezkedésével érdemes kezdeni: Szegeden a “nagykörút” az a választóvonal, amely a döntő tényező. A körúton belül már nincsenek távolságok, bármely két hely 15 perc alatt megközelíthető, és gyalogosan sem mondható számottevő távolságnak. Jellemző errefelé, hogy egyre kevesebb az új ajánlat, fogynak a helyek… Amennyiben a Tisza Lajos körút, szegedi nyelven a kiskörút gyűrűjén belül gondolkodunk, már gépkocsit sem érdemes elővenni. A szegediek közül is egyre többen, és a diákok is főként kerékpárt használnak. Itt már teljesen elvétve találunk új házakat, szinte kizárólag használtak között lehet válogatni.

Tulajdonjog és bérleti jog a belvárosi piacon

Ha a lakáskeresés közben feltűnően nagy különbségeket látunk az árak között, ha akár a többihez képest féláron is találunk ajánlatokat, az nem a véletlen műve. Sajnos nem érdemes idejekorán örülni sem. Bizonyára eladó “bérleti jog” szerepel a hirdetésben.
Szeged lakosai közül szinte mindenki tisztában van a város ingatlankezelő cége tulajdonában álló, úgynevezett bérleti jogú lakások intézményével. Jellemzően abszolút belvárosi elhelyezkedésű ingatlanok tartoznak ebbe a körbe, tehát a helyükre szinte sosem lehet panasz. Az áruk az, ami árulkodó. A piac messze kedvezőbb árú ajánlatai esetében feltétlenül felteendő kérdés, hogy az ügylet végén valóban tulajdonjogról beszélhetünk-e, vagy használati jogról, azaz bérleti jogról van-e szó?  Ha valaki megelégszik egy hosszú távú albérleti lehetőséggel, annak megfelelő lehet a bérleti jog vásárlása is, amely éppúgy vagyon értékű jog, mint a tulajdonjog, tehát szintén örökölhető is, de nem ugyanaz. A végső lépésben – ilyen esetben – Szeged városával is szerződést köt az ügyfél, majd később bérleti díjat fizet havi rendszerességgel. 3 év elteltével lehetséges a tulajdonjog megvásárlása, amennyiben azzal a város szándéka is megegyezik.
A közelmúltban egy kiskunfélegyházi ügyvéd ügyfelem csodálkozott rá egy ajánlat kedvező ára miatt (is), hogy miért nem kelt el eddig ez az ingatlan? Ő nem tudta, hogy Szegeden sokan nem kívánnak bérleti jogot vásárolni. Ennek a családnak azonban éppen ez a lehetőség jelentette a legmegfelelőbb megoldást a néhány egyetemi évet Szegeden töltő gyermekük számára.

Eladó lakás Szeged belvárosában

eladó belvárosi lakás Szeged

Ha befektetőként minimalizálni szeretnénk a megtérülés kockázatát, és szem előtt igyekszünk tartani a megfelelő ár/érték arányt is, inkább 2 lakószobás ingatlant válasszunk. Ha kedvező a lakás beosztása, többféle hasznosítása is lehetséges: bérbe veheti akár 1-2 egyedülálló személy, akár egy (házas)pár, vagy akár üzleti, irodai célra is kiadható.
Kétségtelen, hogy egy garzonlakás is jó választás lehet, a kedvezőbb bekerülési költségre való tekintettel mindenképpen. Amennyiben felújításra is kell költeni, márpedig az esetek többségében kell rá számítani, nagyságrendileg a nagyobb lakáshoz szükséges kiadással érdemes kalkulálni.

Milyen műszaki állapotra számítsunk?

eladó belvárosi lakás Szeged

A Szeged belvárosában található polgári épületeket 3-4 m közötti belmagasság, igen sokféle elrendezés jellemzi. Gyakori a cserépkályhával kiegészített konvektoros fűtés, akár 50-60 cm falvastagság, régi típusú, de masszív, fa nyílászárók jellemzik. A legelőnyösebb helyen lévő épületek lakásaira az előzőek jellemzők, így akik ezekre a tulajdonságokra számítanak, nagyobb meglepetés nem érheti őket. A leggyakoribb művelet a gépészeti felújítás, az épület homlokzatára vonatkozó előírásoknak megfelelő nyílászáró-csere, a fűtés korszerűsítése. Előfordul közöttük a műemléki épület, vagy a tulajdoni lapon is felvezetett “helyi egyedi védelem” előírás is, amelynek megóvását Szeged város évente támogatja is.

Hogyan válasszunk a körúton belül?

Legyen az 1. szempont az ingatlan elhelyezkedése, a 2. a lakás beosztása. Legyünk felkészülve a felújítási munkálatok megszervezésére, keressünk megbízható kivitelező szakembereket! Segít az ingatlaniroda a lakás jogi státuszának tisztázásában, tapasztalt ügyvéd közreműködésének megszervezésében, és természetesen megbízható albérlő felkutatásában is. Véleményem szerint nem érdemes abba a hibába esni, hogy a saját ízlésünk szerint alakítjuk ki a lakást, mintha mi magunk költöznénk oda! Ugyanis biztosan nem a tulajdonos fog ott lakni! Természetesen nehéz valaki más ízlésének megfelelő burkolatokat és egyéb megoldásokat választani, nem is erre gondolok. Sokkal inkább semleges, nem megosztó színek használata javasolt.
Tegyen próbára, hívjon bizalommal!

László Zoltán
+36 70 385 4026

Szegedi lakásvásárlás körúton belül
Cimke:                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük